Quantcast
Channel: KP - KP
Viewing all 1399 articles
Browse latest View live

KPoster med Barnkonventionen


Årets Bris-idoler!

$
0
0
Bris-idoler: Liamoo, Cherrie, Filip Dikmen, Felicia Bergström och Jonas ”Sp4zie” Ring.

Kontakta Bris

Alla under 18 år kan varje dag chatta, mejla eller ringa till Bris och prata om vad som helst med en kurator. Numret är 116 111 (öppet klockan 14–21). Man behöver inte säga sitt namn, samtalet är gratis och det syns inte på telefonräkningen.

Bris är en förkortning för Barnens rätt i samhället. Organisationen kämpar för barns rättigheter och finns till hands för alla barn som behöver prata med någon.

Årets Bris-idoler är artisterna Liamoo och Cherrie, komikern Filip Dikmen, influencern Felicia Bergström och gejmern Sp4zie. På Bris sajt bris.se kan man se filmer där de berättar om sin bakgrund.

Felicia var mobbad i skolan. Hon fick mycket hjälp av sin mamma för att må bättre. Nu har hennes Youtube-kanal 265 000 prenumeranter. Artisten Liamoo berättar att han hade svårt att få vänner som barn. Musiken blev hans sätt att visa vem han är.

3 Grötiga frukost-tips

$
0
0
Pyssel-och-Recept_191108_Grot

Över natten-grötÖver natten-gröt

 

Du behöver:

½ banan

1 deciliter mjölk

½ deciliter kvarg

1 deciliter havregryn

1 matsked chiafrön

½ deciliter bär (frysta, färska eller sylt)

Gör så här: Mosa bananen och blanda alla ingredienser. Låt stå i en övertäckt skål i kylskåpet över natten.

Topping-tips: Granola, bär och resten av bananen.

 

Bärgröt Bärgröt med kokos

 

Du behöver:

½ deciliter kokoschips eller kokosflingor

1,5 deciliter mjölk

1 deciliter havregryn

En nypa salt

½ deciliter bär (frysta eller färska)

Gör så här: Blanda hälften av kokosen och resten av ingredienserna i en kastrull.
Låt koka upp och koka på låg värme under omrörning i cirka 3 minuter eller tills grynen är helt mjuka.

Topping-tips: Resten av kokoschipsen och bär.

 

 

Chokladgröt med bananChokladgröt med banan

 

Du behöver:

1 näve hasselnötter

1 deciliter råggryn

2 deciliter vatten

2 teskedar kakao

1 banan

Gör så här: Hacka nötterna och rosta dem på hög värme i en torr stekpanna. Rör om så att de inte bränns. Blanda råggryn, vatten och kakao i en kastrull. Låt koka upp och koka på låg värme under omrörning i cirka 3 minuter eller tills grynen är helt mjuka. Ta kastrullen från spisen.
Mosa 2/3 av bananen och rör i den. Strö över nötterna.

Topping-tips: Skiva resten av bananen och ringla över honung.

vilken artikel är bäst

4 frågor om att fråga

$
0
0
Hjalp-KP_191122_Fraga-chans


Skaffa en skrivkompis!

$
0
0
KP_191128_Brevladan-i-KP-18-19

En gång om året ordnas Brevlådan, ett smart sätt att matcha ihop kåpeare med liknande intressen. Är du 15 år eller yngre och vill vara med och få en kompis att skriva till? Vänta inte – följ instruktionerna här nedanför och SKRIV!

 

Kodlista

Välj ut fem intressen ur listan. Skriv bokstäverna i rutor på kuvertet.
Sätt bokstaven för ditt största intresse längst till vänster, och så vidare.

A. Pyssla.

B. Miljö

C. Sport

D. Tiktok

E. Vetenskap

F. Baka.

G. Musik

H. Teckna.

I. Läsa böcker.

J. Gejma

K. Djur.

L. Teater

 

Så här gör du:

 

1. Ta fram din personliga kod. Det gör du genom att välja ut fem intressen från kodlistan. Med hjälp av koden kommer du att matchas ihop med KP-läsare som gillar samma saker som du.

2. Skriv ditt första brev. I det berättar du lite om dig själv och vad du gillar. Tänk efter vad du själv skulle vilja läsa om i ett brev från en ny kompis. Kom ihåg att personen du skriver till inte vet något om dig än! KP skickar ditt brev vidare till matchad brevvän.

Obs! Ditt brev kommer inte att skickas till samma person som du får brev ifrån. Det betyder att du kan få två nya brevvänner.

 

KP_181122_Skaffa-en-skrivkompis_2018

3. Märk kuvertet med all information som behövs (se kuverten här bredvid). Om uppgifter saknas kan KP inte skicka brevet vidare.

