Sakib Zabbar är skådespelare och musiker. Han deltog i ”Idol” 2013.
Medborgarbandets föreställning ”Vinnaren tar allt” har premiär 9 mars 2018 på Malmö stadsteater. Inför den görs även en digital satsning, som ska få unga att uttrycka sina åsikter och göra sina röster hörda.
Hej Nina och Sakib! Vad är Medborgarbandet?
– Det är en grupp musiker och konstnärer som vill lyfta frågor om demokrati och vikten av att bry sig om samhället. Vi gör en föreställning ihop. I den blandas musik, dans, sketcher och akrobatik med jättemycket färg och fluffig scenografi, säger Nina.
Varför är det så viktigt att prata om demokrati?
– Demokrati betyder att alla i ett samhälle har rätt att känna sig deltaktiga. Våra politiker ska representera folket och framföra folkets vilja. Men just nu känns demokratin ifrågasatt och hotad. Det vill vi ändra på, säger Nina.
Hör Medborgarbandet till något politiskt parti?
– Nej, vi utgår från medmänsklighet och allas lika värde. Vi vill hitta det som människor har gemensamt. Som rätten till mat, ett hem, en röst och ett liv, säger Nina.
Er föreställning sätts upp inför valet nästa år. Kan man se den även om man är för ung för att rösta?
– Absolut! Det blir en häpnadsväckande föreställning för alla åldrar. Den är inte bara till för dem som ska rösta – tvärtom! Valet angår alla människor i samhället. Kanske de unga allra mest. Det är ju deras framtid, säger Nina.
Vad var ni engagerade i när ni gick i skolan?
– Kamratstödjarna. De var jätteviktiga för mig. Jag sa ifrån om några var taskiga i matsalen eller på rasterna. Tack vare rapparen Tupac blev jag intresserad av politik och började tänka mycket på mänskliga rättigheter. Jag växte upp med hans musik. Det finns en ärlighet i den som jag kände igen mig i, säger Sakib.
– När jag var runt 14 var jag med i en ungdomsförening för fred och miljö. Och när jag var ännu yngre skev jag ett brev till statsminister Olof Palme. Då hade en tidning som jag brukade läsa blivit nedlagd. Jag skrev till honom och frågade varför. Han svarade personligen. ”Kära Nina” började brevet. Trots att det inte förändrade något, kändes det stort att statsministern tog sig tid att lyssna på mig, säger Nina.
Vilka frågor tycket ni är särskilt viktiga för unga i dag?
– Integration och feminism. Just nu kan samhället kännas rätt bakåtsträvande, som om vi tar två steg framåt och ett tillbaka. Men när jag träffar unga och diskuterar de här frågorna blir jag hoppfull om framtiden. De är så analytiska och kloka, säger Nina.
– Osäkra kunskapskällor är viktigt att prata om, tycker jag. Vi utbildar oss lite väl snabbt i dag i alla informationsflöden på sociala medier. Men mycket vi hittar där är förvrängningar av verkligheten, säger Sakib.
Finns det något med sociala medier som är bra för samhället och demokratin?
– Att fler kan få sina röster hörda. Det är jättebra, så klart. Tyvärr ger det även utrymme för anonyma åsikter som ingen vill ställa sig bakom, säger Nina.
– Det är som sagt viktigt att ifrågasätta det man ser på sociala medier. Men mycket där är bra. Sociala medier gör världen mer lättillgänglig och ger unga mer makt i samhället, säger Sakib.