
Den 17 december 1918 beslutade Sveriges riksdag att landet skulle bli en demokrati. Då införde man så kallad allmän och lika rösträtt. Nästan alla vuxna skulle få rösta.
Att rösträtten blev lika betydde att allas röster var värda lika mycket. Tidigare hade rika män haft fler röster än de som tjänade mindre.
Kvinnor hade inte haft rösträtt alls. Och inte heller män som tjänade lite. Sverige var det land i Norden som var sist med att införa allmän rösträtt. Både Finland, Danmark och Norge var före.
Att det här hände just 1918 berodde på flera saker. Det hade varit en hård kamp för rösträtten i mer än 30 år. Både män och kvinnor hade organiserat sig i föreningar, demonstrerat och på andra sätt kämpat för rätten att vara med och bestämma över politiken. Liberalerna och Socialdemokraterna hade länge velat ha allmän rösträtt medan Högerpartiet (nuvarande Moderaterna) fortfarande var emot.
Missnöjet i Sverige var stort.
Även om landet inte hade varit med i första världskriget var det ändå drabbat av höga priser och brist på mat. Det hade varit så kallade hunger-kravaller, då arga människor samlats och slagits med polisen ute på gatorna.
Men främst berodde beslutet om rösträtt på vad som hänt i resten av Europa. I bland annat Tyskland och Ryssland hade de fattiga gjort revolution och tagit ifrån ledarna makten. Och i Finland hade det nyligen varit inbördeskrig.
Kung Gustav V (farfarsfar till vår nuvarande kung) var rädd att det skulle bli uppror även i Sverige. Det fanns risk att han skulle bli störtad och att landet skulle bli en republik. Till sist gav han och Högerpartiet med sig, för att rädda landet från revolution.
Alla fick inte rösta
Det var inte alla som fick rösta. Fram tills 1945 fick bland andra inte människor som satt i fängelse eller som levde på pengar från socialtjänsten rösta.
Kvinnorna röstade 1921
I september 1921 genomfördes det första demokratiska valet i Sverige.
Det var första gången kvinnorna fick rösta. Kvinnlig rösträtt krävde nämligen en ändring i grundlagen, och då behövdes två beslut med ett riksdagsval emellan.
Flagga om du vill!
Kanske kommer du att se fler svenska flaggor än vanligt den 17 december. Riksdagen har bestämt att denna dag i år ska vara tillfällig flaggdag för att fira rösträtten.
Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!