4. Posta ditt brev till:
KP, Brevlådan, 105 44 Stockholm.
Senast onsdag den 8 januari behöver vi ha det.
Obs! Brev som kommer efter det datumet skickas inte vidare.

5. Vänta! Ditt brev från matchad KP-läsare kommer i din brevlåda i mitten av februari.

6. Skriv brev till din nya brevvän. Kom ihåg att hen inte har fått något brev från dig ännu (eftersom ditt brev har skickats till någon annan). Därför är det viktigt att du skriver ditt namn och din adress både inne i brevet och som avsändare på kuvertets baksida. Posta brevet. Nu har ni börjat brevväxla!

 

Letar luriga lösningar

$
0
0
Det-stora-experimentet-3

Beppe, vad är egentligen Det stora experimentet?

– Programmet är baserat på en lek som jag och min dotter brukade leka när hon var liten. Leken går ut på att en galen professor låser in oss i ett rum och vi måste lösa olika gåtor för att ta oss ut. Till skillnad mot SVT:s julkalendrar ville jag att Det stora experimentet skulle ha ett återkommande tema med samma karaktärer, men i olika miljöer. För varje säsong har professorn en ny plan för hur hon ska stoppa julen. Förra året försökte hon skicka tomten rakt in i solen, i år har hon andra tankar. Det är viktigt för mig att barn som kollar på mina program ska lära sig något och bli inspirerade.

Vad är sig likt och vad är nytt för i år?

– Likheten är att det är samma professor och samma mål. Och alla skådespelare från andra säsongen är med, säger Teresa Eliasson.

– Det nya är framförallt miljön. I säsong 2 var vi i rymden, nu befinner vi oss i ett laboratorium under vatten, berättar Lucas Jernberg­Bjurén.

Hur har inspelningen varit?

– Jätterolig! säger Lucas. Det har varit så kul att träffa alla och intressant att rummen hela tiden hade olika problem för oss att lösa.

– Mitt favoritavsnitt är det när vi bjuds in till professorn. Utmaningen var att vi spelade in flera scener un­der väldigt kort tid. Det var tufft att hålla reda på allt, berättar Teresa.

Är det inte svårt att alltid kommapå nya klurigheter som ska lösas, Beppe?

– Inte jätte. Jag har arbetat som kemilärare i flera år och vet vad som fungerar, i alla fall i ett klassrum. Vissa experiment kan man ta rakt av, andra funkar inte för film. Jag har också skrivit fem experiment­ böcker, det finns en del att hämta därifrån.


Tredje säsongen av Viaplays julkalender har så klart premiär i morgon. Den ligger på viaplay.se. Avsnitten är cirka 12 minuter långa. Huvudrollerna spelas av Beppe Singer, Lucas Jernberg- Bjurén, 13, Teresa Eliasson, 14, och Ia Langhammer, som är professorn.

TV-kalendern – härligt och snöigt

$
0
0
Julkalendern_Panik i tomteverkstan

Vi befinner oss på Nordpolen, mitt i den hemliga tomtebyn. Snön yr och julen nalkas. Trots det mår tomten inte bra, han håller på att bli överansträngd. Tomtemor och tomtebarnen försöker få honom på bättre humör, men färre och färre tror att tomten finns. Till sist riskerar lyktan, som håller tomtevärlden levande, att slockna.

Huvudrollerna spelas, förutom av Elis och Elisabeth, av artisten Pernilla Wahlgren och komikern Per Andersson.

– Det är aldrig fel att hänga med en komiker, ler Elisabeth. Vi alla hade väldigt roligt under inspelningen.

Men trots det fanns det vissa saker som var lite kämpiga …

– Det krångligaste var att jag bor så långt ifrån inspelningsplatsen och tvingades gå upp väldigt, väldigt tidigt och komma hem sent, berättar Elis. Resvägen fram och tillbaka tog nästan fyra timmar. Ibland fick jag sova över på hotell.

– Jag hade rätt nära, säger Elisabeth. Men för mig var det svårt att hinna med skolan. Så fort jag kom hem pluggade jag manus eller gjorde läxorna. Manuset fick man först dagen innan. Ibland kändes det som att jag duschade, borstade tänderna, åt, läste manus och pluggade samtidigt.

Julkalendern_Elis Elis Nyström

Ålder: 10 år.

Favoritaktivitet i vinter: Åka skidor.

Godast på julbordet: Prinskorv.

