Det har faktiskt bara hänt ett par gånger tidigare i KP:s 127-åriga historia att tidningen bytt ägare. Men nu är det dags igen. I dag är det företaget Bonnier Magazines & Brands som ger ut KP. Från och med årsskiftet tillhör KP i stället Dagens Nyheter.
– Jag tror att detta blir superbra, säger KP-chefen Lukas Björkman. Vi ska fortsätta göra samma härliga tidning, men vi ska göra den hos Sveriges största och bästa morgontidning. Det känns mäktigt!
Även DN:s chef Peter Wolodarski, som var filmrecensent i KP en gång på 90-talet, tror att det blir bra. Han påpekar att KP och DN faktiskt redan gör DN:s junior-sidor tillsammans.
– Vi har redan ett samarbete och ser möjligheter att fördjupa det vi gör ihop. Nu kan vi lära oss ännu mer av varandra, säger han.
KP-redaktionen kommer så småningom att flytta från ett högt hus till ett annat. Från den så kallade Bonnier-skrapan vid St: Eriksplan i Stockholm till DN-skrapan på Kungsholmen i samma stad.
– Men det här är nog mest en stor grej för oss KP-jobbare. För alla kåpeare blir det ingen större skillnad, som tur är. De verkar verkligen gilla tidningen som den är. Tvärtom mot många andra papperstidningar får KP faktiskt fler och fler prenumeranter just nu, säger KP-Lukas.
KP
Är: Sveriges äldsta, största och bästa tidning för barn.
Startades: 1892.
Skriver för: Alla mellan 8 och 14 år.
Skriver om: Allt som är viktigt i livet – och lite till!
DN
Är: Sveriges största och mest kända morgontidning. Har även flest digitala prenumeranter i Sverige.
Varje år ordnar organisationen Sveriges tidskrifter en stor gala. Som Oscarsgalan. Fast i Sverige. För bara tidningar. I är KPwebben i alla fall nominerade till årets digitala tidskrift. Det är bara så kul, för vi tävlar ju mot hundratals bra sajter, både sådana för vuxna och sådana för barn. Vi på KP är mycket stolta över nomineringen. Så här motiverar Sveriges tidskrifter den:
”Kamratposten har under 125 års tid varit en god vän till alla barn. Nu går framgångssagan vidare även i en digital kontext via KPwebben. Sajten har fått en ny form och via formuläret ”Skriv till KP” kommer det in cirka 2 000 läsarmejl varje vecka. Barn kan vara extra utsatta i en digital miljö, men på KPWebben kan de känna sig trygga utan reklambudskap och utan hets och mobbning. KPWebben är både rolig och lärorik.”
Förutom att vi nu hunnit fylla 126 år, så håller vi på KP helt med 😉
Bara regn och slask ute? Njut då av snöfallet i denna vackra glob!
Du behöver:
Glasburk med lock
Små plastfigurer
Glycerol (finns i hobbyaffärer)
Glitter
Limpistol
Sidenband
Gör så här:
Börja med att limma fast figurerna på lockets insida. Använd limpistol och låt sedan torka i 30 minuter.
Fyll glasburken med vatten ända till kanten. Ju mer du får i, desto mindre luftbubblor blir det i toppen på din glob. Strössla i glitter.
Droppa sedan ner lite glycerol, det gör att glittret kommer att ”snöa” långsamt. Rör om försiktigt med en sked.
Skruva fast locket ordentligt.
Det gör inget om det rinner ut lite vatten. Limma runt lockets kant.
Då blir din vackra snöglob så vattentät som möjligt. Knyt sidenbandet runt burken.
Tips! Vill du att figurerna ska komma upp en bit från botten?
Limma då fast dem på en bit cernit-lera (glöm inte att torka den i ugnen först).
Snygg mugg
Hur glad blir inte mormor när hon får en mugg som du designat? Tänk bara på att den inte går att diska i maskin, då kan lacken lossna.
Du behöver:
Vit porslinsmugg
Nagellack i två färger
Bunke eller låda av plast (som du inte är rädd om)
Tandpetare
Gör så här:
Fyll bunken eller plastlådan med varmt vatten. Den måste vara tillräckligt stor för att muggen ska få plats. Ha muggen redo.
Vi använde rött och vitt nagellack. Droppa först några droppar av ena färgen i vattnet. Droppa sedan den andra i den första färgen.
Dra en tandpetare fram och tillbaka så blir det ett häftigt mönster.
Håll inte på för länge, då stelnar nagellacket och blir klumpigt.
Sänk ner muggen i vattnet.
Håll kvar i cirka fem sekunder så nagellacket fastnar ordentligt.
Ta upp muggen och låt torka i 30 minuter.
Tatuerade ljus
Hur jul-stajlar man ett ljus? Med tatueringar så klart!
Du behöver:
Stora ljus
Tatueringar
Lite bomull
Gör så här:
Ta bort skyddsplasten på tatueringarna. Sätt dem på ljusen där du tycker att de passar. Blöt en bomullstuss och dutta försiktigt. Tatueringarna ska bli helt blöta. Dra bort skyddspappret och låt ljusen torka en stund. Klart!
Strumpgubbe
En perfekt present till bilägaren. Riset i gubben gör luften torrare i en fuktig bil.
Du behöver:
En strumpa
Sax
Gummisnoddar
Ris
Saker att dekorera med, till exempel pennor, pärlor, knappar, band och tyg.
Limpistol
Gör så här:
Klipp av strumpan på mitten. Den ena delen, skaftet, ska bli snögubbens kropp. Den andra delen kommer att användas som luva.
Vänd ut och in på skaft-delen. Knyt en gummisnodd runt den klippta änden. Vänd tillbaka, så knuten hamnar på insidan av strumpan.
Nu ska du fylla strumpan med ris. Häll i lite i taget och pressa ner med handen. Fyll sedan på mer. Bestäm hur mullig din snögubbe ska bli. När du är nöjd tar du en ny gummisnodd och knyter ihop strumpan.
Dags att forma till en snögubbe. Trä en gummisnodd runt kroppen. Ofta är nedre delen lite tjockare än överdelen.
