Quantcast
Channel: KP - KP
Viewing all 1433 articles
Browse latest View live

Allt om Mello

$
0
0

Hur skulle det låta om Mello-artisterna fick bestämma frågorna? Vi testade. Först att skicka frågan vidare är Samir & Viktor.

 

Då avgörs det

Deltävling 1: 3 februari i Karlstad.

Deltävling 2: 10 februari i Göteborg.

Deltävling 3: 17 februari i Malmö.

Deltävling 4: 24 februari i Örnsköldsvik.

Andra chansen: 3 mars i Kristianstad.

Final! 10 mars på Friends Arena i Solna.

Alla tävlingar startar klockan 20.00 och sänds i SVT1 och på SVT Play.

Favoriterna

Om man ska tro vadslagningsföretagen så kommer kampen om slutsegern att stå mellan två artister: Benjamin Ingrosso med Dance you off (deltävling 1) och Mariette med For you (deltävling 4).

 

Skrällarna

Det är inte alla i årets festival som är typiska sångartister. De mest överraskande namnen är kanske författaren och komikern Jonas Gardell (deltävling 2), kulturhistorikern och tv-­profilen Edward Blom (deltävling 1) samt skådespelaren Robert Gustafsson (del­tävling 4). Robert tävlar tillsammans med sitt skämt­dansband Rolandz.

 

Idolerna

Fyra av artisterna har varit med i Idol: Renaida (deltävling 1), Liamoo (deltävling 2), Martin Almgren (deltävling 3) och Mariette (deltävling 4).

 

Veteranerna

Ingen rår på förra årets rekordålderman Owe Thörnqvist, 88. Men ett gäng mycket erfarna artister är med:

Kikki Danielsson, 65, (deltävling 1) tävlar med låten Osby Tennesse. Det är Kikkis tionde festival! Hon har vunnit två gånger, 1982 och 1985.

Artisten Mendez, 42, (deltävling 3) största hit Razor tongue kom 1999. Nu gör han comeback i Mello. Senast han var med var 2003.

Jessica Andersson, 44, (deltävling 3) gör sin åttonde festival. 2003 vann hon med gruppen Fame. Senaste medverkan var 2015 då hon gick till final med Can’t hurt me now.

Kalle Moraeus, 54, (deltävling 3) är folkmusikern som vunnit SM i luftgitarr (1984) och varit julvärd i SVT. 2010 var han med i Melodifestivalen. Precis som då har Kalle nu med sig Orsa spelmän på scenen.

 

Benjamin Ingrosso vill få publiken att dansa sönder

Benjamin Ingrosso

Foto: Janne Danielsson /SVT

Beskriv din låt!

– Den är skitbra, om jag får säga det själv. Den har ett lite mer allvarligt budskap än vad min förra Mello-låt hade. Jag mådde ganska dåligt när jag skrev den. Samtidigt har den en uptempo-vibe och är lite sexig. Det kommer inte att vara deppig stämning, tvärtom. Det blir den där känslan av att äntligen vilja gå vidare. Det är Good lovin’ del två.

Vilken är din superkraft på scen?

– Förhoppningsvis min attityd. Jag är väldigt osvensk och gillar att ta för mig. Jag vill beröra och få hela publiken att dansa sönder. Min attityd är väldigt kaxig, men på ett ödmjukt sätt.

Vad gör du precis innan du går ut på scenen?

– Ber en bön. Ibland hjälper det, ibland inte. Sedan påminner jag mig själv om att ha roligt också.

Vad är du mest nervös för?

– Att sången ska svaja eller att jag ska göra något fel. Då får jag ångest. Men ingen i publiken vet ju hur mitt nummer ska se ut!

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– När jag var liten brukade jag äta iskall Plopp tillsammans med sourcream & onion-chips. Det är jättegott ihop. Choklad måste ätas kall!

Obs! Benjamin Ingrosso vann Lilla Melodifestivalen 2006 och hans mamma Pernilla Wahlgren har varit. med i Melodifestivalen fem gånger. Kanske kan hon ge lite tips? Benjamins låt heter Dance You Off.

 

Sigrid Bernson koncentrerar sig på sången

Sigrid Bernson

Foto: Janne Danielsson /SVT

Berätta om din låt!

– Vi satt i studion och pratade om att göra en hyllningslåt till någon. Då kom jag på Patrick Swayze! För jag såg Dirty dancing redan som liten och tyckte att känslan i filmen var helt magisk. Dessutom känns det gött att säga ”Swayzzzze”, det är ett coolt namn.

Kommer du att dansa?

– Det är klart att jag vill ha en bra show med en del dans. Men det är svårare att sjunga och dansa samtidigt än vad jag trodde att det skulle vara! Eftersom jag är här som artist och inte dansare kommer jag att fokusera på sången i första hand.

Du tävlar ju mot din pojkvän Samir. Vem av er har mest vinnarskalle?

– Det går inte att säga. Båda två är sådana grymma tävlingsmänniskor! Men huvudsaken är att vi vill varandra väl. Sedan får det gå som det går. Fatta att vi får dela hela Mello-världen tillsammans. Det är helt fantastiskt!

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– Popcorn doppade i smält choklad. Det är en perfekt blandning av sött och salt. Eller marängsviss, för det finns inget godare.

Obs! Sigrid Bernson och Samir Badran träffades och blev ett par i samband med inspelningen av Let’s Dance. Hennes låt är döpt efter skådespelaren Patrick Swayze som dog 2009.

 

Edward Blom kommer ha mat på scenen

Edward Blom

Foto: Janne Danielsson /SVT

Vilka snacks kommer du att ladda upp med inför tävlingen?

– Jag tycker att nötter är väldigt bra. Pecannötter och kanske lite ost till. Men det får inte lägga sig FÖR tungt i magen. Att äta ost fem minuter före sitt framträdande är nog en dålig idé. Då är det bättre med något lättare, som oliver och lite vatten.

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– Då måste man ha munsbitar. Små osttärningar är bra. Eller mini-smörgåsar. Allt som är smått! Man ska inte ha något som distraherar en för mycket och tar fokus från det som händer i rutan. Helst ska det räcka länge också.

Beskriv din låt!

– Den är väldigt glad och munter. Den handlar om att man ska äta gott och njuta av livet. Jag hoppas att det blir ett riktigt färggrant och glatt nummer.

Kommer du att ha mat på scen?

– Ja, på något sätt. Om det blir äkta mat eller inte återstår att se.

Vilken är din favoriträtt?

– Smörgårdsbord, för då får man lite av varje.

Vad är din superkraft på scen?

– Att jag sprider glädje, tror jag. Sången är det i alla fall inte. Jag är ingen stor sångare. Men tävlingen handlar om att underhålla också.

Kommer du att bli nervös?

– Ja, mycket! Det värsta är om jag får total panik ute på scenen. Då får jag sticka till Maldiverna ett halvår efteråt och gömma mig, så att jag slipper skämmas.

Obs! Edward Blom gillar mat och har pratat om det i massor av tv- och radioprogram. Han är inte riktigt debutant i musiksvängen – han har faktiskt spelat in en jullåt. Edwards låt heter Livet på en pinne.

 

Kamferdrops ber till enhörningsgudarna

Kamferdrops

Foto: Janne Danielsson /SVT

Vad kan du verkligen inte vara utan inför ditt framträdande?

–Kamferdrops, haha! Det är halstabletter som har funnits jättelänge i Norge. De innehåller mycket ingefära och är väldigt bra för rösten.

Vad handlar din låt om?

– Om gammal kärlekssorg.

Vad är din superkraft på scen?

– Jag är en enhörning som kan flyga. Om jag får lov så kommer jag att avsluta showen med att flyga ut från scenen.

Din version av Kikki Danielssons låt Jag trodde änglarna fanns blev en jättehit förra året. Hur känns det att du ska tävla mot henne nu?

– Det är lite komiskt, men det känns kjempekul. Det är självklart att hon vinner över mig. Men bara att vi är med i samma show känns stort!

Om hon vinner, finns det en chans att du gör en cover av hennes låt?

– Haha, det är min plan … Men ännu roligare vore förstås om hon och jag kunde sjunga den ihop!

Varför har du alltid mask på dig?