Julkalendern är Elis första uppdrag som skådespelare medan Elisabeth har haft teater som fritidsaktivitet sedan hon var 6–7 år. Hon var bland annat med i andra säsongen av serien Zombie på SVT Barn. Den handlar om att rädda världen när människor förvandlas till zombier. Scenerna gjordes utan manus, för att skådespelarnas reaktioner skulle bli så äkta som möjligt.

När hon var yngre spelade hon och hennes bröder föreställningar för familj och släktingar hemma i vardagsrummet.

– Jag bestämde allt, skrattar hon. Jag var alltid prinsessa och mina bröder riddare.

Elisabeth och Elis älskar julen och har sett många tidigare julkalendrar. Elis favoriter är Barna Hedenhös uppfinner julen från 2013 och Tjuvarnas jul från 2011. Elisabeth har svårare att bestämma sig för vilken hon tycker mest om, men gillar när familjen sitter samlad och ser avsnitten tillsammans.

– En bra julkalender ska innehålla hög julstämning och många skämt för både barn och vuxna, menar hon. Det är också bra om den har något dilemma så att det blir spännande, precis som Panik i tomteverkstan.

Julkalendern_ElisabethElisabeth Drejenstam Papadogeorgou

Ålder: 12 år.

Favoritaktivitet i vinter: Bygga snögrottor.

Godast på julbordet: Mormors ris à la Malta.

För att komma mer i julstämning föreslår Elisabeth att man ska julpynta och äta massor av lussekatter – långt i förväg! Bakom gardinen i sitt rum har hon satt upp ljus-slingor. Hon brukar också ha på sig mysiga kläder som stora koftor och mjuka tröjor. Elis håller med. Han tipsar också om att kolla på julkalendern och julfilmer som får en att längta till den 24 december.

Hur firar ni jul?

– Med hela släkten, svarar Elis.
Förra året samlades vi alla hos min faster och hennes man. De har massor med djur: ankor, kycklingar, katter och en hund. Julen är verkligen årets bästa högtid!

– Jag håller med, svarar Elisabeth. Födelsedagar är också roliga, men jag tycker mer om att ge presenter än att få. Mina första julklappar började jag att fixa redan i våras.
Vi firar också med hela släkten. Då ses vi hos oss strax innan Kalle Anka börjar. Trots att vi redan kan alla repliker utantill är det väldigt mysigt att se den ihop. Efter Kalle blir det paketöppning.

Start: Julkalendern sänds 1–24 december i SVT1 och SVT Barn (och finns på SVT Play). Vardagar 7.15 och 18.45. Helger 8.45 och 18.45.


Läs om radio-kalendern och Viasats julkalender.


Radio-kalendern – ett rymdäventyr

$
0
0
Julkalendern i Barnradion 2019: Biggest Bang

Vad handlar kalendern om?

– Om 10­-åriga Tyra. Hennes storebror Lukas, som spelas av Victor, älskar rymden. Han pratar om den med alla, så mycket att Tyra skäms. Men så händer det märkliga saker och de måste åka dit ut – för att rädda universum, säger Saga.

Hur var det att spela huvudrollerna i en stor radio-föjetong?

– Superkul, det roligaste jag gjort! säger Saga.

– Håller med! Att skådespela i radio var nytt för mig och därför extra skoj. I stället för att se knasig ut och låta roligt, som i våra Youtube­sketcher med I Just Want To Be Cool, hade jag nu bara rösten att använda mig av, berättar Victor.

Hur fick ni rollerna?

– Jag såg radions annons och skickade ett röst­ klipp där jag läste upp Timbuktus låt Inte stor nog. Efter det fick jag komma och provspela, både ensam och med Victor. Sedan fick jag rollen! säger Saga.

– Jag blev inkallad, men fick också provspela, säger Victor.

– Jag behövde bara gå på två auditions och Victor tre, haha!

Saga, du har varit med i Enskedespelen. Vad är det?

– Det är en teater som har föreställning varje sommar. Jag var med i En julsaga av Charles Dickens. Där spelade jag Tiny Tina, som i originalet heter Tiny Tim. Jag har varit med två gånger. Det var kul!

Victor, berätta mer om hur radioinspelning skiljer sig från Youtube?

– Det är stor skillnad! I radio skådespelar man bara runt en mick, det var väldigt bekvämt. Då kan man låtsas vara på vilken plats som helst eftersom lyssnaren själv ska fantisera fram miljön. Det var också skönt med en regissör som sa vad jag skulle göra. Till Youtube­kanalen måste vi komma på allt själva.

Vilken är er favorit bland alla tv:s julkalendrar?

Jakten på tidskristallen, säger Saga.

Mysteriet på Greveholm – originalet från 1996, säger Victor.