Nu ska snögubben få en mössa. Vik upp kanten på den andra delen av strumpan – och vips har du en söt luva.
Dekorera din gubbe. Till exempel kan du göra en halsduk av band. Pärlor kan bli till ögon och näsa. Mun kan du rita eller sy.
Tips! Strumpan behöver inte vara vit. Använd en röd, så kan du göra en liten tomte.
Pasta-gran
Somliga är allergiska mot vanliga julgranar. Men den här är garanterat nysfri!
Du behöver:
En bit kartong (det går bra att klippa ut från ett flingpaket)
Grön sprejfärg
Pastafjärilar (inte kokta)
Limpistol
Glitter
Pärlor
Kedjor eller band
Gör så här:
Rulla ihop kartongen till en 20–30 centimeter hög strut.
Tejpa hårt så struten håller ihop.
Spreja grön.
Fäst pastafjärilarna med limpistolen.
Börja längst ner. Limma fjärilarna i en rad runt om struten. Limpistoler är mycket -varma, så var försiktig.
När du är färdig med första varvet fortsätter du med ett nytt varv ovanför, hela vägen till toppen av struten.
Spreja sedan även fjärilarna gröna.
Nu är det dags att dekorera. Limma fast glitter, pärlor, band och kedjor – låt fantasin flöda!
Tips! Spreja gärna utomhus eftersom sprejen inte är nyttig att andas in.
Den 17 december 1918 beslutade Sveriges riksdag att landet skulle bli en demokrati. Då införde man så kallad allmän och lika rösträtt. Nästan alla vuxna skulle få rösta.
Att rösträtten blev lika betydde att allas röster var värda lika mycket. Tidigare hade rika män haft fler röster än de som tjänade mindre.
Kvinnor hade inte haft rösträtt alls. Och inte heller män som tjänade lite. Sverige var det land i Norden som var sist med att införa allmän rösträtt. Både Finland, Danmark och Norge var före.
Att det här hände just 1918 berodde på flera saker. Det hade varit en hård kamp för rösträtten i mer än 30 år. Både män och kvinnor hade organiserat sig i föreningar, demonstrerat och på andra sätt kämpat för rätten att vara med och bestämma över politiken. Liberalerna och Socialdemokraterna hade länge velat ha allmän rösträtt medan Högerpartiet (nuvarande Moderaterna) fortfarande var emot.
Missnöjet i Sverige var stort.
Även om landet inte hade varit med i första världskriget var det ändå drabbat av höga priser och brist på mat. Det hade varit så kallade hunger-kravaller, då arga människor samlats och slagits med polisen ute på gatorna.
Men främst berodde beslutet om rösträtt på vad som hänt i resten av Europa. I bland annat Tyskland och Ryssland hade de fattiga gjort revolution och tagit ifrån ledarna makten. Och i Finland hade det nyligen varit inbördeskrig.
Kung Gustav V (farfarsfar till vår nuvarande kung) var rädd att det skulle bli uppror även i Sverige. Det fanns risk att han skulle bli störtad och att landet skulle bli en republik. Till sist gav han och Högerpartiet med sig, för att rädda landet från revolution.
Alla fick inte rösta
Det var inte alla som fick rösta. Fram tills 1945 fick bland andra inte människor som satt i fängelse eller som levde på pengar från socialtjänsten rösta.
Kvinnorna röstade 1921
I september 1921 genomfördes det första demokratiska valet i Sverige.
Det var första gången kvinnorna fick rösta. Kvinnlig rösträtt krävde nämligen en ändring i grundlagen, och då behövdes två beslut med ett riksdagsval emellan.
Flagga om du vill!
Kanske kommer du att se fler svenska flaggor än vanligt den 17 december. Riksdagen har bestämt att denna dag i år ska vara tillfällig flaggdag för att fira rösträtten.
Nu gäller det. Zilan tittar på sina händer och tar ett stadigt grepp om motståndaren.
– Kom igen Zilan, du fixar det här, ropar familjen från läktaren.
Hon fokuserar. Det dröjer bara några sekunder innan hon har brutit ner sin motståndares hand. Zilan har vunnit SM-guld i armbrytning och är nu Sveriges starkaste 11-åring.
– När de sa att jag hade vunnit blev jag asglad. Det har gett mig bättre självförtroende. Nu är jag jättetaggad att se hur långt jag kan nå, säger hon.
Det är bara ett år sedan Zilan började med armbrytning, efter att ha följt med sina syskon på träning. Hon tyckte att det verkade roligt och började titta på Instagram och Youtube för att lära sig mer. Tidigare höll hon på med friidrott och ridning, men det kändes inte lika rätt som armbrytning.
Zilans bästa armbrytningstips
Ha armbågen långt fram på kudden och vinkla handleden. Håll i handtaget med den andra handen.
Var snabb i starten. Det är viktigt. Och att få ett bra grepp, så att bådas tumknogar syns.
Följ armen med hela kroppen och släpp aldrig blicken från händerna.
Det har gått lysande för Zilan ända från start. I sin första tävling vann hon brons. På den andra tävlingen, i våras, vann hon alla matcher och tog två guldmedaljer.
– Jag har blivit mycket starkare på ganska kort tid. För någon månad sedan kunde jag ta 92 kilo i marklyft. I går satte jag nytt rekord, 100 kilo, säger Zilan stolt.
För det ligger hård träning bakom vinsterna. Två dagar i veckan tränar hon både styrka och armbrytning i en träningslokal. Och två dagar i veckan tränar hon hemma med ett armbrytningsbord och ett gummiband, som kan bindas fast och användas som en låtsas-motståndare.
Om man ska bli bäst i armbrytning gäller det att ha muskler – men också att öva på sin teknik.
– Jag blev förvånad över hur många olika sätt man kan vinna en match på. Oftast vinner man inte på styrka, utan med tekniken.
Zilan Mercan
Ålder: 12 år.
Bor: Utanför Flen i Södermanland.
Familj: Fosterföräldrar, bonussyskon, storasyster och pappa.
Husdjur: Fyra katter, fem hundar och två hästar.
Intressen: Skolan, kompisar och armbrytning.
