Små grodorna och jordgubbstårta. Midsommar är en högtid många ser fram emot. Förutom sju sorters blommor under huvudkudden behöver du också blommor till din krans! Det finns inget rätt eller fel i vilka blommor du väljer. Men här får du tips på några. De kan du dessutom lätt hitta utomhus.
Prästkrage – Skånes landskapsblomma är populär att plocka inför midsommarfirandet. Arten hör till korgblommiga växter. De yttre bladen på blomman kallas strålblommor och de inre diskblommor. Prästkragen kan bli 20-70 centimeter hög och har avlånga stjälkblad. Strålblommorna är vita och blir ungefär 6 cm långa. I mitten sitter en gul diskblomma. Vill du ha prästkragar i din krans ska du leta på ängar eller gräsmarker.
Smörblomma – Den här blomman strålar som en sol och blir en fin färgklick i kransen. Smörblomman hör till släktet ranunkelväxter. Det finns många olika typer av smörblommor. Men den som heter bara smörblomma är den vanligaste. Den kan bli hela 6 decimeter hög. De gula blommorna blir 1-3 centimeter långa.
Lupin – Sådana här blommor ser man mycket av under sommaren. Lupinerna hör till släktet ärtväxter. Blommorna kallas därför ärtblommor. Det finns hela 200 arter av lupiner. Men i Sverige finns det fem stycken. Den vanligaste heter blomsterlupin. De här blommorna blir ett vackert tillskott till kransen och de finns i många olika nyanser.
Många binder också sin krans tillsammans med något grönt. Det blir snyggt samtidigt som det hjälper till att göra kransen stadigare. Här kan man välja vad man vill. Men man kan till exempel plocka björkris eller gröna blad av något slag.
När du har plockat alla blommor och känner dig nöjd är det dags att binda kransen.
Bind en krans
Du behöver: Dina blommor, björkris, gröna blad och tråd.
Så här gör du:
1. Mät dit huvud för att se hur lång kransens stomme ska vara. Som stomme kan man använda björkris eller ståltråd. Stommen ska vara så lång att den räcker runt ditt huvud, och lite till.
2. Dags för blommorna! Klipp blomstjälkarna så att de blir cirka 5 centimeter långa.
3. Vira blommorna och björkriset runt stommen och bind fast med en tråd eller en tunnare typ av ståltråd. Varva med gröna blad.
4. När du känner dig nöjd kan du avsluta med att ”knyta ihop” kransen. Björkriset knyter du ihop med en tråd. Om du har använt ståltråd: Gör en ögla i ena änden och haka fast den andra änden av ståltråden i öglan. Böj tråden så att det inte sticker ut några vassa kanter.
5. Klar! Ta på dig kransen och dansa till små grodorna runt midsommarstången.
Tips! Om du vill att kransen ska hålla sig fin hela dagen. Spreja den med vatten eller låt den ligga i ett vattenbad så att blommorna kan dra åt sig vatten.