 


Förutom Victor och Saga har även komikerna Pia Johansson och Bianca Kronlöf var sin roll. Manuset är skrivet av Martin Olczak och regissör är Maria Blom, som tidigare bland annat gjort långfilmerna Masjävlar och Monkey. Kalendern sänds i P4. Varje dag fram till julafton läggs även ett nytt avsnitt upp på sr.se.

45 – Jag äter allt med sked

$
0
0
KP-Jossan, KP-Ludvig och KP-Lukas i KPodden

Lyssna här:

 

(Musiken i KPodden kommer från kassettbandet KP-låten. Klicka här för att lyssna på alla låtar från KP-låten.)

Avis på ett syskon?

$
0
0
Hjälp KP

Är din lillasyster omtyckt av alla? Eller din storebror bäst på exakt allt? Nu letar vi på KP efter dig som någon gång varit avundsjuk på ett syskon – och vill berätta om hur det känns i ett kommande reportage. Du får vara helt anonym. Skriv till oss om du känner igen dig. Fyll i formuläret. Glöm inte att lämna kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna få tag på dig.
Kanske hör vi av oss!


Bleckmossen fyller tonåring!

$
0
0
Bleckmossen-fyller-tonaring_Puff

Hur väl har du hängt med i allt som Siri, Emil och de andra i gänget gjort sedan 2006? Kolla kunskaperna!


 

Oskar EkmanOskar Ekman har hittat på handlingen och skrivit manus till Bleckmossen sedan 2006.

Hur känns det att vara ny rekordhållare?

– Mäktigt! Men jag känner också att jag inte är färdig med serien.

Nu siktar jag på ett ordentligt 15-årsjubileum!

Är det aldrig svårt att komma på nya idéer till handlingen?

– Jo, det kan vara en utmaning. Men jag får mycket inspiration från mina barn, som båda är i övre KP-åldern. Det kan man se i serien. På senare år har det handlat mycket om relationen mellan karaktärerna och deras föräldrar. Det kan handla om föräldrar som inte lyssnar eller sätter konstiga gränser.

Gör du det?

– Ja, jag är precis sådan – jag säger åt barnen att de inte ska hålla på så mycket med mobilerna men sitter ständigt med min telefon i handen.

Har du någon favoritkaraktär i serien?

– Just nu är det Siri. Tidigare har hon alltid varit duktig och tagit ansvar för sina vänner. Men på senare tid har hon vågat släppa fram sina egna känslor och börjat ta för sig.

Händer det något nytt i Bleckmossen-världen?

– Ja! Många läsare har frågat efter ett samlingsalbum med serierna.

Så nu har vi fixat så att ALLA finns på sajten bleckmossen.com. Det funkar som en prenumeration där man betalar och sedan kan läsa så mycket man vill. Det kommer även att finnas tester och spel.

Och visst ska det komma en ny bok?

– Ja, jag håller på att skriva på den första kapitelboken om Bleckmossen. Den kommer i vår och heter Giftgrodans hämnd. I den har jag kunnat utveckla karaktärernas känslor och inre tankar – det är som att jag har lärt känna dem ännu mer!

 

Artikeln publicerades i KP 17

Därför gillar alla Star wars

$
0
0
Star wars_Lasersvärd
Noje_191206_Star-wars_Rey_Finn

Hjältarna

Få filmer har så modiga hjältar som Star wars. Utan att tveka riskerar de allt i kampen för det goda. I de senaste filmerna har Rey varit den stora stjärnan. Ena dagen samlade hon skrot på en trist ökenplanet, andra var hon huvudperson i kriget mot de onda. Dessutom har hjälten från de första filmerna, Luke Skywalker, tränat upp henne till en mäktig jedi (en sorts riddare med magiska krafter). Med sig har hon även Finn. Han var en av de tusentals namnlösa soldater som stred för Första ordningen (så kallas de ondas armé). Men så fick han nog och anslöt sig till rebellerna. Nu är Finn en av de viktigaste figurerna i kampen för frihet i galaxen.

Noje_191206_Star-wars_Darth-Vader

Skurkarna

Här är det ingen brist på elaka och maktgalna figurer. I förra filmen, The last jedi, blev det förvisso en mindre när den ondskefulla Kylo Ren (som en gång var god, men lockades över till den mörka sidan) dräpte skurk-ledaren Snoke och utnämnde sig själv till galaxens härskare. Precis som många elakingar i Star wars bär Kylo Ren gärna mask, är klädd i svart och är en fena på att slåss med lasersvärd. Men frågan är om inte den mest berömda skurken ändå är Darth Vader. Han härjade i de första filmerna. Med sin karaktäristiska hjälm, sitt vassa lasersvärd och sin iskalla basröst är han en figur de flesta känner igen.