Favoritmat: Plankstek med bearnaisesås.
Som liten flyttade Zilan runt en del. Nu bor hon på en bondgård utanför Flen tillsammans med fosterföräldrarna Monica och Morgan och sina bonussyskon. Zilan trivs bra. Och lite extra bra trivs hon i sitt rum. Där står några skinande pokaler på en byrå, och det ligger träningsredskap här och var. Hon har hängt upp sina medaljer på ena väggen.
På andra väggen hänger några bilder på hennes mamma. Hon dog i cancer när Zilan bara var 5 år.
– Alla säger att jag är lik henne, att jag har mammas läppar och ögon.
Vad Zilans mamma hade sagt om hon hade vetat att hennes dotter skulle bli Sveriges starkaste 11-åring? Hon skulle ha varit jättestolt, tror jag, säger Zilan och ler.
Hej Ainhoa och Gustav! Kan ni beskriva era roller i Klassen?
– Alba är en snäll och omtänksam tjej. Hon ställer alltid upp för sina kompisar. Och så hamnar hon ofta i kärlekstrassel, eftersom hon är tillsammans med Elias. (Ainhoa)
– Elias är en sportig kille. Han vill bli fotbollsproffs, precis som sin storebror. Därför tränar han mycket. Han är också snäll och hjälpsam mot kompisar. Men mellan honom och Alba är det mycket drama. (Gustav)
Ainhoa Oviedo Silva
Ålder: 16 år.
Bor: I Båstad.
Familj: Mamma, pappa, två yngre bröder och en lillasyster.
Intressen: Hänga med kompisar.
Favoritmat: Sushi.
Favoritämne: Matte.
Gustav Rooth
Ålder: 15 år.
Bor: I Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och storasyster.
Intressen: Hockey, dataspel och kompisar.
Favoritmat: Pizza.
Favoritämne: Engelska
Hur är det att spela ett kärlekspar?
– I början var det stelt. Vi kände ju inte ens varandra, så det blev konstigt att låtsas vara ihop. Särskilt när vi skulle spela in en puss-scen i säsong ett. (Gustav)
– Men det har blivit mycket bättre. Nu är vi vänner och har vant oss. (Ainhoa)
Är ni lika de karaktärer ni spelar?
– Jag är nog ganska lik Elias. Jag är också snäll, haha. Fast lite busigare. Och så spelar jag hockey, inte fotboll. (Gustav)
– Jag tycker att jag kan stå upp bättre för mig själv än Alba. Hon vågar inte säga vad hon tycker och är beroende av andra. Ibland känner jag igen mig mer i Stella. Hon vågar gå sin egen väg. (Ainhoa)
Hur är det med hela klassen då, påminner den om era riktiga klasser?
– Njaaa … Allt i serien är så överdrivet. (Gustav)
– Det som händer i serien SKULLE kunna hända i en vanlig klass, men troligen inte lika extremt och dramatiskt. (Ainhoa)
Är ni borta från skolan när ni spelar in?
– Nej, vi spelade in allt på sommarlovet. Hela säsongen blev klar på två veckor. Det var väldigt intensivt. Vi gjorde typ fyra avsnitt om dagen. (Gustav)
– Ibland tänkte jag: ”vad gör jag i en skola mitt i sommaren?!” Men vi hade väldigt roligt under inspelningarna. (Ainhoa)
Kan ni avslöja något om andra säsongen?
– Ja, det börjar nya personer i klassen. Och vissa karaktärer som inte har synts så mycket tidigare får mer utrymme. Och så handlar det en del om oss två, förstås … (Ainhoa)
– Fast det blir mindre kärleksdrama och fler andra problem. (Gustav)
Vad är det pinsammaste som har hänt er under inspelning?
– Jag skämdes ihjäl när jag skulle spela in scenen där Elias ska pussa Linus, för att lära honom hur man gör. Båda två tyckte att det var riktigt pinsamt! Som tur var slapp vi pussa varandra på riktigt. De filmade ur vinklar som gjorde att det såg ut som om vi gjorde det ändå. (Gustav)
– Jag har fått en massa skrattattacker vid fel tillfällen. Och i en scen skulle jag snabbt resa mig upp från en stol och skynda iväg. Då fastnade jag i stolen! Alla skrattade och vi fick ta om scenen. (Ainhoa)
Vad har varit svårast?
– Att spela in scener där man ska vara jättepeppad, typ stå och heja. Då måste man och le jättelänge, tills man får ont i käkarna och ser helt stel och fejk ut. (Gustav)
– Allvarliga scener, tycker jag. I förra säsongen hade jag en som handlade om anorexi. Då behövde jag lägga allt fokus på att hitta rätt känsla. Det blev ett av mina favoritavsnitt. (Ainhoa)
Har ni tittat på alla avsnitt?
– Nej, haha. Jag är rätt självkritisk, så jag skulle nog mest titta på alla fel jag har gjort. Dessutom vet vi ju redan vad som händer! (Ainhoa)
– Jag har sett kanske 40 av dem. Vissa vägrar jag att se, de känns alldeles för pinsamma. Men annars är det kul att se sig själv! (Gustav)
Blir ni ofta igenkända ute?
– Ja! Många fans kommer fram och säger att de gillar serien. Mest barn och ungdomar, men en del föräldrar också. (Ainhoa)
– Och minst fem lärare har kommit fram till mig! Senast när jag var på Universeum. Då frågade en lärare om hans klass fick ta en bild med mig. Ingen i klassen vågade gå fram och fråga själv … (Elias)
Klassen
Svt:s serie Klassen handlar om livet i en skolklass. I korta avsnitt visas pinsamma, roliga och jobbiga situationer som kan uppstå i skolan. Första säsongen finns att se på Svt play. Den andra säsongen startar på julafton.
– Det största är att jag har släppt mitt första album. Jag har jobbat på det i flera år, så det känns stort. Det ligger mycket kärlek och energi bakom. Jag vill att de som lyssnar ska känna igen både sig själva och mig i låtarna.
Vilken av låtarna berättar mest om dig?
