Känner du dig ensammast i världen när du ser vännerna umgås på Snapchat – utan att ha frågat dig? Stressas du av alla stories på Instagram? Eller älskar du sociala medier mer än livet? Nu söker vi dig som vill berätta om tillvaron på sociala medier! Stress eller skoj? Socialt eller ensamt?
Skriv till oss, fyll i formuläret och berätta vad just du känner. Kanske hör vi av oss!
I helgen avgörs student-VM i pappersflyg. Zamen Shafai har det svenska rekordet i att få ett pappersplan att flyga länge, 10,31 sekunder. Edvin Björks rekord är ett 34,90 meter långt kast med pappersflyg.
KP bad dem att visa sina bästa vik-tips med ett vanligt A4-papper. Så här viker man plan som kan flyga rekordlänge eller rekordlångt.
Ta bara ett vanligt papper och gör fyra rader med fyra rutor i varje, totalt ska det vara 16 rutor. Tänk på att du ska få plats att skriva i dem så de får inte vara för små. Antingen kan du fylla rutorna med samma påståenden som KP har i sina brickor, eller så kan du hitta på egna. Kom ihåg att skriva dina påståenden på olika ställen i varje bricka, det är ju tråkigt om alla får bingo samtidigt. Pimpa gärna med glitter!
Poängutdelare tackar för en underbar show.
Poängutdelare försöker vara rolig.
Vindmaskin används.
Tonartshöjning.
Den du hejar på (förutom Sverige) får 12 poäng.
Någon pratar om ABBA.
Sverige får 12-poäng.
Artist sjunger på sitt eget språk.
Pyroteknik används.
Ordet Love finns med i en låt.
Programledarna hälsar tittarna välkomna på sitt språk.
EU består av 28 länder i Europa som samarbetar. Det kommer att bli 27 länder när Storbritannien lämnar EU. Valet till EU-parlamentet (Europaparlamentet) är vart femte år. Man röstar inte samtidigt i alla länder, utan valet pågår i fyra dagar. Inga resultat redovisas förrän alla länder har röstat klart, på kvällen den 26 maj.
Varför är valet viktigt?
– Alla politiska val är viktiga! Men vad många inte vet är att mer än hälften av de beslut som tas i Sverige har med EU att göra. EU sätter gränser och ramar för det vi gör i Sverige. Det handlar om allt från utsläpp som påverkar klimatet till regler för säkra leksaker.
Vilka är de stora besluten de närmaste åren?
– Det avgör till stor del de som röstar. Om man till exempel tycker att klimatet är viktigt så ska man rösta på det parti som man tycker har den bästa klimatpolitiken.
Likadant med andra frågor.
Hur många kommer att rösta?
– Det är alltid färre som röstar än i det vanliga riksdagsvalet. Senaste EU-valet, år 2014, var det drygt hälften av svenskarna som röstade. Men det har blivit fler under 2000-talet.
Men riksdagsvalet är också viktigt för EU?
– Ja. EU-parlamentet och det som kallas för ministerrådet har nästan lika stor makt i EU. Och det är den svenska regeringens ministrar som skickas till ministerrådet. Därför är riksdagsvalet också viktigt för vad som ska hända i EU.
Röstar de flesta på samma parti som de gör i det vanliga riksdagsvalet?
– Ja, de flesta. Men senaste gången var det 40 procent som röstade på ett annat parti. Det är viktigt för många väljare vilka politiker som ska representera oss i EU-parlamentet.
Det är ju bara 20 platser (eller 21 om Storbritannien lämnar EU före valet) för svenskarna. Man kan lockas att rösta på ett annat parti än vanligt för att man tycker att en kandidat verkar duktig.
Vad tycker svenskarna om EU?
– Undersökningar visar att svenskarna aldrig gillat EU så mycket som de gör nu. Det kan bero på att Sverige varit med i nästan 25 år. För många yngre är det helt naturligt, de minns inget annat. Man tycker att det är självklart att det ska vara lätt att kunna arbeta eller studera i andra länder i Europa. Sedan har Brexit, Storbritanniens utträde, visat att det är svårt att lämna EU. Det gör nog fler positiva till att vara kvar.
För några år sedan flög Greta Thunberg, 16, mer än de flesta andra barn. Hennes mamma arbetade mycket utomlands och familjen följde ofta med. I dag flyger Greta inte alls, för flyg släpper ut mycket koldioxid som är dåligt för klimatet.
– Jag tycker om att resa långsamt, säger hon och tittar ut genom tågfönstret. Man ser mycket mer.
Greta Thunberg
Ålder: 16 år.
Familj: Mamma Malena Ernman, pappa Svante Thunberg och lillasyster Beata.
Husdjur: Hundarna Roxy och Moses.
Favoritmat: Grytor med grönsaker.