 

Noje_191206_Star-wars_Yoda

Fantasi-figurerna

Ibland är det inte huvudpersonerna i filmerna som man blir mest intresserad av. Många spännande figurer kanske bara flimrar förbi i bakgrunden eller är med i ett fåtal scener. Som den söta porg-fågeln, som blev så populär att den kom i lego-version. Eller gangsterkungen Jabba the Hutt, som är med i de tre första filmerna. Han ser mest ut som en jättelik snigel. Och en omtyckt karaktär är Yoda, en grodlik liten jedi som fäktas som en gud!

 

Noje_191206_Star-wars_R2D2Tekniken

När första filmen kom 1977 kändes de tekniska prylarna som hämtade från framtiden. Klingande lasersvärd, rymdskepp som susade fram snabbare än ljuset …

 Men framför allt var det robotarna som imponerade.

I Star wars  finns alla sorter du kan tänka dig. Som de grälande C-3PO och R2-D2. Eller de jättelika stridsmaskinerna AT-AT.

Även om tekniken i de första filmerna kanske inte känns lika mäktig i dag så imponerar robotarna i de nyare filmerna desto mer. Som vakt-droiden K-2SO i Rouge one eller stjärn-droiden från The force awakens – mekaren BB-8.

 

Platserna

Visst, många scener utspelar sig på rymdskepp. Men lika mycket är på mystiska och fantasifulla planeter i galaxen långt, långt bort. För här finns verkligen de mest fantastiska platser. Iskalla snöplaneter som Hoth, där Wampa-monster och jätteödlor bor. Eller Mustafar, där det gäller att hålla sig gömd i underjordiska grottor för att inte brinna upp i lavafloderna. Eller de oändliga djunglerna på Takodana. Eller träsken på Yodas hemplanet Dagobah, som kryllar av drakormar, sniglar och jätteskalbaggar …

Är det gulliga djur du vill se så är den djungeltäckta månen Endor ett tips. Här bor ewokerna – små rymdnallar av sällan skådad gullighet.

 

Noje_191206_Star-Wars_Slut för alltid?

The rise of Skywalker har premiär onsdagen den 18 december. Det är den nionde och sista filmen i det som har kallats för Skywalker-sagan. Men det kommer fler filmer som utspelar sig i samma galax, fast de ska handla om andra figurer (precis som förra årets Solo). 

En sådan har premiär redan nästa jul …

 

Artikeln publicerades i KP 18

Den stora hetsen kring utseendet

$
0
0
Kropp-och-Knopp_191219_Utseendehets_Smilla_Start

”Jag slutade att äta”

Instagram blev för mycket för Smilla, 12.
Hon tröttnade på alla smala midjor i flödet. Till slut tog hon en paus från influencers och sociala medier.

När Smilla gick i 4:an blev det plötsligt viktigt att vara snygg. 

– Ingen i klassen sa något, men man märkte att många förändrades. Särskilt tjejerna, berättar hon.

Inspirationen kom från sociala medier, främst från kändisar med stora konton på Instagram. De visade upp ett tydligt ideal.

– Mycket handlade om kroppen. Att man ska vara smal. Men helst ha stor rumpa och stora bröst, säger Smilla.

Själv hade hon och flera av tjejerna i klassen inte ens börjat få bröst.

– Ändå köpte många push up-bh, så att det såg ut som om de hade större bröst. Och tajta byxor, för att rumpan skulle synas mer.

Hon märkte att vissa ändrade sin gångstil, började vicka mer på höfterna och puta ut med rumpan. 

– Det såg rätt konstigt och onaturligt ut.

Men Smilla rycktes med i jakten på den ”perfekta” kroppen. 

– Nästan alla mina tankar handlade om att bli smalare. Det gick så långt att jag slutade äta ordentligt.

 

Hon märkte att flera kompisar gjorde detsamma. Det som tidigare varit älsklingsrätten i skolan

kallades plötsligt ”jätteäckligt”, allt för att kunna hoppa över en lunch. 

Smilla gick ner i vikt – och fick positiva kommentarer.

– Flera sa att jag var fin. Det triggade mig att fortsätta. Jag tänkte inte på att det kunde vara farligt.

På sina sociala medier hade Smilla flera hundra följare. Vissa av vännerna hade ännu fler. Antalet lajks blev ett mått på hur fin man var. 

– Det kändes jobbigt om någon annan fick fler lajks på sin selfie.

 

Kompisar frågade ibland om Smilla ville ses, bara för att ta bilder.

– När vi hade fotat klart gick vi hem utan att umgås mer, berättar hon. 