– Jag gillar att själv få välja vad som ska synas i stället för att andra ska fokusera på mitt utseende. Att man kan vara vem man vill utan begränsningar. Genom att bära mask får jag lov att vara väldigt kreativ och visuell – och samtidigt privat. Och så behöver jag inte sminka mig. Det är väldigt skönt. När man visar upp sitt ansikte, med eller utan smink, tänker många väldigt mycket om en utifrån det.

Vad kommer du att göra precis innan du går ut på scen?

– Då kommer jag att be till enhörningsgudarna att jag inte faller! Jag har lite tunnelseende med masken på, så det kan bli intressant. Jag har inte ramlat än, men kanske sparar jag min faceplant till finalen.

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– I Sverige finns det så sjukt mycket roligt godis! Jag åker till Sverige bara för att köpa godis. Mina favoriter är sådana stora, runda, blå karameller.

Obs! Kamferdrops har en gång sagt att hon har mask på grund av en rad brott hon begick på 90-talet… men det var nog mest på skoj. Hennes låt heter Solen lever kvar hos dig.

 

Renaida laddar upp med massa godis

Renaida

Foto: Janne Danielsson /SVT

Beskriv din låt!

– När jag var med i Idol älskade jag att göra fartiga låtar med mycket tempo. Den här är också up-tempo. Men samtidigt lite chill, med mycket power. Jag får både ryta till med rösten och ha mycket energi. Låten är verkligen jag.

Är du sugen på att ta revansch mot Liamoo, som vann Idol samma år som du var med?

– Ja, jag kan ju inte låta honom vinna över mig två gånger! Men samtidigt är det jättekul att ha någon här som jag känner sedan tidigare. Vi deltar ju båda för första gången.

Vad gör du precis innan du går upp på scenen?

– De på Idol sa att jag brukade skälla väldigt mycket, haha. Först på min mamma, men när hon inte var med blev det på stylisterna i stället. Det gör jag bara för att jag är så nervös. Och så äter jag en massa godis. Alla säger att det är dåligt för rösten, men jag tycker att det är bra. Helst fizzy bubblizz. Jag älskar dem.

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– Man MÅSTE dricka cola. Och så ska man ha choklad, godis och något salt. Helst chips. Och popcorn, som man kan slänga omkring sig. Det ska vara lite av allt!

Obs! Renaida kom på sjätte plats i Idol 2016 och har också sommarjobbat på Gröna lund. Hennes låt heter All The Feels

 

Kikki Danielsson gäspar jättestort – för att sjunga bättre

Kikki Danielsson

Foto: Janne Danielsson /SVT

Beskriv din låt!

– Det är en countrylåt. Den är lite stillsam, på svenska och en biografi av hela mitt liv på tre minuter. Jag har varit med och skrivit texten. Det är första gången någonsin som jag står med som textförfattare. Jag är så mallig över det att jag nästan blir 157 centimeter lång! Jag är bara 156 egentligen. Låten heter Osby Tennessee och handlar om den lilla tjejen från Osby som tar sig hela vägen till Nashville.

Det här är tionde gången du tävlar i Melodifestivalen. Vilket av dina tidigare bidrag är din favorit?

– Bra vibrationer från 1985 är svårslagen. Då fick jag tävla för Sverige i Eurovision song contest och kom trea.

Har du som mål att ta dig ännu längre nu?

– Att ta sig till Lissabon är i alla fall mitt mål. Det tycker jag att alla som tävlar borde ha som mål, annars har man fel inställning.

Vad är din superkraft på scen?

– Att jag är så lugn och van vid det här laget. Jag har gått den långa vägen och jobbat mig upp. Nu får jag mycket tillbaka för det. Jag har scenvana och mikrofonvana och är inte uppe och svävar bland molnen. Jag har alltid varit verklighetsförankrad, och jag står fortfarande fast i myllan. Jag vet vem jag är och försöker inte att vara någon annan.

Den yngsta som tävlar i år är bara 15 år. Du är 50 år äldre och äldst i tävlingen. Är din ålder en fördel?

– Ja, det hoppas jag. Jag har sett det mesta och gjort alla misstag redan.

Vad gör du precis innan du går upp på scen?

– Sångövningar för att öppna svalget. Jag gäspar jättestort, andas lugnt och gör lite andra grejer som jag har fått lära mig.

Vad är det värsta som kan hända ute på scenen?

– Att jag snubblar. Jag har väldigt lätt för att snubbla. Därför har jag aldrig klackar. Jag har inte snubblat så illa i tv än så länge, ändå är jag alltid rädd för att göra det. Särskilt när man ska gå mellan olika upphöjningar och samtidigt titta mot kameran.

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– Små morötter, gurkstavar och sourcream-dip.

Obs! Kikki Danielsson har varit med i den svenska Melodifestivalen nio gånger och dessutom en gång i den norska. Hon blev trea i Eurovision song contest 1985. Hennes låt heter Osby Tennessee

 

Samir & Viktor blir hellre tvåor – för att de är så dåliga på engelska

Samir & Viktor

Foto: Janne Danielsson /SVT

Beskriv er låt!

– Den handlar om dans. Jag lärde mig ju en del i Let’s dance. Men det här är en helt annan typ av dans, jag och Viktor kommer inte direkt att dansa pardans med varandra. (Samir).

– Den svänger, minst lika mycket som våra tidigare låtar. Och så är den lite hårdare. Ni kommer att gilla den! (Viktor)

Vad är era superkrafter på scenen?

– Att vi har sjukt mycket energi tillsammans! (Viktor)

– Och att vi har kul. Det syns nog, trots att vi jävlas med varandra också. (Samir)

Vad gör ni precis innan ni går upp på scenen?

– Peppar varandra och säger att vi är bäst. Trots att vi inte är det … (Samir)

Och precis efter?

– Då frågar vi alla vi jobbar med om vi var bra. De säger alltid ja, även om vi har varit skitdåliga. (Viktor)

Samir, hur känns det att din flickvän Sigrid (deltävling 1) också tävlar i år?

– Jättekul! Som tur är tävlar vi i olika deltävlingar, så vi slipper möta varandra. Men om vi kommer till final får hon gärna vinna. Jag och Viktor vill inte göra det, vi vill hellre komma tvåa. Vi vill slippa åka runt och prata engelska, för det är vi så dåliga på.

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– Lösgodis och chokladbollar, det är perfekt till vårt nummer! (Viktor)

Obs! Samir & Viktor gjorde ett uppehåll från varandra, men deltar nu i Mello tillsammans för tredje gången. Deras låt heter Shuffla.

Samir & Viktor är med i deltävling 2.

 

Ida Redig vill att allt ska vara perfekt

Ida Redig

Foto: Janne Danielsson /SVT

Du har samarbetat med artister som inte varit med i Mello, till exempel rockgruppen Kent. Hur tror du att din musik kommer att mottas i sammanhanget?

– Jag tror att den kommer att mottas jättebra. Jag är här för att sätta bra svensk pop på Mello-kartan. Det är dags att en sådan låt vinner tävlingen!

Beskriv din låt!

– Den är jättebra! Om man har lyssnat på min tidigare musik och tyckt om den så kommer man att älska den här låten. Det är en bra svensk poplåt. Jag kan inte se hur någon INTE skulle kunna gilla den. Man blir glad. Den, och jag, har verkligen potential att vinna hela tävlingen. Man kan ta sig vart som helst, bara man vill. Det är en klyscha, jag vet, men den stämmer.

Vad kommer du att göra precis innan du går ut på scen?

– Fokusera! Sitta tyst och planera allting in i minsta detalj. Jag är perfektionist. Allt jag gör ska vara perfekt.

Hur reagerar du om något ändå går fel?

– Mitt enda mål är att göra det bästa framträdandet. Blir det fel får jag ta det då. Jag går alltid all in – oavsett om det är två personer eller två miljoner i publiken!

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– Sourcream & onion-chips.

Obs! Ida redig spelade en sjungande karaktär i tv-serien Upp till kamp 2007 och har också skrivit filmmusik. Hennes låt heter Allting som vi sa.

Ida är med i deltävling 2.

 

Liamoo ser sina konkurrenter som kollegor

Liamoo

Foto: Janne Danielsson /SVT

Beskriv din låt!

– Den är väldigt personlig. Den handlar om att inte ta något för givet. Många skulle behöva bli bättre på det, annars kommer man att ångra sig. Låten handlar om att bry sig om det som verkligen är viktigt och att spendera tid med sina nära och kära. Det är en mid-tempolåt, inte världens segaste och inte världens mest hajpade utan mitt emellan.