Intressen: ”Tidigare höll jag på med sång, dans och piano. Nu hinner jag inte.”
Favoritbok: ”Klimatböcker! This changes everything av Naomi Klein. Förut brukade jag läsa äldre böcker, som serien Utvandrarna av Vilhelm Moberg.
Vi är på väg från Bryssel i Belgien till Hamburg i Tyskland. Greta åker runt i Europa för att delta i klimatstrejker, och för att tala på stora möten. Hennes pappa reser med.
Hon blev känd när hon började sin skolstrejk för klimatet. Första gången hon kom till Riksdagshuset i Stockholm med sitt plakat var den 20 augusti förra året.
– Jag vill att politikerna ska se till att Sverige följer Paris-avtalet, säger hon.
Avtalet handlar om hur utsläppen av växthusgaser ska minska. Det är de som höjer jordens temperatur. Målet är att hålla uppvärmningen till under 2 grader. Annars kan jorden drabbas av naturkatastrofer. Nästan alla världens länder har skrivit på avtalet, men det gäller att hålla vad man lovar.
Gretas strejk fick genast uppmärksamhet. Många medier rapporterade, och hon fick sällskap av andra strejkare. Utomlands var intresset ännu större än i Sverige. Där kunde det dyka upp tusentals personer.
– Många undrar hur det känns att ha startat det här, men jag har ju inte gjort något! Jag har bara suttit, säger Greta och ler.
Greta tipsar!
Så kan du påverka:
”Det bästa är att försöka påverka föräldrar och andra vuxna i närheten. Man kan säga att de ska leva mer hållbart och rösta på rätt parti. Att de ska sätta press på politiker. Det kan också barn göra, men vuxna har ju mer makt, eftersom de är vuxna.”
Den 15 mars ordnades en stor klimatstrejk. Över en miljon människor demonstrerade på drygt 1 600 platser i hela världen. Greta hade aldrig kunnat föreställa sig att det skulle bli så spritt.
Alla dagar utom fredagar går hon i skolan som vanligt. Hon har tillstånd från sina lärare att vara borta, så länge hon tar igen vad hon missar.
När hon gick i 5:an började hon engagera sig i miljön.
– Det var i skolan jag hörde talas om klimatförändringarna.
Vi fick se filmer på all plast i havet och svältande isbjörnar. Det gjorde mig väldigt berörd.
Greta började lära sig mer om hur klimatet förändras. Det gjorde henne ledsen.
– Jag var 11 år när jag blev deprimerad. Jag var väldigt olycklig när jag gick i mellanstadiet. Jag hade inga riktiga vänner. Jag var blyg och pratade inte med någon om jag inte var tvungen.
Till slut var hon så nedstämd att hon inte kunde gå i skolan.
– Jag blev hemma. Det var då jag började prata med mina föräldrar om klimatet. Först tog de mig inte på allvar. De bara klappade mig på huvudet och sa: ”Det kommer att bli bra.”
Men hon kände att det var precis tvärtom: När de vuxna inte lyssnade blev det bara värre.
Greta gav sig inte. Hon visade tabeller och fakta. Hon tjatade.
– Till slut förstod mina föräldrar.
Och då började Greta sakta att må bättre. Hon kände att de lyssnade.
Hela familjen ändrade sitt sätt att leva. Alla slutade flyga, och hennes mamma, som är operasångare, började jobba i Stockholm i stället för ute i världen. De slutade att köpa onödiga saker och de har blivit veganer.
När Greta och hennes pappa är på resa packar han kokplatta, kastrull och en liten flaska diskmedel. Ibland är det svårt att hitta bra mat, så det är smart att kunna koka pasta på hotellrummet.
På tåget passar Greta på att skriva de tal hon håller, ibland inför flera tusen personer.
– Jag samlar på idéer och försöker komma ihåg om någon säger något bra. Och jag låter alltid en forskare kolla att alla fakta stämmer.
Hon är inte nervös för att prata inför många. Hon tror att det har att göra med att hon har Asperger.
– Jag fick min diagnos när jag var 12 år. Det kändes skönt att veta hur jag fungerade. Att det inte var något fel, utan att jag bara var annorlunda. Jag fick komma till en skola där jag fick extra stöd.
Hon tror inte att hon hade börjat strejka utan sin Asperger:
– Att vara annorlunda är något bra. Om jag inte hade varit det, då hade jag fortsatt göra som alla andra.
Vad ska man säga till vuxna som inte tror på klimatkrisen?
– Att det är den största kris som mänskligheten har stått inför.
Greta fortsätter:
– Vuxna som inte tror på det, vet inte hur det ligger till. Det är bara irriterande när de försöker trösta barnen, för det gör oss mer oroliga.