En av Smillas största förebilder var Nathalie ”Nattid” Danielsson. Många såg upp till henne.

– Nattid delar ofta budskap om att alla är fina som de är. Först kändes det stärkande, tycker Smilla. 

Hon fortsätter: 

– Men sedan tänkte jag: ”Det där är ju enkelt att säga för någon som är perfekt på alla bilder.” 

Ett tag var youtubern Amanda Lundgren populär bland vännerna. Hon berättar öppet på sin kanal att hon har förändrat sitt utseende genom olika ingrepp. 

– Till exempel hade hon en serie förut där man fick följa när hon skulle förstora sina bröst.

Smilla känner sig kluven till det.

– På ett sätt är det bra att kändisar berättar, så att man vet varför de ser ut som de gör. Samtidigt tycker jag att de har ansvar för sina yngre följare. Att tala om exakt hur ett ingrepp går till kan få andra att vilja göra samma sak. 

Själv mådde Smilla allt sämre av utseendehetsen. Hon kände sig ledsen och stressad. 

– Dessutom hade jag ofta ont i huvudet och mådde illa, eftersom jag åt så lite. 

 

Smillas föräldrar märkte att något var fel. De kom överens om att Smilla skulle ta en paus från sociala medier.  

– Först tänkte jag bara på alla följare jag skulle förlora. Men snart insåg jag att det inte spelar någon roll. Det var skönt att slippa allt, säger Smilla.

Hon bestämde sig för att byta skola. Efter jullovet i 5:an, gick hon in i ett nytt klassrum. Hon var rädd att inte duga i de andras ögon.

Men redan första rasten flockades de nya klasskompisarna kring henne. 

– Ingen bryr sig om utseende i min nya klass, säger Smilla. Alla ser olika ut men är vänner ändå. 

I dag mår Smilla mycket bättre. Hon använder knappt sociala medier, äter mer och är nöjd med hur hon ser ut. 

– Utseende känns inte så viktigt längre. Jag är till och med trött på ”du är fin som du är”-snacket. Kan man inte prata om något annat?

 

Kropp-och-KNopp_191219_Utseendehets_Sam”Många vill ha rätt stil”

Sam, 10, är nöjd med hur han ser ut.
– Märken verkar viktigare för många av mina kompisar, säger han.

När det är dags att ta en selfie vänder Sam sin ”snyggsida” mot kameran.

– Jag ser bättre ut från vänster, säger han. För på den sidan ligger mitt hår bättre och döljer inte lika mycket av mitt ansikte.

Han vet precis hur han ska få till en bild på bästa sätt. Vrida huvudet lite åt sidan, i rätt vinkel, och le lagom mycket – men inte så mycket att tänderna syns. Då blir han oftast nöjd. Men det kan krävas flera försök.

– Jag brukar ta många bilder.

Sedan raderar jag alla jag är missnöjd med. Det är en bra sak med selfies, att man får välja själv hur bilden ska bli.

Sam är nöjd med hur han ser ut. Han tycker inte att han bryr sig så mycket om sitt utseende. Men han har en genomtänkt stil. Frisyren, som är kort på ena sidan och längre på andra, fick han inspiration till från en tv-serie. Och outfiten är nästan alltid vit t-shirt, ljusgrå hoodie och ljusa jeans.

– Jag har minst sju likadana t-shirts. Det är min stil, som just jag trivs med. Jag försöker alltid välja kläder som gör mig till mig.

Sam tycker inte om att ha tryck eller stora loggor på kläderna. Men han har märkt att märken är viktiga för många av hans kompisar.

– Det handlar mycket om att ha ”rätt” stil för att vara cool. Men jag förstår inte det alls. Jag tycker mest att loggor förstör plaggen. Och vem vill betala 4 000 kronor extra för att det står Gucci på tröjan?! Inte jag, säger han.

Sam använder Tiktok mycket, och han tittar ofta på Youtube. Hans inställning till sociala medier är främst positiv. Men han tror att de kan skapa utseendehets hos vissa.

– Man börjar jämföra sig mer med andra. Det är dåligt. Du ska se ut som dig själv och vara nöjd med det, inte försöka bli någon annan.

Många klär sig i vissa kläder bara för att man har sett andra göra det, tror han.

 

Samtidigt förstår Sam att det kan vara svårt att inte påverkas.

– En gång såg jag till exempel en på Youtube som gjorde reklam för tandblekning. Då började jag tänka på om mina tänder är vita. Det hade jag aldrig funderat över tidigare.

Sam tycker ändå inte att utseendehets är ett problem. I skolan känns alla accepterande. Han har inte märkt att någon kommenterar hur någon annan ser ut. Men han är lite orolig för att det kan bli värre med åren.