Du tävlar mot några gamla Idol-deltagare, bland annat Renaida som var med i samma säsong som du. Är du rädd att hon ska ta revansch?

– Nja. Jag är en tävlingsmänniska, men jag är inte den som går in i en tävling och är rädd för alla andra. Jag ser dem inte som fiender utan som kamrater och kollegor. Vi gör det här tillsammans och den enda jag tävlar mot är mig själv. Jag vill bli bättre och säkrare som människa och artist. Jag vill kunna titta på mitt framträdande efteråt och känna mig stolt.

Vad gör du precis innan du går upp på scen?

– Jag ber om att få vara ensam. Jag kan inte vara runt vissa människor, för då blir jag distraherad och tappar fokus. Jag behöver tänka och chilla och samla mig själv innan jag går upp. Efteråt är jag tvärtom!

De som gillade dig i Idol, kommer de att känna igen dig nu?

– Ja, jag visade väldigt mycket av mig själv då och det kommer jag även att göra nu. Man kan förvänta sig mycket Liamoo!

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– Chips, popcorn, godis och cola. Mycket av allt ska det vara.

Obs! Liamoo (eller Liam Cacatian Thomassen) vann Idol 2016 trots att han tidigt i tävlingen blev utröstad och räddad av juryn genom ett så kallat wild card. Hans låt heter Last Breath.

Liamoo är med i deltävling 2.

 

Felix Sandman utan resten av FO&O

Felix Sandman

Foto: Janne Danielsson /SVT

Hur känns det att stå här utan de andra killarna från FO&O?

– Det känns bra och spännande. Det är det första jag gör utåt på egen hand. Jag känner mig hemma och Melodifestivalen är nog rätt forum för att ha premiär för den här låten och mig själv som soloartist.

Funderade du på något annat artistnamn än Felix Sandman?

– Nej. Eller jo, först tänkte jag på bara Sandman. Men det är ju John Blund på engelska, så det skulle ha blivit lite knäppt. Det är inte meningen att man ska somna till mitt bidrag.

Beskriv din låt!

– Den är otroligt personlig. Jag skrev den när jag var i LA. Jag delar med mig av mitt eget liv och mina egna erfarenheter. Jag tror i princip alla kan relatera till den. Men hälften av det roliga är att nå ut till den person som låten faktiskt handlar om …

Vad kommer du att göra precis innan du går upp på scen?

– Kanske ringa upp Oscar och Omar och få lite pepp. Med dem hade jag en massa olika ritualer, konstiga rörelser och ljud som vi gjorde före spelningar. Kanske kan jag hitta på något liknande med mitt crew nu…

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– Choklad i alla former, kör på det.

Obs! Felix Sandman och de andra killarna i FO&O upptäcktes av Justin Biebers manager och var med i Melodifestivalen förra året. Nu uppträder Felix utan Oscar och Omar och hans låt heter Every Single Day.

Felix är med i deltävling 4.

 

Text: Arvid Adrell, Josefin Auer och Lukas Björkman


Marcus & Martinus – armbrytning

$
0
0

Foto: Anna Rut Fridholm Film: Malin Bäcklund

Det blir sällan riktigt bra när man tävlar mot ett syskon. Bra på det sättet att båda tävlande känner att det blir en rättvis match. Reglerna känns viktigare än någonsin, men ändå tar man lätt till alla knep för att vinna …

 

Vad skulle ni vilja heta om ni hade andra förnamn?

Marcus och Martinus på Kamratpostens Instagram

Frågorna i intervjun skickades in från följare på vårt Instagramkonto @kamratposten.

– Martinus och Marcus. Haha! (Marcus)

– Jag tycker att Leo är väldigt fint. Det vill jag heta. Marcus får heta Per, så blir vi Leo & Per! (Martinus)

Vilka tre saker skulle ni ta med er till en öde ö?

– En fotboll, ett flygplan att resa hem i och mat. Helst grovt bröd och salami, det håller länge. (Martinus)

– Jag tar med Zlatan, för han kan göra allt och skydda mig. Och en fotboll, så att han och jag kan spela. Och en båt. (Marcus)

Vad skulle ni göra om ni fick vara tjejer för en dag?

– Jag tycker inte att tjejer och killar gör så olika saker. Men jag skulle nog testa lite shopping. Bara för att se hur det är att shoppa tjejkläder. (Martinus)

– Jag skulle ha spelat fotboll mot killarna och krossat dem.
Och sjungit mycket ljusare, för tjejer kommer ju inte in i målbrottet. (Marcus)

 

Läs hela intervjun med Marcus och Martinus i KP 2!

Marcus och Martinus i KP 2

Läs mer om Marcus och Martinus i KP 2!

Säg hej till Harriets robotar

$
0
0

I en källare i centrala Stockholm gömmer sig ett litet himmelrike för alla som gillar teknik. Hyllor fyllda med sladdar, batterier, motorer, lampor, skruvmejslar och andra verktyg.

Här har Harriet Aurell sin verkstad. Hon är teknikpedagog, Hon hjälper alltså andra att lära sig om teknik. Några gånger per år leder hon kurser i robotbygge för barn. Det är därför vi är här.

Daga, 9, med en nybyggd kompis.

Daga, 9, med en nybyggd kompis.

Under två dagar ska bland andra Nils Axelsson, 7, och Daga Ogland, 9, få lära sig hur man bygger två olika typer av robotar.

Harriet har byggt många genom åren och börjar med att visa några, bland annat en städrobot. Den är byggd av en sopkvast i plast och har ett batteri som gör att den kan sopa golvet, utan att någon håller i den.

– Det är en sådan här robot vi ska bygga i dag, säger Harriet.

Nils skiner upp när han får höra det – han har nämligen önskat att få bygga just en städrobot.

– Så att jag själv slipper städa, säger han.

 

Att bygga en städrobot låter kanske avancerat, men det visar sig vara ganska enkelt. Första steget är att bygga en strömbrytare. Harriet visar hur man gör genom att fästa två sladdar (så kallade ledare) på en ihopvikbar skumgummibit. Sedan limmar hon aluminiumfolie på sladdarna. När de två folie-
bitarna kläms ihop kommer roboten få ström. Det är lite pilligt, men Harriet går runt och hjälper till.

– Man kan göra mycket roligt med lite tekniska kunskaper, säger Harriet. Förutom robotar kan man till exempel göra små tjuvlarm. Och man kan laga saker.

När strömbrytaren är klar är det dags att fästa en batterihållare på borsten med hjälp av en lim-pistol. Sedan ska sladdarna från batteriets plus- och minuspoler lödas. Det är lätt att bränna sig på lödkolven, så det får Harriet göra.

Till resten av roboten har Harriet plockat fram plastglas, piprensare och silkespapper.
I en låda ligger självhäftande ögon i olika storlekar, i en annan färgglada pärlor.

Medan barnen jobbar koncentrerat dukar Harriet fram saft och kakor. Även robotbyggare måste ha energi!

Efter tre timmar har Nils och Daga skapat var sin städrobot. De ser väldigt olika ut. Men de sopar bra.

 

Nästa dag blir uppgiften att bygga en lite knepigare robot, en som både kan röra sig, blinka och låta.

Nu är även 9-åriga Lydia Stenström med. Hon kommer ofta till verkstaden för att bygga tekniska saker.

– Jag vill bli uppfinnare, säger hon.

I dag ska hon tillverka en blinkande brosch med hjälp av olika tygbitar och en liten lampa.

– Den blir väldigt konstig, säger hon när Harriet frågar hur det går.

– Nej, konstig blir den inte, säger Harriet. Den blir speciell.

Nils, 7, med sin färdiga drakrobot.

Nils, 7, med sin färdiga drakrobot.

Det gäller alla dagens robotar. De blir speciella, och helt unika. Med hjälp av en tom mjölkförpackning, trähjul och en liten motor med växellåda bygger Nils en drakliknande robot med ett gap som öppnas och stängs. Växellådan skapas med flera kugghjul i olika storlekar som tillsammans gör att roboten blir långsammare men starkare. En gammal tejphållare får fungera som huvud, vilket gör att roboten ser ut att ha riktigt vassa tänder. I gapet sitter en bit rött filttyg som ser ut som eld.

Nils är mycket nöjd med resultatet.

– Det var jättekul att bygga robotar, säger han.

Daga instämmer.

– Allra roligast var att pynta robotarna.

