Quantcast
Channel: KP - KP
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1398

28 saker som händer i puberteten

$
0
0

När kommer den?

Det är förbestämt i hjärnan när den ska sätta igång. För de flesta kommer de första tecknen när man är mellan 10 och 14 år. Men det är också vanligt att de kommer tidigare eller senare. Tjejer kommer i puberteten i medeltal två år ­tidigare än killar. Om man är 14 år och inte har fått några tecken på pubertet kan man kolla upp det hos skolsköterskan.

Förändringarna pågår sedan i fem – sex år. Utvecklingen går ofta inte i jämn fart. Den kan plötsligt stanna upp i en period för att sätta igång igen lite senare.

En del längtar efter att utvecklingen ska sätta igång, andra oroar sig. Ju mer man vet desto lugnare brukar det kännas. Att vara sist in i puberteten kan kännas jobbigt. Men det är inte heller lätt att vara den första. De flesta vill vara i mitten, men det kan ju inte alla vara!

 

Vilken ordning?

Många undrar i vilken ordning förändringarna sker. Det går inte att svara exakt på. Det är olika från person till person. För tjejer är det ofta så att brösten börjar ­utvecklas först. Ungefär samtidigt får de hår på snippan. Sedan kommer flytningar och sedan mensen, ungefär två år efter att brösten har börjat utvecklas. För killar börjar det ofta med att testiklarna och snoppen växer.

 

1. Könsmognad

Att man är könsmogen innebär att man kan bli gravid (bli med barn) eller göra någon gravid. Tjejer börjar få ägglossning. Det märks genom att de får mens. Se nummer 17.

Som kille är man könsmogen när kroppen har börjar tillverka sperma. Sperman finns i sädesuttömningen. Se nummer 22.

 

2. Hårväxten ökar

Man får mer hår under puberteten. Och på nya ställen. Det tydligaste är att man får hår runt könsorganen och under armarna. Men ofta även på benen, runt bröstvårtorna och mellan skinkorna. Hur mycket hår man får handlar till stor del om ärftlighet. Håret är till för att lufta och skydda kroppen.

 

3. Man växer på längden

Puberten gör att man plötsligt växer mer på längden. Det brukar kallas för tillväxtspurt. Eftersom tjejer oftast kommer i puberteten tidigare än killar är tjejerna oftast längre än killarna på mellanstadiet. Det ändrar sig sedan på högstadiet. En del har vuxit klart när de är 12 år, andra när de är 20 år. Under puberteten växer killar 35 centimeter och tjejer 31 centimeter i genomsnitt.

 

4. Hoppigt humör

Alla hormoner som far runt i kroppen kan göra att humöret svänger snabbt. Både kroppen och själen förändras på ett sätt som kan vara svårt att hänga med i. Ibland kan man känna en stor ledsnad och ibland en enorm glädje. Man kan sörja sin barndom som man förstår är på väg att ta slut. Men det är olika från person till person. En del är ganska lugna och märker inte så stor skillnad.

 

5. Ilska mot föräldrarna

Många blir mer kritiska mot sina föräldrar. Man ser dem på ett nytt sätt och märker att de är vanliga människor med fel och brister. Det är en del i att man ska bli vuxen och i längden klara sig utan föräldrarna.

 

6. Intresse för sex

Både tankarna på sex och lusten att ha sex ökar. Det är naturligt att vara nyfiken på sin egen och andras kroppar i puberteten.

 

7. Finnar (akne)

Nästan alla får finnar i puberteten. Det har inget med dålig hygien att göra. Könshormonerna gör att talgkörtlarna i huden tillverkar mer talg. Talgen täpper till körtelns mynning så att det bildas en pormask. Under pormasken kan man få en inflammation, en finne. För den som har finnar är det bra att tvätta sig varje dag med ansiktstvätt för finnig hy.

 

8. Mindre leklust

En hel del vill ”öva” på att vara vuxna och intresserar sig för andra saker än tidigare. Andra vill fortsätta att leka. Vad man kan tänka på är att man har rätt att göra båda delarna. Ibland kanske testa att intressera sig för vuxna saker och andra dagar vara ”barnslig” och leka. Man ska inte behöva välja.

 

9. Onani

Att röra vid sin snippa eller snopp för att man tycker att det är skönt kan man göra i vilken ålder som helst. Men i puberteten är det vanligt att man har mer lust att onanera än tidigare. Vissa onanerar varje dag, andra gör det ibland och en del gör det aldrig.

 

10. Större behov av sömn

Man kan faktiskt behöva sova mer än när man var yngre. Allt som händer i kroppen gör att man blir tröttare. Exakt hur mycket man behöver sova är olika, men det brukar var minst 9 timmar per natt.

 

11. Hormoner

Det virvlar runt hormoner i kroppen. Det är pyttesmå budbärare som hjärnan skickar ut. De säger åt kroppen att olika saker ska hända.

 

12. Fett hår

För många blir håret fetare än tidigare under puberteten. Man kan behöva tvätta det lite oftare.

 

13. Könsorganen förändras

Hos tjejer: Blygdläpparna växer och ändrar utseende. De blir mörkare och skrynkligare. Hos killar: Snoppen och pungkulorna (testiklarna) växer. Pungen blir mörkare och mer rynkig. Det är vanligt att den ena pungkulan är lite större än den andra och att de ”hänger” på olika höjd i pungen. Först när killen är 18–20 år har snoppen vuxit färdigt.

 

14. Hudbristningar

Ibland växer kroppen så fort att huden inte hänger med. Då kan man få strimmor eller sträck i huden. De kallas även för striae. De brukar blekna bort när man blir äldre.