– Jag vet inte, kanske kommer jag börja bry mig mer eller bli missnöjd med hur jag ser ut. För jag tror att utseendet räknas mer när man blir äldre. Tonåringar och vuxna verkar tänka mycket mer på det.

Smilla och Sam har egentligen andra namn.

 

Kropp-och-Knopp_191219_Utseende_Carolina-Lunde”De vill få oss att köpa saker”

Avfölj konton på sociala medier som får dig att må dåligt! Det tycker Carolina Lunde, som forskar om hur unga ser på sina kroppar.

Det sägs ofta att utsidan inte spelar någon roll. Ändå handlar mycket i samhället om hur vi ser ut. Varför är det så?

– Att bry sig om sitt yttre är mänskligt. Vi har beundrat kroppar och ägnat oss åt att smycka dem i alla tider. Men i dag finns det även en stor industri bakom fixeringen vid utseende. Genom att göra oss missnöjda med hur vi ser ut, kan företag få oss att vilja köpa olika produkter eller ingrepp.

Hur påverkar sociala medier vår syn på oss själva?

– Förr kändes det omöjligt att bli kändis för de flesta. Men på sociala medier kan även ”vanliga” människor få många följare och bli kända. I värsta fall leder det till en ökad press. Många känner: ”Jag kan också bli som hon eller han, bara jag anstränger mig tillräckligt mycket”.

Tycker du att influencers har ansvar mot sina följare?

– Ja, personer med många följare bör tänka över vad de väljer att visa upp. Utseendehets kan få svåra konsekvenser. Det kan leda till exempelvis ångest och ätstörningar. Men samtidigt är det viktigt att aldrig lägga skulden på en enskild person. En ung tjej som har lyckats nå framgång genom sitt utseende, har bara gjort vad hon uppmuntrats att göra.

En del influencers berättar öppet om ingrepp de har gjort för att förändra sitt utseende. Vad tycker du om det?

– Det är fel att ”skamma” en enskild person för vad den gör eller berättar. Men när en influencer pratar om skönhetsingrepp påverkar det många. Att dela ut rabattkoder till sina följare för olika ingrepp är inte bra.

Kan sociala medier göra oss mer nöjda med hur vi ser ut?

– Ja, det kommer allt fler konton som visar upp helt vanliga kroppar, så som de ser ut om man går till badhuset. Det tycker jag är jättebra och stärkande.

Ser hetsen kring utseende olika ut för tjejer och killar?

– Genom historien har det varit mycket mer krav på tjejer. Kropparna har framställts som saker som ska bedömas. Så är det fortfarande.

Tjejer är oftare missnöjda med sina kroppar än vad killar är. Flest tankar brukar komma kring puberteten, när kroppen förändras mycket.

Vad har du för råd till unga som känner sig osäkra på sitt utseende?

– Att det är tillåtet att tänka på sitt utseende. Vi matas med så dubbla budskap. Dels att det är fel att bry sig om det. Dels att vi behöver se ut på ett visst sätt för att passa in. Det leder till dubbel skam. Om tankarna tar upp väldigt mycket tid och gör en ledsen, är det bra att prata med någon. Särskilt om man börjar experimentera med mat och vikt. Det är också bra att avfölja konton och personer som man inte mår bra av.


Svar från KPwebben

(335 svarande)

Påverkar sociala medier hur du tänker om ditt utseende?

54% Nej, jag påverkas inte.

26% Ja, jag blir mer missnöjd med hur jag ser ut.

12% Ja, jag blir mer nöjd med hur jag ser ut.

8% Nej, jag använder inte sociala medier.

 

Är du nöjd med ditt utseende?

55% Oftast.

31% Ja.

14% Nej.

 

Är det viktigt i din skola att se ut på ett visst sätt?

63% Nej, alla accepteras som de är.

26% Ja, men jag följer inte trenderna.

11% Ja, och jag följer trenderna.


Kropp-och-Knopp_191219_Utseende_KP18

Tävling: Vad stod det i fönstret?

$
0
0
191219_Tavling_Alva-deckargata

Tio vinnare som får var sitt exemplar av den nya Alva-boken Den listiga vätten, fullproppad med deckargåtor från tidigare KP-tidningar.

Skriv svaret i formuläret. Glöm inte att skriva namn och adress.

Vi behöver ditt svar senast den 9 januari. Då publiceras även den rätta lösningen.



Pyssla snabba julklappar!

$
0
0
Pyssel-och-Recept_191219_Julklapp_Puff

Pyssel-och-Recept_191219_Julklapp_fossilFestliga fossiler

Den perfekta klappen för någon som drömmer om att bli arkeolog! Du bakar in en överraskning i sten – som sedan hackas fram.