– Spotlights är hämtad direkt ur mitt liv. Den handlar om hur det är att växa upp i en känd familj och behöva kämpa sig fram i branschen för att få respekt.
Benjamin Ingrosso
Ålder: 21 år.
Bor: Stockholm. Gör musik i Los Angeles i USA.
Intressen: Musik, matlagning, titta på film och koppla av vid pianot.
Favoritmat: Pasta.
Bakgrund: Släppte albumet Identification i höstas. Vann Melodifestivalen 2018 och kom på sjätteplats i Eurovision Song Contest med låten Dance you off. Är uppväxt i en känd familj, som skildras i tv-programmet Wahlgrens värld.
Har du fått den respekten nu?
– Ja, nya plattan har fått bättre respons än jag vågat drömma om. Men jag har fått jobba hårt för det, eftersom många tror sig veta hur jag är, till exempel att jag inte brinner för musiken utan bara gör det här för att andra har bett mig. Men jag har skrivit egen musik sedan jag var 6 år. Det har alltid varit min passion.
Du har stått på scen sedan du var barn. Blir du ändå nervös?
– Ja, varje gång! Särskilt när jag ska vara med i tv. Då får jag sådan scenskräck att jag nästan kissar på mig. För ett par år sedan kändes det knappt värt det. Nervositeten tog över totalt. Men när jag åkte på min senaste turné hittade jag tillbaka till glädjen. Att se publiken sjunga med i varenda låt är fantastiskt. Jag får gåshud och börjar nästan gråta av lycka då.
Du turnerade ihop med Felix Sandman, som var din konkurrent i Melodifestivalen. Hur blev ni vänner?
– Vi lärde faktiskt känna varandra redan som 10-åringar, när vi var med i musikalen Singin’ in the Rain på Oscarsteatern i Stockholm. Och för ett år sedan bodde vi ihop i Los Angeles i USA, eftersom vi båda var där och skrev musik. En morgon vaknade vi och läste på nätet: ”Benjamin Ingrosso och Felix Sandman är klara för Melodifestivalen”. Så vi gjorde hela Mello-resan ihop. Därför var det extra kul att vi slutade som 1:a och 2:a.
Vad skulle du göra om du inte var artist?
– Bli kock och öppna en restaurang. Min pappa är krögare och flera i min släkt har egna restauranger. Förutom musiken är matlagning min största hobby. Jag älskar att bjuda vänner på middag och se deras reaktioner när de smakar på maten. Oftast är de positiva.
Vad bjuder du helst på?
– Pasta! Det behöver inte vara något krångligt. En god pasta carbonara slår det mesta.
Finns det något du inte äter?
– Nej, jag äter all mat. Fast godis och läsk tycker jag inte alls om.
Hur var du när du var liten?
– Väldigt lillgammal! Jag har alltid älskat gamla filmer, 1980-talsmusik och tidlösa kläder. I dag klär jag mig modernt, eftersom jag har lärt mig tycka att det är snyggt. Men när jag var 11 år klädde jag mig som min farsa. Jag kunde gå till skolan i kostymbyxor, skjorta och en liten väska till!
Trivdes du i skolan?
– Nej, jag hade det svårt med både skolarbetet och kompisarna.
I lågstadiet var jag väldigt ensam. På rasterna spelade de andra fotboll eller hoppade rep, medan jag uppträdde för mattanterna. Fast det kändes okej. Jag har alltid tyckt om att umgås med vuxna. I mellanstadiet bytte jag skola och fick fler kompisar. Men när någon bjöd hem mig, satt jag ändå helst och pratade med föräldrarna. Och jag gick ut och åt lunch på restaurang på egen hand när jag var 8 år!
Vad skulle du vilja säga till den lilla Benjamin i dag?
– Håll ut och fortsätt att göra din grej! För jag tycker verkligen att den lilla Benjamin var den han ville hela tiden. Han skämdes aldrig över att han var annorlunda.
Vad drömmer du om i dag?
– Att få göra exakt det jag gör nu resten av mitt liv. Fast ännu större!
Vilken artist i världen skulle du helst skriva en låt till?
– Beyoncé. Hon är så himla bra, typ dagens Michael Jackson. Det vore kul att skriva en tidlös ballad till henne.
Vilken är världens bästa låt, enligt dig?
– Svårt att säga. Men det finns en låt som betyder så mycket för mig att jag planerar att tatuera in ljudvågen från refrängen på ena armen. Den heter Paradise och är skriven av mina föräldrar, så jag har starka band till den. Men annars tycker jag att Ted Gärdestad gjorde en massa magiska låtar. Sista låten på min platta är en hyllning till honom.
Bris (Barnens rätt i samhället) är en organisation som arbetar för barns rättigheter. Till nummer 116 111 kan alla under 18 år ringa och prata med en kurator. Stödtelefonen är öppen varje dag klockan 14–21. Samtalen är gratis och du får vara anonym. Det går även att mejla och chatta med en kurator på bris.se och i Bris mobil-app.
Vad är mobbning?
– Det betyder att någon blir illa behandlad av en eller flera andra. Det kan ske på många olika sätt. Till exempel genom elaka kommentarer, utfrysning, sparkar, slag eller hot.
Hur vet man att man blir mobbad?
– Lita på din magkänsla. Att känna sig orolig för att gå till skolan är ett vanligt tecken på att något behöver förändras. Berätta det för en vuxen! Skolan ska vara en trygg plats för alla.
Vad har skolan för ansvar?
– All personal måste stoppa och motverka mobbning. Det står i lagen. Du ska få hjälp oavsett om du vänder dig till en lärare, vaktmästaren eller skolsköterskan.
Men om skolan inte hjälper till?
– Tyvärr känner många att de inte får hjälp, trots att de har sagt till många gånger. Det är viktigt att ändå inte ge upp. Du har rätt att bli lyssnad på. Den som tycker att skolan inte gör vad den ska kan höra av sig till Barn- och elevombudet.
Kan den mobbade behöva byta skola?
– Så ska det inte vara. Vissa vill byta skola och tycker att det känns skönt att ”börja om” i en ny klass. Men då ska det vara ens eget val.
Varför finns det människor som mobbar?