Lyckliga du! Kärleken väntar i sommar. Du kommer att galoppera i ett glittrande glädjerus, utan att bry dig det minsta om iskalla badsjöar och tappade glassar.
Titta noga – åt vilket håll på himlen är hästen på väg? Mot din gata? Då är det din granne som börjar få känslor för dig. Mot skolan? Då är det säkert någon klassen.
Det sista du ska kolla är molnhästens färg. Om den är vit betyder det att din beundrare är någon du redan är nyfiken på. Men ingen färg är bättre än rosa. Skulle du se en rosa häst galoppera över himlen, kommer du ha dina drömmars hjärtevän inom kort!
Blobfish
Först kanske det ser ut som ett typiskt moln. Men koncentrera dig och titta igen. Är det en blobfish? Otur i så fall. Sommarlov är aldrig roliga hela tiden, det finns alltid stunder då man är uttråkad. Och det är himlens blobfish som styr över hur långa och många stunderna blir.
Ju gråare fisk, desto tristare får du det. Molnets fart styr längden på tråkigheterna. Ser du ett mörkt moln som står helt stilla? Räkna med ett lov där alla vänner är bortresta och ert wi-fi trasigt.
Men en sak kan rädda allt – regn! I samma stund som molnet släpper ur sig vatten, tynar blobben bort och du kan ha roligt igen.
Hammare
Ett moln som liknar en hammare betyder att stora känslor är på väg. Sommaren kommer att präglas av drama. Men bli inte rädd, det kan vara bra.
Är hammaren vit? Grattis!
Då kommer du med stor sannolikhet att bli vän med någon som länge varit en bitter fiende.
Är den däremot mörkgrå, kanske rentav svart?
Aj aj. Då sker tyvärr motsatsen – du blir osams med en kompis. Inte kul. Då är det enda du kan göra att hoppas på ett rejält sommaroväder.
Blixtar är bästa sättet att ladda ur arga känslor och bli sams igen.
Ett VM-silver, ett OS-silver, ett VM-brons, två EM-brons. En imponerande medaljskörd. Men i sommar vill Hedvig Lindahl vinna karriärens första mästerskapsguld.
Då behövs en bra målvakt, och det har Sverige.
Världens bästa, faktiskt!
Det har Hedvig Lindahl bevis för. Förra året fick hon pris som världens bästa målvakt. Det varandra spelare från hela världen som röstade fram henne, vilket Hedvig tyckte var extra roligt.
– De är ju de verkliga experterna och det betyder att det finns många spelare som tycker att jag är duktig.
Inför sommarens fotbolls-VM nämner många Hedvig Lindahl som en av Sveriges viktigaste spelare. Inför tidigare mästerskap har det varit annorlunda. I VM 2011 spelade Sverige semifinal mot Japan och ledde med 1–0. Då släppte Hedvig in ett mål mellan benen, missade en utrusning och gjorde en olycklig rensning – och Sverige missade finalen.
Hedvig kände att det var hennes fel och bröt ihop.
– Jag kunde inte hålla känslorna inom mig. Efter matchen satt jag i matsalen och grät. Mina lagkompisar kom fram och kramade mig, även de som inte var så tajta med mig.
I matchen om tredje pris gjorde Hedvig sedan en bra insats – och Sverige tog brons.
Efter VM 2011 fick Hedvig ändå mycket kritik. Men hon kände att hon hade gjort sitt livs bästa turnering, gjort många räddningar och arbetat hårt för att hålla ihop backlinjen.
– Jag kände att jag egentligen hade en stor del i att vi tog brons, men fick mycket skit. Jag hamnade i flera tveksamma situationer mot just Japan. ”Men ser ni inte allt jag gjort i tidigare matcher”, tänkte jag. Jag blev arg och väldigt ledsen.
För första gången funderade Hedvig på att tacka nej till landslaget, men hon bestämde sig för att spela nästa match i alla fall.
– Jag spelade jättebra och körde på som vanligt med mycket energi och mycket prat med backlinjen.
Plötsligt skrek en lagkompis ”Måste Hedvig lägga sig i allting?” För Hedvig var det som att få en pil rakt i hjärtat.
Hon ändrade sitt sätt att spela, höll tyst – och Sverige förlorade med 0–2.
Efteråt kände hon sig förvirrad. Skulle hon prata – eller vara tyst för att inte irritera lagkompisarna?
Hon började spela närmare målet i stället för att utmana motståndarna.
I OS, ett år efter VM, gjorde Hedvig mängder av svåra räddningar och fick beröm för det.
– De som berömde då fattade ingenting. Räddningarna som jag gjorde, gjorde jag ju för att jag hade ändrat mitt sätt att spela. Om jag hade fortsatt som vanligt hade jag inte behövt göra många av dem. Då hade jag stoppat motståndarna i tidigare lägen.