 

Kändis-robotar

R2D2, BB-8 och C3PO från ”Star Wars”.

Wall-E från filmen med samma namn.

Baymax i ”Big Hero 6”.

Rösta på bästa artikeln!

$
0
0

11 frågor inför vinter-OS

$
0
0
Charlotte Kalla

Längdåkaren Charlotte Kalla har chans på hela sex medaljer.

1. Kommer Kalla palla?

Den svenska längdskidåkaren Charlotte Kalla har varit helt lysande den här säsongen, med flera vinster i världscupen. Norskorna har blivit besegrade gång på gång. Om hon fortsätter så, skulle Charlotte Kalla kunna vinna sex medaljer i OS … Men mest troligt är att hon väljer bort en eller tvåstarter för att orka med och öka chanserna i de övriga loppen.
Här är alla tider för damernas längdskidåkning:

Lördagen den 10 februari, 08.15–09.15, skiathlon.

Tisdagen den 13 februari, 12.00–13.50, final i sprint.

Torsdagen den 15 februari, 7.30–9.10, 10 kilometer.

Lördagen den 17 februari, 10.30–11.40, stafett (4×5 kilometer).

Onsdagen den 21 februari, 11.00–12.15, final i sprintstafett.

Söndagen den 25 februari, 07.15–09.15, 30 kilometer.

 

2. Kommer Stina vina (förbi alla andra i sprintspåret)?

Stina Nilsson är Sveriges snabbaste längdåkare och även en av världens snabbaste. Varje gång hon står på startlinjen i ett sprintlopp kan hon vinna. Oavsett vilka hon möter. Hon är urstark i kroppen och given i sprintstafettlaget.

 

Frida Hansdotter3. Kommer Frida glida (först i mål)?

Frida Hansdotter har tillhört världseliten i slalom i många år. Hon har gott om placeringar på prispallen från världscupen. Men den här säsongen har inte varit Fridas allra bästa. Damernas slalom avgörs onsdagen den 14 februari. Första åket startar klockan 02.15 och det andra 05.45.

 

4. Kommer Sandra vandra (högst upp på pallen)?

Sandra Näslund är Sverige-etta i skicross. När detta skrivs är hon faktiskt världsetta också, för hon leder den totala världscupen. Marginalerna i skicross är oerhört små. Även de bästa åkarna riskerar att dras med om någon faller eftersom man kör flera samtidigt. Men står Sandra på benen är hon guldfavorit. Finalen börjar fredagen den 23 februari klockan 05.15.

 

5. Är laget större än jaget?

Sverige har ett bra landslag i utförsåkning, även om de individuella guldhoppen saknas lite. André Myhrer, Mattias Hargin, Matts Olsson och Frida Hansdotter har alla knipit pallplatser i världscupen den här säsongen. Så i lagtävlingen, där damer och herrar tävlar ihop, är Sverige en klar medaljkandidat. Tid: Lördagen den 24 februari klockan 03.00–05.00.

 

Jennie-Lee Burmansson

Jennie-Lee Burmansson hoppar högt i slopestyle.

6. Hur bra hinner Jennie-Lee bli?

Slopestyle-åkaren Jennie-Lee Burmansson från Sälen i Dalarna är bara 15 år. Hon är en jättetalang som gör sin första säsong med de vuxna i världseliten. Och vilken säsong hon gjort – en seger, en andraplats och en tredjeplats i världscupen. Och så inbjuden till världens största tävling, X-games! Ingen kan kräva att en rookie tar medalj. Men inte heller förneka att om Jennie-Lee åker felfritt så kommer hon stå på prispallen!

Damernas slopestyle på skidor avgörs lördagen den 17 februari klockan 05.00.

 

Lag Edin

Kommer Lag Edin sopa hem guldet i curling?

7. Nytt guldgrin för Lag Edin?

Kanske är curling-glidarna i Lag Edin Sveriges största guldhopp. De har radat upp mästerskapsmedaljer de senaste nio åren och går nästan alltid till final. Svåraste konkurrenterna är Kanada. Även på damsidan finns det goda möjligheter för Sveriges Lag Hasselborg. Men de är långt ifrån lika stora favoriter som herrarna.

Båda turneringarna startar onsdagen den 14 februari.
Herrfinalen är lördagen den 24 februari klockan 07.35.
Damernas final är söndagen den 25 februari klockan 01.05.

 

Målvakten Minatsu Murace

Målvakten Minatsu Murase och hennes kollegor måste storspela om Damkronorna ska ta medalj.

8. Har vi någon suck med klubba och puck?

Herrarnas ishockeyturnering har varit en stor höjdpunkt under de senaste olympiska spelen. I år blir det lite annorlunda. De flesta av världens bästa spelare saknas. Det beror på att  hockeyligan NHL inte släpper några spelare till OS.

Det kommer att bli mer fokus på damturneringen, där inga stjärnor saknas. Tyvärr är svenska landslaget, Damkronorna, en bit efter de bästa lagen i världen.

Lite större medaljchans har herrlaget, Tre kronor, men de har inte övertygat under säsongen. Fast förra gången NHL-stjärnorna saknades i OS, 1994, slutade det med svenskt guld. Så man vet aldrig …

Premiärmatch damer: Lördagen den 10 februari, klockan 08.40, Sverige–Japan.

Premiärmatch herrar: Torsdagen 15 februari, klockan 08.40, Sverige–Norge.

Damfinalen är den 21 februari och herrfinalen den 24 februari.

 

9. Men hallå – vi då?

Visst finns det ytterligare svenskar med medaljchans. Som längdstafett-lagen. Slopestyle-åkaren Henrik Harlaut. Skicross-åkaren Victor Öhling Norberg. Längdskidåkarna Marcus Hellner, Teodor Peterson och Calle Halfvarsson. Utförsåkarna André Myhrer, Mattias Hargin och Matts Olsson. Och kanske stafettlagen i skidskytte.

 

10. Vilka sänder allt som händer?

Kanal 5 sänder OS dygnet runt under hela perioden! Även Kanal 9 sänder när viktiga tävlingar krockar. Ishockeyn går på Eurosport. Och så är det förstås massor av OS på Dplay. Företaget Discovery som äger kanalerna hälsar att det blir fler OS-timmar än någonsin i svensk tv. Vi på KP varnar för att det även blir mer reklam än någonsin i OS-sändningarna …

 

11. Vilka tider blir det skidor?

Tidsskillnaden mellan Sverige och Sydkorea är åtta timmar under vintern. När klockan
är 12 i Pyeongchang är den 4 på natten i Sverige.

 

Saknar du konståkningen …

… på den här sidan, så att du blir gul och blå? Vänd på direkten upp sidan 46-47 i KP 2, och kolla då!

Allt om konståkning i KP 2, 2018

Tävling – Vinn Marcus & Martinus luvor

$
0
0

När Marcus och Martinus hade spelat in hälsningen till er KP-läsare skrev de sina autografer på tomteluvorna.

Film: Malin Bäcklund

För att vara med och tävla om de två signerade luvorna ska du svara på tre frågor. Fyll i formuläret och skicka ditt svar senast den 7 januari.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Kicka här för att se om du är en av vinnarna.

 

[gravityform id=”162″ title=”false” description=”false”]

 

Läs mer om Marcus och Martinus i KP 2, 2017!

Vi söker dig som har en sköldpadda

$
0
0

Har du en sköldpadda? Då vill vi på KP gärna att du berättar om det.

Skriv till oss! Fyll i formuläret, skriv hur du bor och hur gammal du är. Och, viktigt: glöm inte ditt telefonnummer och din mejladress. Kanske hör vi av oss!

Så undviker du alla hjärtans dag


Test: Cringe eller Cool?

24 – 101 funderingar

Tecknar serier för renare miljö!

$
0
0

Varför har ni gjort den här serien?

Linn: Jo, från början var det ett skolarbete. Vi fick i uppgift att diskutera ett viktigt ämne. Så vi valde att göra en serie om miljön för vi har gjort serier innan.

Hur går det till när ni gör serier?

Louise: Vi har varit kompisar sedan mellanstadiet och vi började göra serier i femman. Vi har faktiskt gjort hela tidningar och gett ut dem i klassen. De handlar ofta om fågeln Sigge, han har gjort massa olika saker i de här serierna. Gjort bort sig till exempel. Jag och Linn ritar mest och Alice kommer med idéer.

Varför började ni?