– Det kan bero på så mycket. En del tror att de måste bete sig på ett visst sätt för att få vara med. Men beteendet går att förändra. Därför är det viktigt att be om hjälp även om man är den som gör fel.
Hur vet man säkert att man inte mobbar någon?
– Vi behöver alla fundera på vad vi säger till människor omkring oss. Ett tips är att vända på situationen och tänka: ”Hur skulle jag reagera om någon annan sa eller gjorde så här mot mig?”
Vad kan man göra för att hjälpa någon som blir utsatt?
– Att våga säga ifrån är bra. Men det kan vara svårt. Då kan man berätta för en vuxen i stället. Man kan också tänka på att vara snäll och inbjudande mot dem som är
ensamma i skolan.
Vem har ansvaret för att stoppa nätmobbning?
– Har det koppling till skolan så har skolan ansvar att utreda det. Det kan till exempel vara att en klasskamrat skriver elaka kommentarer. Oavsett vad du råkar ut för på nätet, är det viktigt att berätta för en vuxen.
Den som inte vill prata med en vuxen då?
– Ibland känns det jättejobbigt, men det brukar vara värt det. De flesta känner lättnad efteråt. Du kan ringa till oss på Bris och ”provprata” först, för att se hur det känns.
Efteråt är det oftast lite enklare att prata med någon i närheten.
Kan det vara ens eget fel att andra är elaka mot en?
– Nej, aldrig. Man har rätt att vara precis den man är och respekteras för det.
Vad händer efteråt?
– Den som har fått höra taskiga saker börjar ofta tänka taskiga saker om sig själv. Det kan ge dålig självkänsla och göra det svårt att lita på andra. Därför är det viktigt att fortsätta prata om det som har hänt.
Jag tycker att man ska se på sig själv som sin bästa kompis och tänka snälla saker.
Och umgås med snälla människor.
I KP 1 berättar Tyra och Frank hur det kan vara att bli mobbad.
Är du sveriges största samlare? Nu söker vi dig som har 3 765 kapsyler, hela rummet fullt av squishies, 43 tröjor med Star Wars-motiv – eller en helt annan samling som du stolt skulle vilja visa upp i KP. Intresserad?
Fyll i formuläret och berätta vad du samlar på, hur länge du har samlat och hur stor din samling är. Om möjligt – skicka gärna med ett foto där din samling, eller delar av den, syns. Kanske hör vi av oss!
I Mariaskolans aula har en stor publik samlats för att se årets Majblomma presenteras. På scenen står två piedestaler, båda övertäckta med svart tyg. På plats för att avtäcka majblomma är Alice, 15, som designat årets affisch.
Hur fick du uppdraget att måla affischen?
– De som jobbar på Majblomman såg några målningar jag gjort och gillade dem. Jag har alltid målat mycket och lagt ut det på sociala medier.
Vad var det som inspirerade din bild?
– Majblomman står för alla barns rätt till att vara med i gemenskapen. Då tänkte jag att jag ville måla barn och unga från olika delar av världen. Jag vill att så många som möjligt ska kunna relatera. Alla ska veta att just de är viktiga för just det här samhället, de ska veta att de kan göra stor skillnad.
Vilken skillnad tycker du behövs i samhället i dag?
– Konst är en sak, som jag tycker borde bli större i vårt samhälle. Det behöver inte bara vara pensel och färg, utan det kan vara alla typer av artisteri. Vi kan komma långt med det! Vi behöver inte prata samma språk för att förstå varandra och uttrycka oss.
Från början var det konstnären Carl Larsson som målade för Majblomman, hur känns det att du fick uppdraget i år?
– Det är en ära att så stora konstnärer före mig har gjort det här, och så plötsligt är det jag! Det var en stor överraskning att det hände.
Hur kom det sig att du började måla?
– Min mamma är konstnär och hon har alltid inspirerat mig.
Vad händer nu, går det här att toppa?
– Man kan alltid utvecklas, det här har tagit sig från att jag var liten och bara satt och målade på skoj till det här så jag tror att jag kan ta mig längre, om jag bara vill liksom.
Majblomman
Majblomman grundades av Beda Hallberg år 1907. Från början delades pengarna ut till barn som var sjuka i lungsjukdomen tuberkulos. Majblomman säljs i Sverige, Norge och Finland.
Du släppte nyligen låten Så jävla fel. Berätta om den!
– Det är en bitterljuv låt om ett uppbrott. Jag grävde fram en händelse ur mitt eget liv och all uppgivenhet jag kände då.
Varför skrev du den här låten just nu?
– Det bara hände. När jag skriver låtar letar jag alltid efter känslor som passar till musiken. De här känslorna dök upp vid pianot i studion. Det är första gången jag skriver en egen låt på svenska. Texten känns väldigt ärlig och genomskinlig.
Eric Saade
Ålder: 28 år.
Bor: I Stockholm.
Intressen: Att resa. Det är frihet för mig.
Favoritmat: Libanesisk och italiensk.
Bakgrund: Slog igenom som artist i tonåren.
Vann Melodi-festivalen med låten Popular år 2011.
Var en av del-tagarna i Så mycket -bättre förra året.
Aktuell: Med låten Så jävla fel. Släpper sitt sjätte album i vår. En av programledarna för Melodifestivalen 2019, som startar den 2 februari.
Hur gör man slut på ett schyst sätt?
– Oj, vad svårt. Jag är verkligen ingen kärleksexpert! Men absolut inte via mobilen. Det är mycket bättre att ses och prata med varandra. Att bete sig vuxet, även om man är ung. Jag tycker också det hjälper att tänka på att man inte behöver radera varandra ur sina liv, bara för att kärleken tar slut.
Vem vänder du dig till om du är ledsen och behöver prata?
– Min hund! Det är en dvärgtax som heter Frank. Han förstår nog inte hälften av allt jag berättar. Men det är ändå skönt att snacka med honom. Han är fin och säger aldrig emot. Att skaffa honom är något av det bästa jag har gjort. För det är omöjligt att känna sig ledsen, när man kommer hem till en hund som är så glad att han nästan trillar. Hur dålig en dag än har varit, vänder allt på en sekund.