I kvartsfinalen i OS gjorde Hedvig en miss på ett inlägg. Sverige förlorade. Efteråt läste hon negativa saker om sig själv på sociala medier.
– Jag bara grät, grät och grät.
Drygt en månad senare slet Hedvig av korsbandet i knät, en mardrömsskada för fotbollsspelare.
På sätt och vis blev det vändningen. För nästa sommar var det dags för EM – i Sverige. Hedvig hade drömt om att spela ett mästerskap på hemmaplan, men fick nöja sig med att bli tredjemålvakt eftersom hon just kommit tillbaka från sin skada.
– Det var min största rädsla. Att inte räcka till. Men det var jättebra för mig att upptäcka att jag inte gick under av att inte spela. Jag förstod att mitt värde var större än det jag presterade på planen.
Så småningom tog Hedvig tillbaka sin plats i startelvan. I OS 2016 blev hon straffhjälte två gånger. Först i kvartsfinalen mot regerande mästarlaget USA, sedan i semin mot hemmafavoriten Brasilien. Och nu vågade hon hojta till lagkompisarna igen.
Det blev till slut ett silver, Hedvigs femte mästerskapsmedalj.
– Det är häftigt att kunna visa för barn och framtida barnbarn att jag blev utsedd till världens bästa målvakt. Men det vore ännu roligare att kunna visa ett VM-guld.
”Jämför dig inte”
Hedvig är 178 centimeter. Det gör henne till en av de längsta målvakterna på damsidan. Men så kort är inte någon av de bästa herrmålvakterna. Därför måste damerna spela på ett lite annat sätt än herrarna.
– Om du är tjejmålvakt och jämför dig med till exempel herrstjärnor som David de Gea (målvakt i Manchester United) och Manuel Neuer (Bayern München) kommer du aldrig att bli nöjd. Då känner du dig sämre för att du inte gör samma räddningar. Då är det bättre att titta till exempel på mig och tänka ”om Hedvig räddade den bollen kan jag också göra det och nå landslaget.
Vi skriver ofta om att fråga chans. Men vad händer sedan, när man väl har blivit ihop? Är det underbart, nervöst eller känns det inget särskilt? Och vad gör man egentligen när man är ett par?
Nu söker vi dig som har varit ihop med någon och vill berätta (anonymt) om hur det var.
Skriv till oss, fyll i formuläret och berätta vad just du känner. Glöm inte att skriva din mejladress om du vill att vi ska kunna kontakta dig. Kanske hör vi av oss!
Lyft ur stearinet ur värmeljusen.
Peta försiktigt ut veken och hållaren (den lilla metallplattan på undersidan).
Små stearinbitar smälter fortare. Så lägg stearinet i en handduk och banka med något tungt, till exempel en kavel. Lägg bitarna i glasburken och ställ burken i kastrullen. Fyll kastrullen med vatten, men inte så att det rinner ner i burken. Värm på spisen tills stearinet har smält.
Vänd snäckorna med öppningen uppåt. Ställ dem gärna i sand, jord eller något annat som gör att de inte välter. Använd en sked för att försiktigt hälla i det varma stearinet. Börja med ett par droppar och fäst sedan veken. När den är på plats fyller du snäckan med stearin. Låt det stelna.
Nu är ditt havsljus klart!
Tips! Smält stearin blir supervarmt. Ta gärna hjälp av en vuxen. Om du får stearin över kan du låta det stelna i glasburken och använda det nästa gång du ska göra ljus.
Luffarschnäck
Du behöver:
Tyg
Sidenband
Symaskin
Textilfärg
Linjal
Snäckor
Gör så här:
Mät och klipp ut en tygbit som är 30 x 25 centimeter. Klipp bort de två hörnen på den övre långsidan, 3 centimeter in från kanterna. Sicksacka alla kanter på tyget.
Vik ner långsidan med de avklippta hörnen cirka 2,5 centimeter, räta mot aviga. Sy fast den vikta kanten med raksömn.
Nu har du gjort en ”kanal” för sidenbandet.
Vik tyget på mitten så att kortsidorna möts (rätsida mot rätsida). Nu ska det se ut som en påse. Sy med raksöm längs underkanten och den öppna sidan. Övre sidan, med kanalen, ska vara öppen.
Trä sidenbandet genom kanalen. Fäst en säkerhetsnål i bandet så går det lättare. Vänd påsen så att rätsidan kommer utåt.
Markera spelplanens linjer med en linjal. Använd textilfärg om du vill att påsen ska gå att tvätta.
Förvara snäckorna i påsen. Nu är ditt somriga strandspel klart!
Snäckstra fin kruka
Du behöver:
Kruka
Snäckor
Lim
Gör så här: Rengör och torka krukan.