Louise: Vi ville ha någonting att göra och rita tillsammans, så hade Linn kommit på den här figuren, Sigge. Hon hade ritat den förut. Vi ville utveckla det och gjorde då en serie.

Vad inspireras ni av?

Linn: Andra serier. Jag har läst Kalle Anka och Bamse.

Serien handlar ju om att vara miljö-smart. Gör ni själva något bra för miljön?

Louise: Ja, i serien har vi tagit upp att man ska köpa ekologiskt och att man ska sopsortera. Det tycker vi är viktigt. Vi vill att fler ska börja göra det!

Ge ett miljövänligt tips!

Linn: Småsakerna som också gör skillnad. Inte slänga skräp i naturen till exempel. Det är väldigt enkelt att göra och det hjälper.

Louise: Att sopsortera är väldigt enkelt också. Att man helt enkelt slänger papper, plast och glas där det ska vara!

Nu sjunger Theoz på riktigt

$
0
0

Hej Theoz! Berätta om låten.

– Den heter Lately och handlar om kärlek. Jag skulle säga att det är pop, lite åt uptempo-hållet. Inspelningen var pirrig, det var bara andra gången någonsin jag var i en sådan studio. Men det gick bra.

Du har ju två miljoner följare på Musically och 120 000 på Youtube. Blir du igenkänd när du går på stan?

– Ja, ibland. Men bara av unga. Många kollar bara. Men en del kommer fram och vill ta bilder. Det är bara kul!

Teoz. Theodor Haraldsson

Malin Bäcklund

Theoz 3 favoriter

Färg: Grön.

Mat: Sushi.

Musically: Jacob Sartorius.

 

Hinner du med skolan, mellan alla inspelningar och grejer du gör?

– Jag måste ju ta ledigt en hel del. Men jag har jättebra lärare som tar fram extra läxor och visar vad jag behöver lära mig för att vara på samma nivå som de andra.
Det känns bra, jag vill inte halka efter.

Men EXTRA läxor, det låter inte så kul …

– Kanske inte alltid. Men det är SÅ värt det. Att få hålla på med allt som jag gör nu är bara så kul!

Hur är det att faktiskt sjunga, i stället för att mima som på Musically?

– Väldigt nytt och ovant. Men det känns också väldigt bra.

Dab är ute nu, va?

– Ja, det är nog väldigt ute.

Vad är det för move som gäller på Musically nu då?

– Det största just nu är nog en dans som heter floss. Jag vet faktiskt inte vem som uppfann den.

Vad är nästa dröm?

– Jag håller ju på väldigt mycket med små filminspelningar, det är så kul! Så nu när jag släppt en egen låt är nog nästa dröm en filmroll!

 

Klicka här för att läsa Theodors bästa Musically-tips!

Tårar, svett och kämpaglöd

$
0
0

Hej, Alexander! Vad var bäst med Wild Kids?

Svårt att säga! Allt var bäst.

Vad var jobbigast?

Att säga hej då till allt. Det var två veckor med massa roligt så det känns tomt.

När du väl var där – vad var jobbigast då?

Hemlängtan. Jag var ju med från första början så jag längtade hem mest. De nya som kom in hade det lite lättare. Jag tänkte mest på det när man kom tillbaka till lägret efter att ha förlorat en tävling, då var det värst.

Wild Kids-Alexander

Ulrika Malm/SVT

Alexander Tibemo

Bor: Åstorp

Familj: mamma, pappa och två lillebröder

Intressen: fotboll, innebandy och piano

Youtube-favoriter: fotbollsvideos och fails

Idol: Cristiano Ronaldo

Vilken tävling var roligast?

Gegguzzin, den var annorlunda om man säger så. Man trodde inte att man skulle vilja hoppa ner i iskall gegga. Men det händer hela tiden saker som man inte trodde skulle hända.

Fick du några nya kompisar?

Ja, jag har kontakt med alla, vi har en Wild Kids-grupp i sociala medier och där pratar vi dagligen. Jag spelar online-spel tillsammans med Aram och Jacob. Jag har inte träffat några nu efteråt men jag tänker träffa Jacob, han bor nära. Vi ska också ha några återträffar i vår och sommar med alla.

Skulle du göra om det?

Alla dagar i veckan, det är det bästa som hänt mig. Jag har kollat på programmet i alla år så det är blev lite extra kul.

Skulle du rekommendera andra att vara med?

Ja, det var mitt livs största ögonblick.

Var det något som inte var som du tänkte?

Ja, tävlingarna tog mycket längre tid än man tror. De tar om hela tiden, ”nu tar vi den bilden, så tar vi den bilden”. Man åkte också bil till alla tävlingar. Det var också sena kvällar och tidiga morgnar och hela tiden saker som hände.

Vad saknade du mest hemifrån?

Kompisar, familjen, fotboll och innebandy. Och såklart internet.

Fanns det någon speciellt mat som du saknade?

Jag har många favoriter men framförallt baconinlindad kyckling med pasta. Men också hamburgare och pizza.

Hur hanterade du pressen?

Jag var enormt nervös, jag ville inte förlora. Men man får energi av att se motståndarna ligga efter.

Har du lärt dig något nytt?

Ja, att plocka sin skit. Nämen, man lär sig att samarbeta mer och klara sig själv på ett helt nytt sätt. Att göra lägereld. När jag kom hem sa jag till mamma att ”nu ska jag ut i skogen och göra upp en eld”.

Har du lärt dig något nytt om dig själv?

Ja, jag visste inte att jag var så uthållig. Man tävlar på ett helt nytt sätt när det verkligen gäller.

Har du blivit igenkänd?

Ja, man hör lite snack bakom ryggen. Det pirrar i hela kroppen när någon känner igen en, jag blir väldigt glad. Några har frågat om autograf men jag har ingen. Så jag har målat ett lejon och skrivit mitt namn. Men jag ska öva.

Hur var det att bli filmad hela tiden?

Det var en bra och konstig känsla. Vi fick inte kolla in i kameran och fick upprepa frågan när vi blev intervjuade. Det glömde jag hela tiden, men då fick vi ta om.

Var du orolig för hur du skulle se ut på tv?

Ja. Ibland kände jag ”nej, vad gjorde jag nu?” men man fick försöka glömma det. Och man kunde ta om.

Hur är det att se sig själv på tv?

Första avsnittet kände jag ”va, ser jag ut så?”. Sen vande man sig men det är fortfarande sjukt.

Hur var det att förlora en tävling?

Det var jättejobbigt. Man tänkte ”kan vi ta om det?” men det kunde man ju inte.

Övade du på någonting innan?

Ja, vi satte en pinne på loftet som jag skulle öva på att hänga i. Jag tänkte att jag skulle göra det varje dag med det gjorde jag inte.

Var det någon tävling du hoppas inte skulle komma?

Ja, isvaken. Men man vaknade ju till. I Wild Kids klarar man det mesta.

Final mellan Lejonen och Björnarna i den avgörande Fällstolen.

SVT

Final mellan Lejonen och Björnarna i den avgörande Fällstolen.

Hur var det att vara med i en Wild Kids-final?

Det var nog det värsta. Det var riktigt jobbigt, det är verkligen nu det gäller. Man höll ut väldigt bra men jag skakade i hela kroppen efteråt.

Vad kan man förvänta sig av finalen?

Det kommer bli mycket känslor, tårar, svett och kämpaglöd till tusen.

 

Grattis Benjamin, du vinner – och sorry Mendez, du kommer sist!

$
0
0

Tippningen gick till så att alla på redaktionen lämnade in en lista där låtarna placerades i ordning från plats ett till tolv. Sedan las varje artists placeringar ihop till en summa. Den lägsta (och bästa) möjliga summan för ett bidrag blir då nio. Sedan drogs placeringssumman bort från talet 109. På så vis fick varje bidrag en KPoäng, där 100 är max och 1 är sämsta möjliga resultat.

Fyra av vinnartipsen gick till Benjamin Ingrosso. Övriga fem vinnartips gick till fem olika artister: KP-Lukas har Samir & Viktor högst, KP-Ludvig tror på Jessica Andersson, Katarina gissar att John Lundvik vinner, KP-Ingela sätter sina slantar på Martin Almgren och KP-Jossan menar att Liamoo kommer att vinna.