Om du inte hade kunnat sjunga, vad hade du velat göra i stället?
– När jag var liten ville jag bli arkitekt och rita hus. Det har jag släppt nu. Men jag har aldrig sett mig som en talang inom sång. För mig handlar allt om att jobba hårt. Jag har sjungit tills jag blivit tillräckligt bra på det. Ibland får jag höra att jag har ett enkelt jobb. De som säger så förstår inte hur mycket tid jag lägger ner.
Vad skulle du vilja vara bättre på?
– Allt! Men det handlar om att välja. Ska man bli bra på något får man släppa tanken på att kunna allt. Det är ett av mina problem. Jag har aldrig velat göra bara EN sak. Därför har jag blivit halvbra på mycket. Som att framföra låtar, skriva, sjunga och spela de vanliga instrumenten. Men jag är bra på att kombinera de olika delarna till en helhet.
Hur var du i skolan?
– Rätt stökig och dålig på det mesta.
Förutom på musik och engelska. Det enda jag verkligen tyckte om var skolavslutningarna, för då fick man showa. När jag framförde låtar eller dansade till pojkband som Five och Backstreet boys, då brann jag.
Vad hade du för roll bland kompisarna?
– Jag höll mig oftast i bakgrunden. Förutom när jag hittade på bus för att få uppmärksamhet. Sång var inget man blev cool av.
Vilka var dina idoler som barn?
– Bryan Adams, Stevie Wonder, Michael Jackson och alla pojkband från 1990-talet!
Och i dag?
– Jag lyssnar inte på artister på samma sätt längre. Men jag älskar Justin Timberlake.
Vilken låt önskar du att du själv hade skrivit?
– Michael Jacksons Man in the mirror.
Finns det något du inte gillar med att vara artist?
– Ja, att en del människor vill en illa med sina åsikter och ord. Tyvärr är det priset man får betala. För mig känns det värt, för att jag ska få göra det jag älskar.
Till sist, kan du berätta en hemlis om dig själv?
– Ja … Jag klarar inte av att ha godis hemma. För då äter jag upp allt på en gång, även om jag inte vill. Min flickvän Nicole köper ofta hem godis, men jag slänger allt i smyg. Eller gömmer det, så att hon inte ska kunna ta fram det och sukta mig.
I år har Melodifestivalen fyra programledare: Artisten Eric Saade (läs en stor intervju med honom här), komikern Marika Carlsson, artisten Sarah Dawn Finer och komikern Kodjo Akolor. Sarah och Eric har själva varit framgångsrika i tävlingen.
Deltävling 1
Datum: Lördagen den 2 februari.
Plats: Göteborg.
Artister: Anna Bergendahl, Nano, Mohombi, Zeana feat. Anis Don Demina, Arja Saijonmaa, High 15 och Wiktoria.
KP:s kommentar: Tuff start. Anna Bergendahl har vunnit Melodifestivalen. Nano, Wiktoria och Arja har alla varit nära (även om det var 32 år sedan Arja kom tvåa). Kan unga gruppen High15, som slog igenom i Talang, utmana?
Mello-artisterna ställer frågor
Vad skulle Wiktoria göra om hon vann en miljon? Vilken maträtt väljer Nano att äta restan av livet? Så här lät det när KP bad artisterna i Melodifestivalen att skicka frågan vidare.
Nano (Låt: Chasing rivers)
Hej Nano! Din låt handlar om att inte följa trender som gör en ledsen. Vilken trend just nu tycker du är dålig?
– Den tuffa trenden, att man ska vara tuff och hård. Att man inte får gråta. Man ska gärna passa in genom att vara som alla andra. Det är lite sådant jag kände att jag själv gjorde efter förra gången i Mello. Att jag tappade mig själv lite. Men sedan vaknade jag och kände att jag behövde komma tillbaka och göra det jag själv vill, med hjärtat. Det går att lyckas även om man går sin egen väg.
Hur hittar man den vägen då?
– Lyssna och prata med sig själv mycket. Och stå på sig! Det finns alltid många andra som tycker att de själva har rätt. Men fortsätt bara att stå på dig och tro på dig själv.
När du var yngre, hakade du på någon trend då som du i efterhand ångrar?
– Det var mer umgänget, att jag inte vågade visa mig svag inför andra. Först när jag fick min första dotter lyckades jag släppa det och sluta bry mig om andra tycker att jag är löjlig.
Vilket ord beskriver din låt bäst?
– Revansch!
Känner du att du kommer att ta revansch sedan förra gången du tävlade?
– Ja, inte bara revansch i tävlingen utan revansch i livet. Alltså att jag hittar tillbaka till det musikaliska. Men jag hoppas på en revansch i tävlingen också, jag tycker det är kul att tävla!
Blir du nervös före?
– Ja, lite. Men jag försöker att vara hur lugn som helst. Vara ute i god tid till allt och spara på krafterna tills det är på riktigt. Jag försöker att inte stressa upp mig. Jag bara stänger av allt och slutar att tänka.
Hur glad blir du om du vinner hela tävlingen?
– Oj, så himla glad. Det skulle vara magiskt att få representera Sverige!
Om du hade en superkraft, vilken skulle du välja?
– Att kunna heala människor, för då skulle jag kunna rädda dem som behöver räddas.
Wiktoria (Låt: Not with me)
Du tävlar för tredje gången, blir det tredje gången gillt?
– Det känns så konstigt att säga tredje gången gillt, för jag ställer ju inte upp i Mello bara för att vinna. Det är klart att det skulle vara kul. Men jag är här för att visa upp en ny sida av mig själv för svenska folket.
Tidigare har du gjort uptempo-låtar. Nu tävlar du med en ballad. Varför?
– Det blev så. Jag var i studion och vi skrev den här låten. Så kände vi att den skulle fungera i Melodifestivalen och att det skulle vara ett bra sätt att få ut den på. Det var bara så det blev. Det var inte planerat, men det känns jättebra att det blev just den här låten.
Vad handlar den om?
– Om en relation som man känner är på väg att ta slut. Och att man inte riktigt vill det, trots att den inte funkar.