Sortera snäckorna i den ordning du tänkt fästa dem. Börja limma fast dem runt den övre kanten och fyll sedan på neråt. Har du bara några få snäckor eller ett tålamod som inte räcker för en hel kruka? Dekorera då delar av krukan, det blir också snyggt.
Tips! Vi använde limpistol till alla pysslen. Du kan även ta ett kraftigt lim från tub, men prova först att det fäster på snäckorna.
Kompisar med koll
Du behöver:
Snäckor
Pysselögon eller pärlor
Lim
Gör så här: Limma fast ögonen på insidan av snäckskalet. Limma fast en annan snäcka som botten. Nu är din nya kompis klar!
Spännande spännen
Du behöver:
Hårspännen
Snäckor
Lim
Papper
Gör så här: Trä fast hårspännena på ett papper, annars är det lätt man att råka limma ihop dem. Limma på baksidan av snäckan och tryck sedan fast på hårspännet. När limmet har torkat, pilla försiktigt bort pappret som fastnat.
Multismycke
Du behöver:
Läderrem
Två snäckor
Lim
Gör så här:
Mät ut en lagom lång läderrem. Om du viker den dubbel ska den nå runt din hals och lite till.
Peta in ena änden i ena snäckans öppning och limma fast. Gör likadant med andra änden.
Lägg remmen dubbel så att det bildas en ögla i ena änden. Trä snäckorna genom öglan och vips är halsbandet klart! Eller, vira det två varv runt fotleden så blir det ett ankelsmycke.
Grattis! Dina djur i sovsäck är på omslaget! Hur valde du ut vilka djur som skulle vara med?
– Jag gillar mopsar och katter, och så behövde jag ett tredje djur. Då valde jag ett får. Katten och mopsen är rädda för skuggorna.
Hur kom du på idén?
– Min lillebror, en kompis och jag tältar ute på gården varje sommar. Jag tror att vi har gjort det i tre år nu. Vi brukar hålla på i minst en vecka. Det är mysigt att sova ute och att packa in sig i en massa filtar.
Övriga pristagare
Alva Linderyd, 11, Linköping
”Min teckning symboliserar allas lika värde. Man behöver inte bråka på grund av olika hudfärg, religion eller stil. Man kan vara vänner ändå.”
Alvar Rudholm af Klintberg, 10, Grödinge
”Jag gjorde det bara. Det började med en vithårig skejtkille, men slutade med en rosahårig skejtkille med för stora byxor.”
Tuva Nordmark, 14, Töre
”En tjej som firar att hon har fått sommarlov genom att chilla.”
Hugo Alfaro Gripe, 9, Nacka
”När min familj var på långpromenad såg jag en brygga med ett litet hus på. Där fick jag idén att rita en fantasiversion av den bryggan.”
Astrid Kornfeld, 9, Göteborg
”Jag ville blanda ihop olika saker jag gillar. Huvudsaken är att personen är lycklig i livet. Jag tycker om bilden för att jag blir glad av att kolla på den.”
Alma Skanbäck, 12, Malmö
”Jag ritar ofta människor, så det var självklart att det var det jag skulle göra. Jag hade precis kommit på en ny OC (Original Character). Hon gillar att läsa, därför jag ritade jag henne när hon läser Harry Potter. Jag är ett stort potterhead.”
Hanna Öhrling, 12, Stockholm
”Jag fick idén från vår resa till Funäsfjällen förra sommaren. Det var soligt och varmt och vi var ute och vandrade. Jag behövde verkligen gå på toa. Så gick vi en bit till och sedan, nedanför fjället, stod ett dass som jag gick på. Jag tänkte tillbaka på det.”
Thelma Richard, 11, Solna
”Jag älskar havet och att bada. Jag gillar att dyka under ytan och se vad som lever där under mig i vattnet. Men det allra bästa jag vet är att fiska krabbor”.
Frida Gårdstedt, 8, Stockholm
”Någon skrev i KP att hon tyckte det skulle vara bättre omslag på tidningen, typ en kille som sitter på en brygga och läser KP. Man får ju inte kopiera, så jag tänkte att jag ritar en tjej.”
Alva Mattsson, 14, Vännäs
”Den här bilden handlar om sommaren fast på ett annat sätt. Den sammanfattar en härlig sommar.”
Markus G Caffarena, 12, Upplands-Bro
”När jag ritar doodles inspireras jag av allt omkring mig. Men även av serier och av rappare som Eminem, Logic och Machine Gun Kelly. Min favorit-doodlare heter Vexx. Han har en egen Youtube-kanal med över en miljon prenumeranter. Jag gillar även att skriva ord och inspireras av graffiti.”
Clara Lindborg, 14, Uppsala
”Min bild föreställer en fantasivärld som kanske är en plats eller bara en tankevärld, vem vet? Universum är spegelvänt – alla kan se på saker på olika sätt.”