Så går det i finalen enligt KP-redaktionens tips:

  1. Benjamin Ingrosso, Dance you off – 65 KPoäng
  2. Samir & Viktor, Shuffla – 61 KPoäng
  3. Mariette, For you – 59 KPoäng
  4. Felix Sandman, Every single day – 59 KPoäng
  5. Liamoo, Last breath – 58 KPoäng
  6. John Lundvik, My turn – 55 KPoäng
  7. Renaida, All the feels – 51 KPoäng
  8. Jessica Andersson, Party voice – 46 KPoäng
  9. Margaret, In my cabana – 43 KPoäng
  10. Rolandz, Fuldans – 39 KPoäng
  11. Martin Almgren, A bitter lullaby – 26 KPoäng
  12. Mendez, Everyday 20 – KPoäng

 

Finalen av Melodifestivalen 2018 är lördagen den 10 mars klockan 20.00 på Friends Arena i Solna. Den direktsänds i SVT1 och på SVT Play.

Medaljchans sporrar Matilda att spela oftare

$
0
0

Matilda Wallerstedt, 9, övar på sina trombonläxor en kvart om dagen. Sedan fyller hon i en ruta på ett papper som hon har fått av sin lärare i Musikskolan. Det är frivilligt att vara med i medaljkampen, men Matilda tycker att det är roligt.

Just när hon börjar spela kan det kännas lite trögt, men det går snabbt över när hon är igång.

När en elev har övat 60 dagar i sträck på sitt instrument blir det medaljutdelning.

– Det är medaljer med noter på, berättar Matilda.

Först får man en bronsmedalj. Efter ytterligare 60 dagar blir det silver. För att få guld behövs det 80 dagar till.

– När du har fått alla medaljer kan du vinna pokaler, men då måste du träna ännu mer.

Den allra största pokalen är det hittils bara någon enstaka elev som har fått. Det krävde mer än tre års träning.

När medaljerna och pokalerna ska delas ut bjuder Musikskolan in till en konsert för föräldrar, syskon och andra som vill lyssna.
Då får eleverna också diplom och applåder.

– Första gången blev jag jättenervös. Men nu tycker jag bara det är kul, säger Matilda.

 

Ulrika Vallgårda

Matilda Wallersted

Ålder: 9 år.

Bor: I Timmersdala i Västergötland.

Familj: Mamma, pappa och -lillebror Johannes, 6 år.

Intressen: Skriva böcker, åka skidor och spela trombon

Det går att göra uppehåll i medaljkampen.

– Det har hänt en mig en gång. Det hade varit lov och jag hade inga läsläxor i skolan, så då ville jag sluta med trombon också ett tag.

Matilda märkte genast att hon blev lite sämre när hon gjorde uppehåll. Tränar hon däremot varje dag känner hon tydligt hur det går framåt.

– Nu kan jag spela en låt bara genom att titta på noterna.

För Matilda är medaljerna en sporre.

– Jag vet ju att det inte är riktigt guld, men det är kul. Man måste vara flitig.

Det är litegrann som med en idrott, tycker hon.

– Du ska träna, träna, träna och vinna. Det är som en tävling mot dig själv.

 

Tack vare allt det flitiga tränandet har Matilda blivit duktig på trombon.

– Jag har ju alla medaljer och håller på att träna mig till en pokal.

Tävlar du i någon idrott också?

– Jag springer ett lopp ibland, men jag är inte med i någon idrottsklubb.

Däremot gillar hon att titta på sport.

– Särskilt på OS. Svenskarna vann ju många medaljer i år!

Men Matilda tycker det är bra att det inte bara är idrott som kan ge medaljer.

– Jo, för det är ju väldigt mycket jobb med att lära sig ett instrument. Man måste kunna alla draglägen när man spelar trombon och ha långa armar så att man når ut. Det är nästan lika mycket jobb som att ha en egen häst.

Vad är ditt mål?

– Jag vill bli jätteduktig på trombon och spela konserter och kanske tävla i det. I fall det går.

 


Bajsmaräng och tårta med hjärtögon

$
0
0

Baka bajsemojis

Foto: Thomas Hjertén

Bajsmaränger

Cirka 30 stycken

Bjud dina kompisar på maränger som ser ut som den glada bajsemojin.

 

Schweizisk maräng

100 gram äggvita

3 deciliter strösocker

 

Kristyr

1 deciliter florsocker

2 teskedar vatten

 

Garnering

200 gram choklad

små ätbara ögon

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 80 grader. Häll äggvita och strösocker i en metall- eller glasskål och ställ den över vattenbad. Vispa smeten med en handvisp tills den har nått 62 grader.
  2. Ta bort kastrullen och skålen från spisen, var försiktig med den varma skålen. Vispa smeten med elvisp tills den har blivit kall.
  3. Sätt i en rund tyll, ca 1 centimeter i diameter, i en spritspåse. Fyll påsen med marängsmeten och spritsa ut maränger.
  4. Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 50 minuter. Låt dem svalna.
  5. Hacka chokladen och smält 2/3 av chokladhacket i en skål över vattenbad. Ta av skålen och kastrullen från plattan, var försiktig med den varma skålen. Rör ner resten av chokladen tills allt har smält.
  6. Doppa en maräng i taget i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper. Låt dem stelna.
  7. Kristyr: Blanda ihop florsocker och vatten. Ta lite kristyr på ett öga i taget och sätt fast ögonen på marängerna.

 

 

Emojitårta

Emoji tårta

Foto: Thomas Hjertén

Prinsesstårta i form av en hjärtemoji
10–12 bitar

Botten

4 ägg

2 deciliter strösocker

1 deciliter potatismjöl

1 deciliter vetemjöl

1 tesked bakpulver

 

Vaniljkräm

4 deciliter standardmjölk

¾ deciliter strösocker

1 vaniljstång

2 matsked Maizena majsstärkelse

4 äggulor

50 gram smör, rumsvarmt

 

Hallonsylt

175 gram frysta och tinade hallon

½ deciliter strösocker

 

Fyllning

3 deciliter vispgrädde

 

Marsipanlock

600 gram gul marsipan

 

Garnering

100 gram röd marsipan

100 gram svart marsipan

 

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, ca 20 centimeter i diameter. Smöra och mjöla botten och kanterna.
  2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna. Sikta dem genom en sil ner dem i äggvispet, rör försiktigt tills det blir en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda bottnen mitt i ugnen i 40–45 minuter.
  3. Vaniljkräm: Mät upp mjölken och hälften av strösockret i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken tillsammans med vaniljstången och fröna.
  4. Blanda maizena med resten av strösockret. Rör ner äggulorna och rör till en jämn smet. Vispa ner lite av den varma mjölken för att förhindra att äggulorna stelnar när allt hälls tillbaka i kastrullen.
  5. Ta bort vaniljstången. Låt mjölkblandningen koka upp igen och rör ner äggsmeten i kastrullen. Låt såsen koka någon minut på lägre värme under vispning tills den tjocknar. Dra sedan kastrullen från värmen och vispa ner smöret. Ställ gärna krämen i kallt vattenbad tills den svalnat. Fyll en spritspåse med vaniljkrämen och förvara den i kylskåp tills du ska använda den.
  6. Hallonsylt: Mosa hallonen tillsammans med strösockret.
  7. Montering: Dela bottnen i tre bottnar. Spritsa en ring vaniljkräm nära kanten på en botten och lägg hallon i mitten. Lägg på en botten till och spritsa på vaniljkräm. Lägg på den sista bottnen. Vispa grädden mellanfast och stryk ut den jämnt över tårtan.

    Foto: Thomas Hjertén

    Kavla ut marsipanen till en tunn platta och lägg den över tårtan.

  8. Marsipanlock: Knåda marsipanen mjuk. Kavla ut marsipanen på ett silikonmatta med lite maizena till 3–4 millimeter tjockt, cirka 40 x 40 centimeter.
  9. Foto: Thomas Hjertén

    Stryk marsipanen med handen för att få ytan slät.
  10. Vänd på marsipanen ibland under kavlingen så att marsipanen inte fastnar i underlaget. Lägg locket på tårtan och stryk med händerna på tårtan för att undvika veck. Skär bort överflödig marsipan runt tårtan med en pizzaslicer eller kniv, spara ett par millimeter.
  11. Kavla ut den röda och svarta marsipanen. Använd ett hjärtformat pepparkaksmått och stansa ut två hjärtögon ur den röda marsipanen. Rita en mun på ett papper, klipp ut den och lägg den på marsipanen.
  12. Foto: Thomas Hjertén

    Klipp ut ögon och mun ur bakplåtspapper först. Använd det som mall för att skära ut marsipanen.
  13. Skär med en kniv runt papperet. Lägg ögonen och munnen på tårtan.

