
”Jag låg och mådde illa”
Förr ställde sömnen till det för Ella, 12. Nu stressar hon mindre.
– Jag vet att det inte är farligt att ligga vaken ibland.
Ella minns tydligt den där helgen för två år sedan. Hon skulle övernatta hos en kompis. Det hade aldrig känts jobbigt tidigare. Bara kul. Men den här gången blev annorlunda.
– Min kompis somnade snabbt. Men för mig kändes det helt omöjligt.
Sömnlösheten stressade Ella. Och med stressen kom ett starkt illamående.
– Ju mer stressad jag blev, desto mer illa mådde jag. Hela kroppen blev orolig. Jag ville inte störa min kompis. Men jag stod inte ut. Jag ville bara till mamma, pappa och min egen säng.
Natten slutade med att Ella fick väcka sin vän och åka hem. Det blev starten för fler sömnlösa nätter. I början mest när hon skulle sova borta.
– Jag ville testa att sova över hos kompisar igen. För egentligen tycker jag att det är jättekul. Men samma sak hände igen. De andra somnade men jag låg vaken, började må illa och fick åka hem, berättar Ella.
Snart var det mer regel än undantag. Hjärnan tycktes vara inställd på stress i stället för sömn. Efter en tid fick Ella svårt att sova även hemma. Stressen kom så fort hon släckte lampan.
– Ibland kändes det som om jag låg vaken hela nätterna. Att jag inte sov en enda sekund.
Inte nog med att det var obehagligt att ligga vaken och må dåligt. Ella oroade sig även för att inte orka med allt hon skulle göra nästa dag, om hon inte somnade.
– Det värsta man kan tänka är att man MÅSTE somna. Då går det verkligen inte, säger hon.
Problemen var svåra under några månader. Men nu har Ella lärt sig att hantera dem. Det gör att hon sover bättre. Hon har fått hjälp genom att prata med sina föräldrar. Hennes pappa har också svårt att sova ibland.
– Han har gett mig tips på hur jag kan andas när jag stressar och mår illa.
Ellas pappa har också hjälpt henne att ändra sitt sätt att tänka.
– Han säger att det är viktigare att vila än att sova. Så jag brukar tänka: ”Vad händer om jag inte lyckas somna?”
Ingenting! Jag kanske blir lite trött. Men det klarar jag. Ingen kommer att bli arg på mig. Och jag sover nog bättre nästa natt.
Nu sover Ella gärna över hos kompisar igen – och stannar oftast kvar hela natten.
– Förra veckan sov jag faktiskt borta tre nätter i rad, berättar hon. Och det gick jättebra!
Ibland händer det ändå att problemen kommer tillbaka.
– Men då är mina kompisar väldigt förstående. De säger att jag får väcka dem när jag vill, att vi kan sitta uppe och prata. Jag vill ju helst inte störa dem när de sover. Men bara att veta att de finns där hjälper.

”Jag har lärt mig andas lugnt”
Jobbiga känslor växer i mörkret, tycker Julian, 10. När tankarna snurrar får han svårt att sova.
Julian försöker tänka glada tankar när han ligger i sängen. Fundera över nya pokémon att fånga
och roliga saker att göra med kompisarna. Men det fungerar sällan. De dumma, dåliga tankarna kommer och tar över ändå.
– Allt känns mycket värre i mörkret, säger han. Om jag oroar mig för något på dagtid, blir samma oro många gånger starkare på natten.
Julian beskriver sig själv som en orolig person i allmänhet.
– Jag blir lätt nervös, i alla möjliga situationer. Det finns alltid något som ligger och skaver.
Till exempel kan det handla om rädslan att misslyckas på ett prov i skolan. Eller att göra andra människor besvikna. Känslorna började komma i 2:an, när Julian flyttade och hamnade i en ny klass med mycket oordning. Det gjorde honom stressad.
– Min oro handlar alltså om andra saker. Problemet är att tankarna snurrar så mycket att de håller mig vaken. Så då oroar jag mig för sömnen med.
De jobbiga känslorna har blivit så starka några nätter att Julian har fått panik.
– Inte så att jag ligger och skriker. Men jag känner paniken på insidan. Den gör att jag inte kan tänka klart. Det är väldigt obehagligt.
Paniken gör även att Julian känner sig sjuk. Han börjar andas så snabbt att han blir yr i huvudet och mår illa.
– När det händer går jag upp och väcker mina föräldrar. Då lugnar de mig.
Men oftast ligger Julian vaken tyst för sig själv i sängen, blundar och försöker somna. Ibland tar det flera timmar.
– Min lillebror och jag delar rum. Vi lägger oss samtidigt och jag hör att han somnar snabbt. Det verkar aldrig vara svårt för honom.
Nu träffar Julian och hans föräldrar en psykolog på bup (barn- och ungdomspsykiatrin) sedan en tid tillbaka. De ses ungefär en gång i månaden och pratar om Julians oro, som stör sömnen.
– Jag har fått många bra råd, säger Julian. Till exempel att jag ska påminna mig själv om att min hjärna inbillar sig saker. Inget blir värre för att det är natt, även om det känns så.