Ivar Hjorton Vessby, 11, Uppsala
”Jag fick idén med trädet och de lite märkliga färgtonerna från en bild jag ritat tidigare. Jag ville använda en teknik som jag inte använder så ofta, därför valde jag akvarellpennor.”
Cornelia Nelin, 11, Sollentuna
”Min bild föreställer allt det bästa med sommaren, picknick med en kompis. Och de godaste pannkakorna! Jag ville ha en blandning med allt det bästa.”
Omslagstävlingen
Tävlingen utlystes i KP 4.
1:a-pristagaren får ett presentkort på 500 kronor i en konstnärsbutik på nätet.
I början av mars la Younes Drici Tani upp en före- och efter-bild på sin miljösida på Facebook. Då hade han ingen aning om hur stort det skulle bli. Det tog bara några dagar för utmaningen att sprida sig över hela världen. Han kunde aldrig drömma om att hans idé inte bara skulle städa upp runt om i Algeriet, utan över hela världen.
Utmaningen tog fart när en amerikansk kille, Byron Romàn, såg den på en sydamerikansk väns sida. Han översatte texten från spanska och delade den med orden; ”Här är en ny utmaning för alla er som är uttråkade”.
På bara några dagar delades den 323 000 gånger och spreds från Nepal till Taiwan, från Ryssland till Thailand, från England till Kalifornien och på den vägen är det. Tv-kanaler och tidningar över hela världen har rapporterat om kampanjen.
Younes har den senaste månaden fått foton av människor som rensar upp stränder, skogar och vägdiken. Han är glad att han kunnat bidra till en grönare planet.
– Det är förstås jättekul att allt det här började med mina två bilder. Men utmaningen handlar inte bara om att ta en bild och lägga upp den på sociala medier. Det handlar också om att vi alla gör det lilla vi kan för en bättre miljö.
Han har blivit kändis i Algeriet och hans Facebook-sida har nu över 50 000 följare. Unga algerier ser honom som en förebild och som en möjlig framtida miljöminister. Han tar själv det hela med ro. Han tycker att han får sin belöning av naturen varje gång han städar upp ett område och sedan kommer tillbaka och ser att allting växer och blir grönt.
– Jag försöker oftast hitta en plats som ligger gömd, där människor inte städar upp och naturen lider utan att någon bryr sig, förklarar han.
Younes har nyligen slutat på universitetet. Nu jobbar han med barn- och ungdomsgrupper och tillsammans lär de sig om naturen, plockar upp skräp och gör fint i områden där de bor. Han besöker också grundskolor där han undervisar om miljöfrågor. Hans eget engagemang började för några år sedan.
– Jag tänkte mycket på framtiden och om hur det ska sluta om vi fortsätter att kasta plast och annat skräp i naturen.
Han oroade sig mycket och rädslan gjorde honom till miljöaktivist. För Younes handlar det inte om en övergående trend utan om ett sätt att leva och ta ansvar. Han tror att vi runt om i hela världen måste ta svåra men nödvändiga beslut.
– Det är viktigt att vi alla hjälps åt att göra det vi kan. Det hjälper inte att bara prata, varje liten sak gör skillnad säger han.
I Algeriet, där Younes bor har människor demonstrerat för ett mer demokratiskt samhälle sedan i februari. Younes har själv varit med.
– Men jag tror att jag är den enda som alltid passar på att demonstrera för miljön, säger han.
Demonstrationerna som hålls på fredagar (fredag och lördag är helgdagarna i Algeriet) har blivit kända för att vara fredliga och för att hundratusentals människor deltagit. Men också för att de har avslutats med att demonstranterna själva städar upp efter sig.
Algeriet är till ytan det största landet i Afrika och där bor cirka 42 miljoner människor. Landet har 1 600 kilometer strand längs Medelhavet och snötäckta berg på vintern. Delar av världens största öken, Sahara, täcker tre fjärdedelar av landets yta.
– Hela Algeriet förtjänar att ses, säger Younes bestämt.
Landet har ännu inte kommit lika långt som till exempel Sverige när det gäller miljöfrågor som återvinning och källsortering. Det beror bland annat på problem med inbördeskrig och naturkatastrofer.
Men Younes känner att Algeriet utvecklas mer och mer och hoppas att landet kan vara med och nå de globala klimat- och miljö-målen som världens länder enats om.
Han tycker att unga har lättare för att ta åt sig nya sätt att tänka och arbeta.
– De ger mig mod och hopp att fortsätta kämpa! säger han.
De här vietnamesiska rullarna kan fyllas med nästan vilka grönsaker som helst. Välj det du gillar bäst.