 

 

 

Snabbfix

Har du inte tid eller lust att baka allt från grunden. Här är några knep för dig som vill ha ett snabbt resultat:

Använd färdig sylt

Använd färdiga tårtbottnar

Använd färdig vaniljkräm

Använd färdiga maränger

 

 

Rast-bingo

$
0
0

Gör så här:

  • Välj var sin bingobricka.
  • Läs igenom händelserna.
  • Ställ er på skolgården. Titta och lyssna. När något av det som står på brickorna händer – kryssa för.
  • Den som först får en hel rad med kryss och ropar BIIINGO vinner.

 

Klicka på bilden för att skriva ut bingobrickorna.

 

Är du sugen på fler rastlekar? Klicka här!

Aprilskämt genom tiderna

$
0
0

Har du hört varför vi firar första april? Då har du förmodligen blivit lurad.
För ingen vet säkert hur eller varför denna skämtsamma dag har uppstått. Vi vet bara att den firas i nästan hela Europa och i flera andra delar av världen, som USA och Australien. Och att det hållit på minst sedan 1500-talet!
En del tror att idén kommit från de lättsamma och glada vårfester som hålls inom många kulturer. Festerna har ofta haft retsamma och skämtsamma inslag.

I engelskspråkiga länder heter dagen ”All fools’ day” (alla knasbollars dag).
I Frankrike kallas den lurade personen för poisson d’avril (aprilfisk). Där skämtar man genom att i smyg fästa ritade fiskar på varandras ryggar. Fiskar återkommer i flera andra länders skämtande, inte minst i Sverige, där ramsan ”april, april din dumma sill” hör dagen till.

I mitten av 1800-talet blev det populärt med aprilskämt i tidningarna.
Genom åren har tidningar och tv-kanaler gjort allt för att driva med politiker, makthavare och hela befolkningar. Här nedanför kan du läsa om några av tidernas mest oförglömliga skämt.

1846

Se på åsnorna!

Det första kända aprilskämtet i media publicerades i en brittisk tidning. I en annons stod det om en åsnevisning, som skulle hållas i utkanten av London. Nyfikna människor reste till platsen för att titta på åsnorna. Men där fanns inte ett enda djur! Efter att förvirrat ha gått runt och tittat på varandra en stund, insåg de att de själva var åsnorna.

1911

600 elefanter

Inför Olympiska spelen i Stockholm, som gick av stapeln 1912, skrev tidningen Svenska Dagbladet att invigningen skulle ledas av en parad med 600 elefanter. På de första 50 skulle en musikkår sitta och spela nationalsånger. På resten av skulle -djurskötare sitta och ropa: ”Lirpa, lirpa” (läs baklänges!)

1950

Öland flyttar

Öland har lossnat från havsbottnen! Nu driver den stora ön rakt in mot fastlandet.
Det meddelade tidningen Göteborgs-Posten, vars läsare tack och lov befann sig i trygghet på motsatt kust. Dagens Nyheter ville inte vara sämre. Samma år skrev tidningen att flygande spårvagnar skulle trafikera centrala Stockholm.

1957

Spagetti-succé!


Att spagetti inte växer på träd är knappast en nyhet.
Men 1957 lurades många människor att tro det! Då sände det -brittiska tv-bolaget BBC ett fejkat nyhetsinslag från en spagettiodling i Schweiz.
Där sas att den milda vintern gett en ovanligt riklig skörd, och människor syntes plocka pasta i mängder från träden.

1962

Strumpan fixar färg-tv

Ett av världens mest kända aprilskämt stod svensk tv för. I ett inslag berättade SVT:s tekniska expert Kjell Stensson hur man med ett enkelt knep kunde få färg-tv, något som på den tiden inte fanns i Sverige. Genom att fästa en nylonstrumpa över tv-skärmen, skulle den svartvita bilden kunna ses i färg! Många strumpor klipptes sönder i onödan den dagen …

1976

Sväva fritt i ett ögonblick

Sir Patrick Moore, en brittisk astronom, förklarade att Jorden, Jupiter och Pluto skulle hamna på en rak linje i sina banor klockan 09.47 den 1 april. Fenomenet skulle leda till att jordens gravitation tillfälligt blev lägre. Om man hoppade upp i luften vid exakt rätt tidpunkt, skulle man få uppleva tyngdlöshet i ett ögonblick. Trots att det bara var ett skämt hörde mängder av människor av sig och berättade hur de hade känt att de svävade!

1978

Luften mättar

En amerikansk tidning skrev att uppfinnaren Thomas Edison (som uppfann glödlampan) hade skapat en maskin som kunde förvandla luft och vatten till mat. Allt från vin till grönsaker, kött och kakor kunde komma ut ur den.
Med andra ord – maskinen var lösningen på all svält i världen. För bra för att vara sant? Ja.

2012

Tyngsta tub-samlingen

Youtube meddelade att de skulle släppa dvd-boxen The Youtube -collection – en samling med ALLT innehåll som någonsin publicerats på Youtube. Leveransens storlek? 175 fulla lastbilar!

2016

Messi byter klubb

En brittisk fotbollskanal rapporterade att Barcelona-spelaren Lionel Messi för 500 miljoner euro (ungefär 5 miljarder kronor) hade gått med på att skriva kontrakt med den konkurrerande klubben Real Madrid i fem år. Reporterns namn: Lirpa Loof …

Källor: Museum of Hoax och Nordiska museet

 

Och så KPranksen …

… för visst har även KP lurats.

2013 – Efter 60 år med namnet Kamratposten är det dags för tidningen att byta namn till något mer modernt. Efter en omröstning på KPwebben vinner förslaget ”YO BRO!”

2014 – KP slutar att vara könsneutral och delas upp i två tidningar, Romeo by KP för killar och Little miss Juliet för tjejer. På KPwebben förklarar KP-Lukas att redaktionen har insett att killar och tjejer är alldeles för olika för att kunna läsa samma tidning …

2015KP byter språk! I framtiden ska tidningen göras helt på engelska. ”Svenska är ett utdöende språk”, säger KP-Lukas. Men den som har svårt med språkbytet kan följa en nystartad vlogg, där Lukas översätter hela den engelska tidningen till svenska.

 

Ett äggstra fint kalas

$
0
0

Vikta harar

Du behöver:

6 snygga servetter

Gör så här:

 

Foto: Elin Björklund

Kaninslinga

Du behöver:

Vanligt ritpapper (till mallen)

Några snygga papper (till själva kaninerna)

Garnnystan

Lim

Sax

Gör så här:

  1. Rita formen av en kanin på ett papper (eller skriv ut en mall här).
    Klipp efter kanterna och använd sedan mallen för att rita av så många kaniner som du vill ha på de snygga papperena. Klipp ut kaninerna.

    Foto: Elin Björklund

  2. Klipp en cirka 15 centimeter lång garnbit och sätt den mellan ditt pek och långfinger.
    Ta sedan nystanet och snurra garn runt de tre mittersta fingrarna. Använd mycket garn så att det blir en rejäl boll. Sedan tar du ändarna i den lilla garnbiten och knyter hårt runt bollen. Nu ska det se ut ungefär som en rosett. För in saxen i ena öglan på ”rosetten”. Klipp upp. Gör likadant med andra öglan. Tofsen är klar!
  3. Gör en tofs till varje kanin.
    Limma fast dem på kaninernas rumpor.
  4. Klipp en flera meter lång garnbit. Limma fast kaninerna på garnet och låt torka. Nu har du en kaninslinga att hänga upp!

 

 

Foto: Elin Björklund

Blommiga kycklingar

Du behöver:

Några blomlökar (gärna påskliljor)

Ståltråd

Avbitartång

Gör så här:

  1. Klipp av en cirka 25 centimeter lång bit ståltråd med en avbitartång. Forma den som en kycklingfot. Första biten av ståltråden ska bli benet och ska därför vara rak. Sedan böjer du till ståltråden och formar tre tår. Avsluta med att snurra resten av ståltråden runt det som ska vara benet. Gör likadant igen med en lika lång bit ståltråd, så du får två ben.
  2. Tryck in kycklingbenen på sidan av löken, så att det gröna på löken pekar snett uppåt. Du kan behöva forma benen lite så att kycklingen kan stå utan att ramla. Gör likadant med alla blomlökarna.