Har du lärt dig något nyttigt från de andra gångerna du har varit med?
– Mest att jag är lugnare nu eftersom jag har lärt mig hur jag hanterar situationen. Första året var allting nytt, andra året kände jag en extrem press på mig själv. I år känner jag bara att jag är här och ska göra min grej och hoppas att det tas emot väl. Men jag vet ju inte liksom. Det är en ny sida av mig.
Tror du att du blir nervös?
– Det vet jag att jag blir. Jag är redan nervös! Tidigare har jag inte varit med och skrivit låtarna jag tävlat med. Den här gången är det en extremt personlig låt och det får mig att bli extra nervös att framföra den. Men det är också härligt. Det kommer att kännas äkta.
Vad gör du alltid innan du går upp på scen?
– Tar djupa andetag och säger till mig själv: ”Du klarar det här. Kör!”
Har du någon gång gjort en stor miss på scen?
– Ja, men gud! Jag har glömt texten en massa gånger. Ramlat. Det händer saker hela tiden. Men man får bara försöka att bjuda på sig själv. I början när jag åkte ut på turné, då ville jag att allting skulle vara perfekt. Gjorde jag något fel så tog det hårt på mig. Nu vet jag att folk gillar att man är sig själv och jag försöker bara prata med publiken och skoja till det om något blir fel.
Vem är den absolut bästa artisten just nu?
– Beyoncé. Alltid!
Varför?
– Hon är en gud. Hon är bäst på allt. Man kan inte vara så bra! Sångmässigt. Showmässigt. Låtarna. Musiken. Allt.
Någon särskild låt allra mest?
– Den jag har starkast relation till är Halo. Den har alltid betytt väldigt mycket för mig. Men jag har en hel Spotify-lista som heter Beyoncé, med bara hennes låtar. Och jag kan sitta i timmar och titta på Beyoncé-klipp på Youtube.
Om du fick vara en av de andra Mello-deltagarna för en dag, vem skulle du vilja byta liv med?
– Mohombi! Det känns som om man kan göra lite vad som helst då. Jag hade tagit flyget till någon lyx-resort och bara levt life. Ringt upp Beyoncé och bara: ”Yo!”
Hur peppar du dig en dag när självkänslan inte är på topp?
– Jag känner alltid in alla känslor. Jag tillåter mig själv att känna som jag gör, just den dagen. Jag tänker: ”Jag känner så här i dag, men i morgon när jag vaknar kommer jag att vara stark.” Jag tycker också att det är jättebra att kolla i spegeln och säga komplimanger till sig själv. Det fungerar faktiskt! Och att göra goda gärningar, för då känner man sig duktig och snäll. Sådana grejer ger jättemycket.
Har du bra självkänsla?
– Till och från. Vissa dagar har jag det och vissa dagar känner jag mig väldigt osäker på mig själv. Jag är expert på att trycka ned mig själv. Jag ställer väldigt höga krav på mig själv. Det är ju jättedumt. Varför ska man göra det? Det har alltid varit så. Fast jag försöker att påminna mig själv om att jag är en bra och stark person. Samtidigt är det viktigt att inse sina brister också. Om man kanske inte var jättetrevlig vid något tillfälle, då är det bra att inse det så att man kan göra annorlunda nästa gång.
Hon är yngst av alla!
Tiana Salmon är den yngsta deltagaren i Melodifestivalen på 15 år.
Om hennes grupp High15 skulle vinna och få representera Sverige i Eurovision Song Contest klarar hon åldersgränsen med en enda dag…
När Belgiens Sandra Kim vann Eurovision Song Contest 1986 var hon bara 13 år gammal. Sedan ändrade man reglerna – och nu måste alla deltagare ha fyllt 16 år senast den dagen de är med i tävlingen.
Tiana Salmon är född den 13 maj 2003 och klarar alltså gränsen med en enda dag om hennes grupp High15 vinner Melodifestivalen och lottas in i den första Eurovision-semifinalen som är den 14 maj.
– Tur att Eurovision Song Contest i Israel avgörs just den veckan. Om det varit veckan innan hade det inte varit någon mening för oss att ställa upp i Melodifestivalen. Då hade jag ju ändå inte fått vara med om vi nu skulle gått vidare dit, säger Tiana.
Tiana Salmon
Aktuell med: Tävlar i årets första Mello-deltävling i Göteborg den 2 februari med sin grupp High15 och låten No drama. Övriga i gruppen är Alva Lindgren, Amie Parfitt och Lleucu Young.
Drömmer om: Att kunna livnära sig på musiken i framtiden. ”Och att min grupp ska bli internationella och åka på världsturné.”
Hur känns det att vara den yngsta artisten i Melodifestivalen på 15 år och den fjärde yngsta i tävlingen någonsin?
– Väldigt coolt och roligt. Med nuvarande regler hade ju ingen av de tre som tidigare varit ett antal dagar yngre än mig fått vara med i Eurovision Song Contest. Skulle vi nå ända dit blir jag ju historisk och det skulle vara så häftigt.
Vad säger du om åldersspannet i årets tävling – där Jan Malmsjö är äldst med sina 86 år och skulle kunna vara din gammelfarfar…?
– Haha. Det är kul med en så stor blandning och bidrar säkert till att det blir en stor spridning på tittarnas åldrar också.
Ni inleder i en tuff deltävling med Anna Bergendahl som vunnit förut, Nano som blev tvåa 2017, Wiktoria och även den internationella stjärnan Mohombi?
– Ja, det känns mycket speciellt att möta Mohombi, som jag lyssnat mycket på innan. De andra är ju också väldigt duktiga. Och man ska förstås heller inte räkna bort Arja Saijonmaa eller Zeana med Anis Don Demina heller. Det blir hur spännande som helst.
Vad har du för relation till Melodifestivalen annars?
– Ända sedan jag var liten har det alltid varit en familjefest där vi laddat upp med en massa godis framför teven på lördagskvällarna. Jag vill helst inte missa något program och nu ska jag plötsligt vara med där själv. Det känns lite overkligt.
Har du några speciella favoritbidrag genom åren?