Du behöver
(till cirka 8 rullar):
1 paket rispapper
1 mango
0,5 gurka
1–2 morötter
1 avokado
1 näve färska sockerärter
1 paprika
några salladsblad
färsk mynta eller koriander
Till såsen:
1 deciliter jordnötssmör
1 matsked japansk soja
0,5 matsked sriracha eller annan chilisås
0,5 tesked malen ingefära
0,5–1 deciliter vatten
Gör så här:
Blanda allt till såsen, utom vatten. Späd med lite vatten i taget, såsen ska inte vara för rinnig. Smaka av så att du tycker den är lagom stark, annars ta i mer chilisås.
Skala mango och morot. Skär mangon och alla grönsaker i strimlor.
Fyll ett djupt fat med vatten. Fatet ska vara tillräckligt stort för att rymma ett rispapper.
Doppa ett papper i vattnet tills det börjar mjukna. Det tar cirka 30 sekunder. Bred sedan ut pappret på en skärbräda.
Lägg grönsaker, mango och mynta eller koriander i mitten av rispappret. Vik in sidorna av pappret över fyllningen. Vik sedan över botten och rulla ihop till en tajt rulle.
Servera med dippsåsen vid sidan av.
Tips! Första rullen kan vara lite trixig att forma. Men sedan brukar det bli lättare.
Bästa resterna
Gör mumsiga tunnbrödsrullar – och ta vara på rester som annars hade slängts. Fyll med det som finns i kylen och låt fantasin flöda!
Gör så här: Gå igenom kyl och skafferi och ta fram alla rester. Ofta brukar det finnas några burkar längst in i kylen som tycks ha glömts bort.
Kanske finns det lite tacofärs, en burk salsa och en liten ostbit som kan rivas? Gör då en taco-wrap!
Hittar du en kokt potatis och ett kokt ägg? Skiva och blanda med majonnäs och dill. Och lägg till tonfisk, om du gillar det.
Finns det fetaost och en skål med ris eller andra gryn? Fetan blir en god röra ihop med en klick crème fraiche eller yoghurt. Bred ut den på tunnbrödet, toppa med grynen och skivade rotsaker, spenat, paprika eller andra grönsaker.
Hittar du ett par jordgubbar är det också gott till!
Tips! Varva något krämigt, som kikärts eller oströra, med något knaprigt, som färska grönsaker eller nötter. Toppa med färska örter om du hittar det.
Men undvik vattniga ingredienser, de blöter upp brödet.
Pannkaks-sushi
Rulla pannkakor och skär i stubbar – och vips har du en ny sorts sushi! De kan göras både som efterrätt och mat.
Du behöver:
25 gram smör (plus lite till stekningen)
2 ägg
2,5 deciliter vetemjöl
0,5 tesked salt
5,5 deciliter mjölk
Söt fyllning:
3 bananer
rumsvarmt jordnötssmör
färska hallon
Frystorkade hallon eller salta jordnötter som dekoration
Matig fyllning:
100 gram fetaost
0,5 deciliter tjock yoghurt eller crème fraiche
1 paprika
1 avokado
Sesamfrön till dekoration
Gör så här:
Börja med pannkakorna. Smält smöret och låt svalna. Knäck äggen och vispa med mjöl, salt och hälften av mjölken. Vispa till en slät smet. Blanda i resten av mjölken och smöret. Låt stå i kylskåp i 30 minuter.
Smält lite smör i en stekpanna på medelvärme. Stek pannkakor. Låt dem svalna på en tallrik i kylskåp.
Söta fyllningen: Bre jordnötssmör på pannkakan. Lägg en hel, skalad banan i mitten och några hallon vid sidan av. Rulla ihop till en tajt rulle. Skär i bitar. Gör likadant med fler pannkakor. Hacka jordnötterna eller hallonen. Strössla dem över pannkaks-sushin när du serverar.
Matiga fyllningen: Mosa fetaosten och blanda med yoghurt eller crème fraiche. Skiva paprikan och avokadon tunt. Bre ut rikligt med fetakräm på en pannkaka, lägg på avokado och paprika och rulla ihop tajt. Skär i skivor. Strössla över sesamfrön vid servering.
Tips! Grädda pannkakorna i god tid innan picknicken. Då hinner de kallna innan de ska fyllas.
Chokladbulle-rulle
Vem har sagt att chokladbollar måste vara runda? Gör dem som en rulltårta – och imponera på picknick-gästerna.
Du behöver, till chokladsmeten:
200 gram rumsvarmt smör
2 deciliter strösocker
1 deciliter kakao
7 deciliter havregryn
1 nypa salt
0,5 deciliter bryggt kaffe
Till vaniljbollssmeten:
150 gram rumsvarmt smör
1,5 deciliter strösocker
5 deciliter havregryn
1 matsked vaniljsocker
0,5 deciliter kokosflingor
0,5 deciliter mjölk
Kokos eller pärlsocker
4 smörpapper
Gör så här:
Ta fram två bunkar. Blanda smör och socker till chokladbollssmeten i ena bunken. Gör likadant med vaniljbollssmeten i den andra. Blanda i resten av ingredienserna i vardera bunke.