 

15. Svett

I puberteten börjar man svettas mer och på ett nytt sätt. Svettkörtlarna under armarna aktiveras och svetten luktar på ett nytt, starkare sätt. Det är viktigt att tvätta sig med tvål och vatten varje dag. Deodorant kan hjälpa mot svettlukten.

 

16. Kroppen ändrar form

Händer och fötter blir större. Både killar och tjejer får mer muskler. Tjejer får ofta mer underhudsfett och bredare höfter. Killar får bredare axlar.

 

Mest för tjejer

17. Mens

Mens betyder att det sipprar ut blod från slidan i snippan. De flesta blöder 3–7 dagar varje mensperiod. Mensen är ett tecken på att man är könsmogen och kan bli med barn (gravid) om sperma från en man kommer in i slidan. De flesta får sin första mens i 12–14-årsåldern. Men man kan få den redan när man är 9 år eller först när man är 16 utan att det är något fel.

I början är mensen ofta oregelbunden. Den kan komma en eller ett par gånger och sedan ta en lång paus. Efter några år brukar den komma ungefär var fjärde vecka. Det är vanligt att man blöder mer de första dagarna än i slutet av perioden, men sammantaget handlar det inte om mer än en knapp deciliter. Det är inte bara blod, utan också mörka ”klumpar”.

Många får ont i magen när de har mens, men inte alla. I början känns det oftast enklast att använda binda (som en liten mini-blöja) när man har mens. Andra alternativ är tampong och menskopp. Det finns inget sätt att veta säkert när den första mensen kommer. Vill man känna sig trygg kan man ha en binda med sig i skolväskan.

 

18. Flytningar

Flytningar är ett slags slemmig vätska som kommer ur slidan. Vissa har dem i ett år innan första mensen, medan andra får mens och flytningar ungefär samtidigt. Flytningarna har med kroppens hormoner att göra. Flytningar gör slemhinnorna fuktiga, håller rent och skyddar mot infektioner. De ser olika ut vid olika tillfällen. De kan vara vita, ibland gulaktiga, tunna eller lite tjockare. De luktar lite syrligt. De fortsätter att komma resten av livet, men olika mycket. Man ska inte använda trosskydd när man har flytningar, det blir för tätt. Byt i stället trosor ofta.

 

19. Bröst

Att brösten växer är något av det första som sker när man kommer i puberteten. Ofta börjar det ungefär två år innan man får sin första mens. Det brukar börja med att det blir små knölar under bröstvårtorna. Sedan kan brösten både ömma och klia medan de växer. Många flickor oroar sig för att de har bröstcancer när brösten blir knöliga. Men det är en sjukdom som bara vuxna kan få. Brösten växer så länge puberteten pågår. Hur stora de blir beror på ens arvsanlag. Det är vanligt att brösten växer olika fort och att de är olika stora även när de har vuxit färdigt. Har man precis börjat få bröst behöver man ofta inte ha bh. Man kan i stället använda topp. (I KP 2/2015 var det en hel special om bröst).

 

20. Mörkare röst

Tjejer har ett ”målbrott” då rösten blir mörkare. Men det märks inte lika mycket som hos killar.

 

21. Smegma

Körtlarna mellan blygdläpparna börjar tillverka smegma, ett vitaktigt fett. Det är bra att tvätta bort det varje dag.

 

Mest för killar

22. Sädesuttömning (utlösning)

Kroppen börjar tillverka sperma så att man kan få utlösning. Det betyder att det kommer sädesvätska från snoppen. Det är vanligast att få sin första sädesuttömning någon gång mellan 12 och 14 år, men det är olika. Sädesuttömningen är ett tecken på att man är könsmogen och kan göra en kvinna gravid (med barn). Den brukar komma när man onanerar eller på natten när man drömmer. Sperman är oftast vitaktig eller genomskinlig, men kan också vara gul- eller gråaktig. Utseendet kan vara olika från gång till gång. Det är ofta mindre än en tesked vätska det handlar om.

 

23. Skäggväxt

Det börjar oftast med några fjun på överläppen. Sedan kan det komma på kinderna och hakan. Det brukar ta några år innan skäggväxten blir grövre.

 

24. Bröst

Även killar kan få ömma och svullna bröstkörtlar under puberteten. Det händer nästan hälften av alla killar och är ofarligt. Det kan hålla på i upp till tre år.

 

25. Målbrottet

Rösten blir mörkare. Det brukar börja med att rösten blir svår att kontrollera. Ibland piper den och ibland blir den hes. Vad som händer är att stämbanden blir längre. Alla har inte ett så tydligt målbrott, utan det kan komma långsamt.

 

26. Smegma

Körtlarna runt ollonet börjar producera smegma. Det är ett vitaktigt och smörjande fett. Det är viktigt att tvätta bort smegman varje dag. Annars kan det lukta illa och bli irriterat.

 

27. Får lätt stånd (erektion)

I puberteten tänker man mer på sex och därför får man stånd oftare, det vill säga snoppen reser sig och blir styv. Men man kan också få det helt utan anledning. Det är ingenting man kan kontrollera. Om man tycker att det känns pinsamt kan det hjälpa att sätta sig ner.

 

28. Förhuden vidgas

I puberteten vidgas förhuden längst ut på snoppen. Det blir oftast lättare att dra den bakåt och över ollonet. Om man är i puberteten och inte kan dra tillbaka förhuden kan man kontakta skolsköterskan eller en ungdomsmottagning. Det finns en salva som gör att förhuden vidgas. Ibland behöver en läkare operera. Nackdelen med en trång förhud är att det är svårt att göra ren ollonet. Det behöver man göra varje dag när man har kommit i puberteten.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1398

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!