Du behöver (till 6 fossiler):

4 deciliter mjöl

4 deciliter kaffesump

2 deciliter salt

1 deciliter sand

Cirka 2 deciliter vatten

6 små saker att baka in, exempelvis plastfigurer eller mynt

Gör så här:

  1.  Sätt ugnen på 100 grader.
    Blanda allt utom vatten i en skål. Rör sedan i vatten tills du får en smidig deg.
  2. Gör en liten boll av en bit av degen. Platta till den i handen och lägg på plastfiguren (eller vad du nu valt för föremål). Täck med mer deg och knåda ihop så att figuren inte syns. Gör likadant med de andra fem föremålen.
  3. Nu ska du förvandla de sex degbollarna till ”stenar”. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 2–3 timmar. De ska ha blivit hårda, så känn noga.

Tips!

Är ugnen upptagen av pepparkakor och skinkor? Då kan du lufttorka stenarna.

Låt dem då ligga i fyra dagar.

Pyssel-och-recept_191219_Julklapp_snabb_ChokladSnabb-choklad

Inget passar bättre än varm choklad efter en dag ute i kylan!

I den här burken finns allt för att göra fyra koppar av världens mumsigaste dryck!

Du behöver:

1 glasburk med lock

Band eller snöre

1 deciliter kakao

1/2 deciliter socker

1 deciliter marshmallows

Några krossade polkagrisar

Gör så här: Blanda alla ingredienser i burken. Sätt på en etikett och knyt ett fint band runt locket. Klart! När chokladen sedan ska drickas är det bara att värma 1 liter mjölk och röra ner i burken.

 

Pyssel-och-Recept_191219_Julklapp_pytte-askPytte-paket

De här askarna är enkla att göra – och supersnygga att hänga i granen!

Göm något litet inuti, kanske godis eller ett pyssel du gjort.

Du behöver:

Tomma tändsticksaskar

Fint papper (som silkes-papper, presentpapper eller en sida från en gammal serietidning)

Klistermärken, glitter och  pärlor

Lim

Band eller snöre

Gör så här:

  1. Börja med att klä in tändsticksasken i papper. Klipp ut en pappersbit som mäter 6 × 12 centimeter. Limma på baksidan av pappret och vik runt asken.
  2.  Limma fast en pärla på ena kortsidan – det blir som en dörrknopp till lådan.
    Resten av pyntet bestämmer du. Klistra fast sådant som du tycker är fint.
  3. Gör ett litet hål i andra kortsidan. Vik en bit snöre på mitten och knyt ihop ändarna. Trä snöret genom hålet, med knuten på insidan av asken. Klart!

 

Pyssel-och-Recept_191219_Julklapp_SnoflingaSnöflingor

Släng inte tomma toalettrullar – förvandla dem till julig snö!

Flingorna är fina att hänga i granen eller på väggen.

Du behöver (till en snöflinga):

3 tomma toalettrullar

Linjal, penna och sax

Limpistol och limstift

Glitter

Band eller snöre

Gör så här:

1Julpyssel1

2Julpyssel2

Julpyssel3

3Julpyssel4

julpyssel5

Julpyssel6

  1. Mät ut och markera 1,5 centimeter breda remsor på rullen. Klipp ut. Nu har du sex pappringar. Gör likadant med de andra två rullarna.
  2. Nyp ihop ringarna så de liknar blad i formen. Limma ihop sex ”blad” med ena spetsen mot varandra.
  3. Vik de övriga pappringarna på mitten.
    Limma ihop dem två och två, på varandra.
    Limma sedan fast dem som på bilden.
  4.  Limma med limstift på snöflingans kant. Doppa sedan flingan i glitter. Låt torka och knyt sedan fast snöret. Nu är den färdig

Test: Vilken jultyp är du?

$
0
0
Test_191222_Vilken-jultyp-ar-du


46 – Uttrar! Alpackor! Dansande apor!

$
0
0
KPodden_Nyarspodden_KPWebben_2000x1000

Lyssna här:

 

(Musiken i KPodden kommer från kassettbandet KP-låten. Klicka här för att lyssna på alla låtar från KP-låten.)

47 – Finns det någon hårigare mat?

$
0
0
KP-Jossan, KP-Ludvig och KP-Lukas i KPodden

Lyssna här:

 

(Musiken i KPodden kommer från kassettbandet KP-låten. Klicka här för att lyssna på alla låtar från KP-låten.)

Rösta på bästa omslaget 2019!

Viewing all 1399 articles
Browse latest View live