Häll ut chokladsmeten på ett smörpapper. Lägg ett till papper ovanpå och kavla eller platta ut smeten till en stor rektangel. Jämna till kanterna med en kniv. Gör likadant med vaniljsmeten.
Ta bort de översta smörpappren och lägg vaniljsmeten på chokladsmeten. Rulla ihop från långsidan.
Lägg rullen i kylen i minst 1 timme.
Häll pärlsocker eller kokos på en bricka. Rulla tårtan så att den täcks runtom. Skär i skivor.
Ta dig genom banan så snabbt som möjligt – gåendes som en krabba.
Du behöver: 8 stycken skor.
Gör så här: Sätt ut skorna i en ungefär 10 meter lång slalombana. Ena deltagaren tar tid och räknar poäng medan den andra kämpar sig genom banan. Kom ihåg att en krabba alltid går åt sidan.
Ett poäng för varje gång rumpan nuddar marken, eller om du faller. Den som tar längst tid på sig får 5 poäng.
Deltävling 2: Skrattfesten
Uppdraget är enkelt – du ska få någon att skratta!
Du behöver: En KP och en telefon.
Gör så här: Bläddra fram Flams-sidan i tidningen. Ring upp någon, som du vet är lättroad, på högtalar-telefon. Målet är att få denna person att skratta så fort som möjligt. Klarar du det på första flamset får du 0 poäng. Sedan får du 1 poäng för varje skämt du måste läsa upp.
Deltävling 3: Balans-dans
Ta dig genom hela banan utan att bli blöt.
Du behöver: Hopprep och en plastmugg.
Gör så här: Lägg ut hopprepet på marken. Fyll muggen med vatten. Du ska nu balansera dig fram på repet med muggen på huvudet.
1 poäng för varje gång du sätter en fot utanför hopprepet eller nuddar muggen med handen. Tappar du muggen får du 5 poäng!
Deltävling 4: Kott-memory
Bara en äkta minnes-mästare kommer ihåg i vilken ordning kottarna ska ligga!
Du behöver: Telefon och 10 kottar i olika form och storlek.
Gör så här: Medan ena deltagaren blundar, håller för öronen och med hög röst sjunger Too late for love lägger den andra ut kottarna bredvid varandra på marken och tar ett kort på dem som facit. Nu får första medtävlaren 20 sekunder på sig att lära sig hur kottarna ligger. Sedan vänder sig hen igen och medtävlare nummer 2 lägger kottarna i en hög. Hur många försök behövs det för att placera alla i rätt ordning igen? Klarar du det på första får du 0 poäng. Sedan gäller 1 poäng per försök
Deltävling 5: Racer-ruset
Fyll bunken med vatten. Låter det enkelt? Kanske inte när ditt enda redskap är en trasig påse!
Du behöver: Fryspåse som du klippt av de två nedre hörnen på. En stor hink, en bunke och en kotte.
Gör så här: Fyll hinken med vatten. 5 meter bort ställer du bunken, med kotten i. Uppgiften är nu att fylla påsen med vattnet från hinken och springa bort till bunken där du häller i vattnet. När bunken är så full att kotten faller ur är uppgiften klar. Klarar du det på tre första gångerna blir det 0 poäng. Efter det blir det 1 poäng för varje gång du måste fylla påsen. Tar vattnet i hinken slut?
Ajaj, det blir 5 poäng.
Deltävling 6: Prickskytte
Sikta noga och få figuren att falla.
Du behöver: En vattenpistol och en legofigur.
Gör så här: Ställ upp legofiguren och mät upp ett avstånd på 5 meter (har du en vattenpistol som skjuter långt får du öka avståndet). Skjut och se om figuren välter. Annars tar du ett steg framåt och får försöka igen. Hur många steg måste du ta? 1 poäng för varje.
Resultat
Färdig med alla deltävlingar? Då är det dags att räkna ihop poängen och utse den stora vinnaren!
I ett kommande nummer ska vi ha Kropp & Knopp om husdjur. Vi vill ha era frågor om riktiga djur. Verkar marsvinen deppiga? Tappar hunden hår? Skriv din fråga i formuläret.
Frågorna som kommer med i tidningen besvaras av en djur-expert.
Har du blivit kallad P12:a? Eller kallat någon annan det? I så fall, när och varför? Vi på KP vill veta mer inför ett kommande reportage i tidningen. Skriv till oss och berätta. Du får vara helt anonym.
Fyll i formuläret. Och, viktigt: glöm inte ditt telefonnummer och din mejladress om du vill att vi ska kunna kontakta dig. Kanske hör vi av oss!