– Ja, jag älskade verkligen Amy Diamond förut, så båda hennes låtar It’s my life och Thank you. På senare år har Loreens Statement varit bäst.
Ni fyra gruppmedlemmar träffade varandra på en artistutbildning och kände inte varandra innan – hur var det?
– De andra tre träffades 2015 och bildade gruppen, sedan kom jag ett år efter på samma artistutbildning. Vi fann varandra direkt och är som systrar i dag.
Hur får ni det att fungera med tanke på att ni bor i fyra olika städer och till och med olika länder?
– Amie Parfitt bor i Malmö, Alva Lindgren i Sundsvall, Lleucu Young i Finland (Hango) och så jag i Stockholm då. Visst är det svårt, men fungerar ändå. Vi träffas två eller tre helger i månaden hos varandra, och så pratar vi i telefonen flera gånger i veckan. Plus mycket kontakt i sociala medier. De andra är ett år äldre än mig och vi har pratat om att alla ska bo i Stockholm när de gått ut gymnasiet.
Du har tidigare varit med i musikalen Livet är en schlager. Hur mycket nytta av det hade du inför storpubliken ni uppträdde inför i somras?
– Jättemycket, skulle jag vilja säga. Jag spelade Helen Sjöholms dotter i musikalen då jag gick i femman, och det var en fantastisk upplevelse och erfarenhet. Sedan fick vi i High15 vara förband åt Marcus och Martinus i Borlänge i somras inför runt 10 000 åskådare. Visst var det ändå nervöst, men vi har ju varandra i gruppen som stöttar. Det var också häftigt när vi var med i Talang på TV4 våren 2017 och gick till semifinal.
Ni har en egen Youtubekanal där ni lägger ut era låtar, är det vägen att hitta fans i dag?
– Ja, det är ett bra sätt och vi har 20 000 prenumeranter där som följer oss. Vi har gjort flera olika covers, men även tre egna låtar och det kommer att bli fler. Man kan beskriva vår musik som en blandning av r’n’b och pop.
Hur hinner du med både skolan och musikkarriären?
– Jag går i 9:an på Kulturama i Stockholm. De är väldigt förstående. Vissa dagar får jag sluta tidigare om det behövs. Men även om jag vill satsa på musiken är det viktigt att skaffa sig en utbildning.
Andra chansen
Datum: 2 mars.
Plats: Nyköping.
Vad? De åtta bidrag som kommit på plats tre och fyra i deltävlingarna tävlar om de fyra sista finalplatserna.
Tittarnas röster avgör.
Finalen
Datum: 9 mars.
Plats: Solna (Friends Arena).
Regler: De åtta bidrag som kommit på plats ett och två i deltävlingarna plus de fyra vinnarna från Andra chansen gör upp om segern och att få representera Sverige i Eurovision song contest. Jurygrupper och tittarna delar på makten.
KP tippar topp 5:
1. Nano. 2. Hanna Ferm & Liamoo. 3. John Lundvik. 4. Bishara. 5. Margaret.
Bandet bildades för tio år sedan i Columbus i USA, en stad som är mest känd för sitt stora universitet.
Från början var det tre medlemmar. I dag är det en duo med Tyler Joseph och Josh Dun. Båda är 30 år.
Tyler skriver låtarna. Dessutom sjunger han och spelar ett gäng instrument, faktiskt ganska många. Bland annat piano, bas, orgel, ukulele, gitarr och tamburin.
Josh spelar trummor (han är tidernas fjärde bästa trummis, enligt Tyler). Men han kan också spela trumpet, det var det första instrumentet han lärde sig.
Pop? Rock? Reggae? Hiphop? Elektroniskt? Eller en blandning av allt? Det är svårt att beskriva hur Twenty One Pilots låter. Duon är känd för att blanda musikstilar.
Tyler säger att han ofta rappar för att det är enda sättet att hinna få med all text i en låt.
Mest lyssnade låten är Stressed out. I videon åker Tyler och Josh runt på stora trehjulingar. Den är filmad utanför Joshs barndomshem i Columbus.
Andra jättehitar är Ride, My blood och Heathens (som var med i filmen Suicide squad).
Även på konserterna är de bara två på scen. I stället för att ha andra musiker är många av instrumenten förinspelade.
Namnet Twenty One Pilots (betyder ”21 piloter”) kommer från en pjäs om andra världskriget. I den dör 21 piloter. Ett namnförslag som de valde bort var Bicycle Thief (cykeltjuv).
Själva skriver bandet sitt namn som twenty øne piløts, eller bara tøp.
På frågan om hur Tyler och Josh först träffades brukar de alltid hitta på nya historier. Som att det var när de jobbade i en stolfabrik. Eller när Tyler satt i fängelse och Josh var fångvaktare. Eller när de var de enda överlevande i en tågolycka.
Trench, senaste skivan, kom i höstas. Många av texterna handlar om en påhittad värld som styrs av nio biskopar och ett gäng gulklädda banditer.
Även tidigare skivor har haft teman. Blurryface från 2015 handlade till exempel om karaktären Blurryface. Den är byggd på den osäkerhet och ångest som Tyler ofta känner.
Tyler är bra på basket. Så bra att han som ung funderade på att satsa helt på sporten. Men så hittade han en gammal keyboard och började göra musik i stället.
Josh älskade punk när han växte upp. Men det gillade inte hans föräldrar, de ville att han bara skulle lyssna på kristen musik. Så han gömde sina skivor under sängen och lyssnade i smyg.
Fansen kallas ”skeleton clique” (skelettgänget). Skelett är ofta med i bandets uppträdanden och videor.
Precis som många andra band har Twenty One Pilots en logga. Den består av några streck i en cirkel och ska enligt Tyler uppmuntra fansen att vara påhittiga.
Josh gör ofta en bakåtvolt på konserterna.
Tøp tillhör samma skivbolag som flera andra band som är populära bland kåpearna, till exempel Panic! At The Disco, Paramore och All time Low.
Sverigebesöket är ett av de första stoppen på bandets världsturné. Den pågår nästan hela året och innefattar konserter i länder som Colombia och Ukraina. Det finns helt enkelt fans över hela världen!