Julian har fått lära sig andningsövningar, som han kan göra när han håller på att få panik.
– Det handlar om att andas lugnt för att få kroppen att slappna av.
Fortfarande tycker Julian att det är jobbigt att gå och lägga sig. Men han har hittat några saker som gör att det känns lite bättre.
– Ett tips är att lyssna på en ljudbok. Då har man tankarna på vad som händer i boken och det är lättare att slappna av. Jag lyssnar på tredje Harry Potter nu.
Men allra lugnast blir Julian av något annat.
– Ibland lägger sig en av våra katter i min säng. Det är det mysigaste som finns.

”Mardrömmarna håller mig vaken”
Sigrid, 12, har svårt att sova ensam.
– Jag känner mig oskyddad.
Sigrids största skräck är att någon ska smyga sig in i huset på natten. Kanske en tjuv eller en mördare. Någon som vill familjen illa. Rädslan håller henne vaken.
– Jag vågar inte ens blunda. När man sover är man så hjälplös, bara ligger där utan att se eller höra.
Det blir inte bättre av att Sigrid har fönster ut mot balkongen. Och livlig fantasi.
– Jag föreställer mig att någon står där och stirrar på mig.
För ett tag sedan hade Sigrid en period med många mardrömmar.
– Jag drömde hemska saker. Som att jag blev jagad. Eller att jag var tvungen att offra en av mina föräldrar.
Det gjorde att hon vaknade skräckslagen på nätterna. Så hon började lägga sig inne hos mamma och pappa. I deras säng kunde hon sova gott.
– Men efter ett tag blev det en vana.
Jag gick till dem varje natt, säger Sigrid.
Hon och föräldrarna pratade om sömnproblemen.
– Jag märkte att det blev jobbigt även för dem. De fick ju inte heller sova ostört.
De senaste veckorna har familjen därför försökt med en ny lösning. De har flyttat in en madrass på golvet i Sigrids rum. Nu sover Sigrids pappa där de flesta nätterna, för att hålla henne sällskap.
– När pappa är med somnar jag mycket snabbare. För då behöver jag inte hålla koll utan vågar blunda. Jag vet att han skyddar mig.
Sigrid har ingen aning om varifrån hennes skrämmande tankar kommer.
– Jag tycker inte om otäcka filmer, för film kan kännas så verkligt och levande. Men det finns ingen särskild film som har skrämt upp mig, säger hon.
Målet är att kunna sova utan sällskap i sitt eget rum. Men just nu känns det svårt.
– Pappa sover ungefär fem nätter i veckan hos mig. Och de andra nätterna ligger jag oftast vaken länge …
Sigrid försöker med olika knep. Två saker som hjälper lite är att ha dörren öppen och att ha en ljusslinga tänd i rummet. Det ger henne en känsla av mer kontroll.
– Då kan jag se och höra om någon kommer. Och jag kan höra mamma och pappa pyssla utanför mitt rum tills de går och lägger sig.
Att sova över hos kompisar är aldrig svårt för Sigrid. Sällskap gör henne trygg.
– Det är när jag är ensam som alla katastrof-tankar kommer. Just nu är det här jobbigt både för mig och mina föräldrar. Men jag tror att det blir bättre snart.
Ella, Julian och Sigrid har egentligen andra namn.
”Jobbigt, men inte farligt”
Många barn har svårt att sova ibland. Det säger psykologen och sömnforskaren Kristoffer Bothelius.
Hur vanligt är det med sömnproblem?
– Ungefär en tredjedel av alla skolbarn har ibland svårt att somna eller ligger vakna på nätterna. Ofta beror det på stress och oro. I den åldern är det lätt att föreställa sig obehagliga händelser. Men problemet brukar för det mesta försvinna. Och att sova dåligt ibland är inte farligt, även om det är jobbigt.
Hur kan man hantera oron?
– Det är svårt att stänga av sina tankar. Men försök att fokusera på något annat. Föreställ dig en lugn miljö, till exempel att ligga i en hängmatta på landet. Det minskar stressen i kroppen. Att tvinga sig själv att somna fungerar inte. Det skapar bara ännu mer stress.
Har ens liv på dagen betydelse för sömnen?
– Ja, rutiner är viktiga. Helst ska vi lägga oss och gå upp vid samma tid varje dag. Att vara utomhus på dagen gör det också lättare att sova. Och att röra sig. På kvällen är det bra att varva ner och lägga bort mobilen en stund innan man släcker. Och att använda filter mot blått ljus på skärmar.
När behöver man hjälp?
– Om du har väldigt svårt på dagarna, så tveka inte att söka hjälp. Om du till exempel aldrig orkar göra det du har planerat, eller somnar på lektionerna. Sömnen är till för att vi ska orka vara vakna.
Hur vet man om sömnen är tillräckligt bra?
– Är man pigg på dagarna är sömnen troligen bra. Hur mycket man behöver sova varierar både mellan olika personer och olika perioder i livet. I puberteten förändras sömnen ofta. Många blir piggare på kvällen och får svårare att stiga upp. Blir det plötsligt svårt att somna den vanliga tiden, kan det alltså bero på puberteten.