 

Foto: Elin Björklund

Ägg med uppdrag

Du behöver:

6 ägg (till varje färg)

2 matskedar vinäger (till varje färg)

1 tesked salt (till varje färg)

6 deciliter rödbetor i bitar eller

4 matskedar malen gurkmeja eller

6 deciliter grovt hackad rödkål

Nål

Papperslappar

Penna

Sytråd

Gör så här:

  1. Börja med att färga äggen. Fyll en kastrull med 1 liter vatten. För rosa ägg: Häll i salt, vinäger och rödbetor. Koka upp, ta bort från spisen och låt stå i 30 minuter. Plocka upp rödbetorna med en slev. När blandningen har svalnat lägger du i äggen. Låt dem ligga tills de fått färg. Plocka upp och låt dem torka.
    Gula ägg: Gör likadant som med de rosa äggen, men byt rödbetorna mot gurkmeja. Låt inte äggen ligga för länge i blandningen, då kan de bli bruna. Blå ägg: Använd rödkål i stället för rödbetor/gurkmeja.
  2. När äggen är torra är det dags att tömma dem.
    Picka hål i båda ändarna med en nål. Hålet i den smala änden av ägget ska vara lite större. Stå över en skål och blås i det lilla hålet tills innehållet rinner ut. Om du har sönder gulan med nålen går det snabbare. Ha tålamod, för det kan ta lite tid! Äggsmeten kan du använda till pannkakor.
  3. Skriv hemliga uppdrag på små papperslappar. Till exempel ”Säg något snällt till varje person vid bordet”, ”Låtsas att du har fått hicka” eller ”Ställ dig på en stol och sjung Gullefjun”.

Ingen får avslöja sitt uppdrag, men i slutet av festen kan ni gissa vem som hade vilket.

  1. Rulla ihop lapparna. Knyt fast båda ändarna av en tråd runt varje lapp, så att det blir en ögla.
    Tryck sedan ner lapparna (men inte snörena!) i äggens största hål. Nu kan du hänga dem i påskriset. Låt sedan gästerna välja vilket ägg de ska ta. För att få veta uppdragen måste äggen knäckas.

 

Foto: Elin Björklund

Fågelbon

Du behöver:

100 gram choklad

6 skedar

12–18 små godisägg

Chokladströssel

Gör så här:

  1. Smält chokladen, antingen i mikro eller i vattenbad på spisen.
  2. Doppa skedarna i chokladen.
    Lägg sedan 2–3 godisägg i mitten av varje sked. Häll strössel runt omkring (ganska mycket så att det ser ut som ett fågelbo av små kvistar). Låt stelna.

Klart!

 

Snälla fjädrar

Vanliga påskfjädrar kan komma från fåglar som farit illa. Men de här är garanterat snälla.

Foto: Elin Björklund

Du behöver:

Påskris

Papperstejp

Gör så här:

  1. Sätt riset i en vas.
  2. Klipp två lika långa bitar av tejpen. Fäst bitarna mot varandra, med toppen av en gren från riset emellan. Klipp i tejpen så att den får formen av en fjäder. Därefter klipper du flera hack längs med kanterna. Upprepa tills du är nöjd med antalet fjädrar!

 

 

Foto: Elin Björklund

Stekta ägg

Du behöver:

Till passionskrämen:

3 passionsfrukter

2 citroner

2 ägg

1 deciliter socker

50 gram smör

Till marängen:

3 äggvitor

1,5 deciliter strösocker

1,5 kryddmått ättiksprit

Bakplåtspapper

Grädde (till servering)

Gör så här:

  1. Börja med krämen. Dela passionsfrukterna och gröp ur innehållet. Häll i en kastrull. Pressa i saften från citronerna. Knäck sedan i äggen och blanda i sockret. Värm försiktigt medan du rör. Så fort smeten börjar bli tjock tar du bort kastrullen från spisen och rör i smöret.
    Låt svalna.
  2. Nu är det dags för marängerna. Sätt ugnen på 100 grader. Knäck försiktigt äggen över en bunke och separera äggvitan från äggulan. Häll äggvitorna i en ren bunke, det är viktigt att inget av det gula följer med. Vispa vitorna med elvisp tills de blivit ett vitt skum.
    Häll i socker och ättiksprit och fortsätt vispa. Skummet ska bli så hårt att det går att vända upp och ner på bunken utan att det rör sig.
  3. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt. Klicka ut marängen i sex högar. Platta till med en sked. Tryck i mitten, så det blir en liten grop. Grädda marängerna i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
    Stäng sedan av ugnen och låt dem stå kvar i den i en timme.
  4. Lossa försiktigt marängerna och lägg dem på var sin tallrik.
    Häll en klick kräm i mitten. Servera med vispad grädde.

 

Pluggisen gör dubbel tv-succé!

$
0
0

Hej, Josefin! Du vann ju På spåret, betyder det att du är smartare än en femteklassare?

– Nej, det är sjukt ju. I På spåret är man två, här är man själv. Nu inser jag att det är oändligt svårt. Om vissa frågor tänkte man ”det är väl ingen som lärt sig det!?” Men det är med i läroplanen, och jag är full av beundran inför barnen och de som tävlar.

Hur var du själv i femman?

– Jag var ganska blyg, men det är väl inte så konstigt tänker jag. Det var ju vuxna som bestämde hur man skulle se ut, till exempel. De kunde göra flätor på en och sedan säga ”kolla, Pippi Långstrump!” Det kanske var just i femman som jag började klä mig själv. Jag fick knasiga hattar av mormor som jag hade på mig.

 
osefin Johansson leder vårens säsong av Smartare än en femteklassare.

Foto: Bo Håkansson /SVT


Smartare än en femteklassare sänds på lördagar, kl 20.00 i SVT 1.

Varför hade du knasiga hattar?

– Jag tyckte inte om att alla såg så likadana ut. Jag tänkte mer ”kolla så fint man kan ha det”. Jag experimenterade med färger och klänningar och så, men det var inte alltid så poppis.

Hur då?

– Men så kan människor vara i dag också, jag ser ju fortfarande lite knasig ut. Ibland får man glada tillrop som ”shysst lugg!” eller så blir folk nervösa. Vissa reagerar med ”usch”.

Hur var du i skolan då?

– Jag var en pluggis. Jag gillade att lära mig grejer. Jag tyckte det var viktigt att utbilda sig och komma in på högskola.

Vad gjorde du på fritiden?

– Jag försökte hitta olika sätt att uttrycka mig och lekte. Det gör jag fortfarande, leker fram saker i huvudet som jag kan sitta och fundera på ett tag. Jag höll på med gymnastik och sjöng i kör. Sedan försökte jag mig på lite olika sporter, men det gick inte så bra. Bordtennis, till exempel …

Sjunger du fortfarande?

– Ja, jag sjunger ganska mycket. Jag har kommit på att man inte måste bli bara en grej och så är man det. Jag håller på med humor, musik och programleder. Man kan vara olika saker.

Vilket var ditt favoritämne i skolan?

– Svenska och engelska, jag gillar språk. Men också musik, bild och slöjd. Jag gillade träslöjd, särskilt när man fick smälta metall. Och jag sydde min egen klänning till avslutningen i sexan.

Hur blir man så smart att man vinner På spåret?

– Jag har försökt lära mig lite om allt. Om jag ska dra skämt inför massa människor från ett sminkföretag så läser jag om sminkets historia och sedan kan jag det. Jag har liksom lärt mig saker bakvägen. Till exempel att Carl von Linné trodde att kunskapens frukt i bibeln var en banan!

Vad är roligast med att vara programledare för Smartare än en femteklassare?

– Att jag har haft så himla kul med barnen, de tävlande och publiken. Jag har träffat så skojiga personer.

Vad har varit svårast?

– Att hantera människor, det är ju ändå en tävling om pengar. Det finns ju en risk att de förlorar och hur ska man hantera det? Man får komma ihåg att alla är riktiga människor, även om det är ett underhållningsprogram.

– Du kommer ju från Småland och Halland, vilka är landskapsdjuren där?

– Hallands är laxen, och smålands landskapsblomma är Linnéa… Men djuret kan jag faktiskt inte.

Det är uttern.

– Ah.

 

Viewing all 1433 articles
Browse latest View live


Latest Images